Egy 2016-os (igazából 2017 óta megtekinthető) és egy 2018-as horror került be az HBO GO felhozatalába, de mivel egy újszülöttnek minden vicc új, ráadásul szerintem két különleges darabról van szó, talán nem meglepő, ha bővebben is foglalkozunk ezekkel a címekkel. Minősége és hangulata miatt mindenképpen A Belko-kísérlet kapja a reflektorfényt, de a marokkói Achourát sem kell félteni, hiszen már csak származása kapcsán is megérdemel egy pillantást. De először nézzük azt, hogy milyen az élet az irodában.

the-belko-experiment-pcguru-poszter.jpg

Battle Royale – Office Edition

A sztorit nem vitték túlzásba, minimális felvezetés után a Belko nevű vállalat irodai részlegét ismerjük meg, ahol átlagos karakterek élik átlagos életüket. Bár a területen katonák jelennek meg, senki nem sejti, mi vár rá aznap, egészen addig, míg egy rejtélyes hang be nem mondja a hangszórókon keresztül, hogy a nap végére a többség meg fog halni, a túlélés az egyénen múlik, a dolgozók pedig első körben végezzenek két társukkal. A csapat természetesen értetlenül áll a dolog előtt, mindenképpen átverést sejtenek, amivel talán egy pszichológiai tesztnek vetik őket alá, amikor azonban több munkatársnak is egyszerűen kirobban az agya, rá kell jönniük, hogy a helyzet egyáltalán nem vicc, ezúttal az életük múlik azon, meddig képesek elmenni.

the-belko-experiment-pcguru-2.jpg

Fenegyerekek

Bár már 3 éve, hogy A Belko-kísérlet a nagyközönség előtt bemutatkozott (2016-ban csak fesztiválra ment), a film a láthatóan kisebb költségvetés ellenére is baromi szórakoztató, mozgalmas és véres. Mocskos élvezet az első percektől az utolsókig, bár vannak benne kifejezetten durva, megrázó pillanatok is, amiket sokan biztosan nehezebben viselnek majd. Szóval erős darab, és bár a karakterek közül csak néhány kerül tényleges bemutatásra, a többi inkább a kirakatba állított figura, ez nem az a műfaj, ahol mély karakterábrázolásra van szükség. Ez itt kérem, egy halálos ring, amibe mindenkinek be kell szállnia, a kérdés csak az, hány ember vére tapad majd a kezéhez.

the-belko-experiment-pcguru-3.jpg

Igazi fenegyerekek bábáskodtak a produkció felett, hiszen a rendezői székbe a Wolfcreekről ismert Greg McLean ült, míg a forgatókönyvet James Gunn írta. És ez meg is látszódik a filmen, ami piszkosul brutális egy-egy helyen. Van némi kisebb-nagyobb meglepetés, vannak olyanok, akiknek drukkolhatunk, a másfél óra azonban semmi mélységet vagy igazán maradandót nem tartalmaz, már azon túl, hogy nagyon hatásos a teljes játékidő során. A költségvetés hiánya itt-ott meglátszódik, de a remek színészgárda (vannak ismert, kult arcok) és a brutalitás, illetve az izgalom mindezt feledteti. A Belko-kísérlet az a film, ami lényegében nem sok extrát hoz, de annyira jól össze van rakva, hogy egy percet sem bánunk meg a rá fordított időből. Kimondottan ajánlott.

achoura-pcguru-poszter.jpg

Marokkói mumus

Az Achoura egy iszlám ünnepen alapul, azt fordítja ki egy kicsit, miközben a sötétben ólálkodó szörnyeteg gyermekeket rabol el és öl meg. A múlt és a jelen keveredik, miközben visszaemlékezések képében látunk egy csapatot, ahogy felfedezik a szörnyűséges titkot, aminek hála egyiküket elveszítik, de megesküsznek, hogy még visszatérnek, aminek felnőttként eleget is tesznek. Ismerős a tartalom? Esélyes, hogy az alkotókra hatással volt az első Az 2017-es sikere, amiből aztán egy helyi legendával árukapcsolva leforgathatták a saját verziójukat. Amivel egyébként nem is lenne akkora gond, ha igazán egyedi ízt adnak a már ismert recepthez, ezzel is megmagyarázva a kopizás szükségességét. A baj az, hogy ez csak részben sikerült, és bár az Achoura rendelkezik egyedi összetevőkkel, egy-egy jobb pillanattal, összességében nem olyan az eredmény, amit nyugodt szívvel lehet ajánlani.

achoura-pcguru-1.jpg

A színészek átlagban nem rosszak, emellett kicsit betekintést kapunk a helyi viszonyokba… mind a családi, mind az egyéb kapcsolatokat és viselkedési modellt elnézve azt gondolom, nem is baj, ha csak egy-egy filmmel tesszük ezt – pláne, hogy mindez jó eséllyel egy idealizált változat a valósághoz képest. A lénynek és a vele kapcsolatos óvintézkedésnek vannak erősebb jellemzői, a fogvatartása eleve szokatlan és durvának mondható, de mégis, a másfél órányi játékidő nagyobb része kicsit sablonosan vagy éppen érdektelenül telik. Biztosan lesz, akit jobban megfog majd, érdemes tehát próbálkozni, de összkép terén nem estem hanyatt, viszont azt muszáj megjegyeznem, hogy a poszter baromi mutatós, noha azon is felfedezni más filmek plakátjának nyomait. A Belko-kísérletet jobban merem ajánlani, de a GO-előfizetők egyik esetben se gondolkodjanak.