• Olyan gamer-PC-t akarunk, ami 2016-ig jó
  • Példakomponensekkel nézzük meg, menniybe kerülne
  • Az okos gépépítés nem pénz kérdése
  • Nem csak a legerősebb hardverek érhetik meg, sőt
  • Korábbi cikkünk: Gamer-PC konzol áron
  • PC-alkatrész kisokos

Korunk játékai egyre jobban néznek ki és egyre több erőforrást követelnek – nem kell messzire menni, elég ránézni a Ryse: Son of Rome gépigényére, ami egy 8 magos AMD processzort és 4 GB-os videokártyát tüntet fel, mint ajánlott konfigurációt. Bár a Crytek alkotása kiugró példa, azért 2015-16-ban már számíthatunk olyan játékokra, amik nem elégszenek meg a mostani, sok esetben több éves vasunkkal.

Amennyiben olyan gamer-PC-re vágyunk, ami minden igényünket kielégíti 1,5-2 év múlva is, mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk – igaz, korántsem annyira, mint elsőre gondolnánk. Ha okosan építünk gépet, sokat spórolhatunk, a jelenlegi alkatrészárakat figyelembe véve pedig konkrét példákkal is alátámaszthatjuk ezt.

Alaplap

Egy jó gamer-PC-hez stabil alaplap, erős tápegység, időtálló processzor, kellően gyors RAM-ok és jó videokártya kell, illetve ezeknek a komponeneseknek az összhatása is fontos. Lehet akármilyen drága a CPU például, ha csak egy alsókategóriás VGA-ra futja mellette, az összesített teljesítményt lehúzza majd a gyenge alkatrész.

Kezdjük az alaplappal a vásárlást, hisz ez az a komponens, ami a leginkább meghatározza a gépünk időtállóságát. Érdemes mindig a legfrissebb processzorfoglalattal felszerelt AMD vagy Intel platformú alaplapokat választani, hisz azok még pár évig egészen biztosan támogatottak lesznek. Intel esetében ez az LGA 1150-es socketet, míg AMD-nél a Socket AM3+-t és az FM2+-t jelenti (bizony, az AMD egyszerre két vasat is a tűzben tart).

Gamer-PC

Fontos továbbá, hogy megfelelő mennyiségű csatlakozó legyen az alaplapon; ez végső soron szubjektív, de például 4 db memóriaslot és minimum 3 db SATA3-as hely alá nem érdemes adni. Amikre viszont egyáltalán nem kell figyelni, azok a mindenféle fantázianevű funkciók: a legtöbbről azt sem fogjuk kideríteni, hogy micsoda, szóval ne hagyjuk becsapni magunkat!

És hogy mennyi az annyi? Nos, a fentieknek megfelelő alaplapok átlagosan 25 ezer forint körül mozognak. AMD-s fronton az ASRock 970 Extreme4 (AM3+), míg Intelnél a szintén ASRock gyártotta H97 Pro4 számítanak kiváló példának: olcsók, jók, és hosszú távra lehet tervezni velük.

Processzor

Alaplaphoz processzor is kell, különben nincs gépünk. Mivel az alaplap foglalata a legújabb, a processzornak is illeszkednie kell bele, ez pedig kicsit borsosabb beruházást jelent. 35 ezer forinttal számoljunk, ebből kijön egy AMD FX-6300 3,50 GHz, illetve egy Intel Core i3-4160 3,60 GHz.

A magok száma ne tévesszen meg senkit; bár az említett AMD 6, az Intel meg 2 magos CPU, még jó ideig marad a mostani trend, vagyis hogy a játékok egy magot terhelnek meg igazán (tisztelet a kivételnek). Arról már nem is beszélve, hogy jelenleg az Intel jobb platform, ha gamer-PC építéséről van szó. (Akik kicsit többet tudnak költeni, 50-60 ezer forint között egy jobb i5-ös 4 magos CPU-val még jobban járhatnak.)

Videokártya és RAM

Következzék a videokártya, ami az legnagyobb befektetésünk lesz. Mivel a megfelelő processzorhoz azt tökéletesen kiegészítő VGA kell, ezért a felső-középkategórián belül úgy 65 ezer forintig megyünk el. Ezért az összegért egy 2016-ig használható kártyát kapunk, ám ha esetleg mellélövünk, vehetünk új VGA-t a jövőben anélkül, hogy a többi komponens cserére szorulna.

Gamer-PC

AMD-ben az R9 280-at javasoljuk, míg Nvidia terén a GTX 760-ra tesszük a voksunkat. Érdemes tudni, hogy ezek a VGA-k már jó eséllyel támogatják a DX12 bizonyos funkcióit, és ha az új látványeffektekkel nem is mind bírnak el, a teljesítménynövekedésből profitálni fognak. (Amúgy sem gyenge alkatrészek egyébként, manapság minden játékot elbírnak maximális beállítások és Full HD felbontás mellett is, leszámítva pár olyan extrém példát, mint a már emlegetett Ryse: Son of Rome, vagy a Crytek másik agymenése, a shadereket reggeliző Crysis 3.)

Most járunk cirka 125 ezer forintnál. Passzintsunk a gépbe még 2 x 4 GB 1600 MHz-es RAM-ot (mondjuk a HyperX pakkját, de márka itt igazából majdnem mindegy), és ezzel a 25 ezer forintos beruházással máris elértük a végső határt: 150 ezer forintért felfrissítettük a gépünk belsejét!

Táp és ház

Előfordulhat persze, hogy nem elég a gép belsejét kicserélnünk, és muszáj vennünk házat és tápegységet is. Előbbire inkább nem mondunk konkrét példát, mert nagyon-nagyon személyfüggő a „jó” választás; van aki a nagy, látványos, más a kisebb, szolid házakat szereti, így általánosságban csak annyit tanácsolunk, hogy szellős, könnyen szerelhető példányt válasszatok, ami persze méretben és szabványban (ATX) is megfelel a többi alkatrésznek.

A tápegység a házzal szemben már kényes téma, ugyanis sokan vesznek jó gépet gagyi táppal, aztán nem értik, miért fagy szét az új masina a Battlefield 4 alatt. Bizony, a táp okozhat ilyet – sőt, az egész gamer-PC-nket hazavághatja! Érdemes tehát picit többet költeni, és egy megbízható márka termékét választani, mint mondjuk a Corsair vagy a Chieftec. És ha már táp, ne feledkezzünk meg az áramellátásról: 600 Watt alá ne menjünk, később megbánhatjuk.

Egy jobb ház 20 ezer forintot kóstál, egy minőségi 600-as táp pedig 15-öt – ez 35 ezer forint extra, amivel a végösszeg 185 ezer forint lesz. Több, mint egy nyolcadik generációs játékkonzolé, de cserébe egy sokoldalú PC lesz a jussunk, ami még évekig hűségesen szolgálhatja a játékszenvedélyünket.