Az okos

Az okos kommentelő mindig mindent tud, nagyon-nagyon felkészült. Az, hogy jól tudja-e mindezt, más tészta, ő mindenesetre meg van győződve róla, hogy tévedhetetlen. Állításai csúsztatásokkal teli, unalmas közhelyeket halmoznak egymásra, és bár a többi hozzászóló véresre kaparja az arcát, neki minden egyáltalán nem számít. Fontos megjegyezni persze, hogy az okos kommentelő nem egyenlő a wall of textekben anyázó, ostoba trollal, sőt, e fórumozócsoport képviselői büszkék rá, hogy véleményüket mindig kulturált keretek között osztják meg. Ha okos kommentelő vagy, ne feledd: nincs olyan, hogy nincs igazad, csak a többiek nem értenek meg, mert túl magasröptű gondolatokat próbálsz belegyömöszölni szánalmasan szűk koponyájukba.

A PESSZIMISTA

A pesszimista kommentelőnek soha semmi nem elég jó. Kiadnak egy lovas DLC-t az Oblivionhoz, ami amúgy a kutyát sem érdekli? „Köcsög a Bethesda, ezek is csak lehúznak!” Bejelentik, hogy az új Call of Duty is a régi motorral érkezik? „Mekkora átverés, nem 2000-et írunk!”. Ezek persze még valahol érthető példák. Csakhogy a pesszimista sosem áll meg itt. Azzal is baja van, hogy az új játékok drágák, mert hát „úgysem kerül annyiba a lemez nyomtatása”, és az is fáj neki, hogy ha egy másik kommentelőnek éppen tetszik az adott hír. „Nem értesz hozzá, a magadhoz hasonló zombik miatt megy tönkre a játékvilág!”, jön a gyors, kiábrándító válasz. A pesszimista kommentelőt az egész közösség szívből gyűlöli, mert mindenki örömét el tudja rontani, holott elég nem figyelni rá: az élete így is megkeseredett, ne okozzunk neki még több fájdalmat.

A KLASSZIKUS TROLL

Minden fórumon előforduló, ebből kifolyólag roppant gyakori trollfajta. A klasszikus troll mindenből viccet csinál, és amit még ő sem tud kifigurázni, azt egyszerűen lezülleszti pár flamer kommenttel, vagy kétértelmű, bicskanyitogató stílusban írt hozzászólással. A klasszikus troll imádja, ha minden róla szól, egyszersmind rajong a káoszért: minél züllöttebb egy hír vagy cikk alatti kommentfolyam, annál jobban érzi magát, sőt, egyes legendák szerint orgazmusa van, ha bannolják, bár ezt tudományosan sosem erősítették meg. Furcsamód a klasszikus troll mégsem olyan ártalmas, mint sokan hiszik, mert jelenléte csak ritka esetben hosszú távú. Amikor igen, nos, akkor egy...

ÖRÖK TROLL

...akad a horgunkra. Az örök troll olyan fórumozó, aki képtelen vicces lenni, és emiatt egyre agresszívebbé válik. A sok felgyülemlett feszültséget végül ugyanazon a weboldalon vezeti le, éveken át vissza-visszajárva, akár ezer kibannolt profil után is. Elképzelhető, hogy időnként igyekszik normálisnak láttatni magát, de a látszat ne tévesszen meg: elég egy apró szikra, és kitör belőle barlangi természete, mely csak a legalapvetőbb ösztönöknek engedelmeskedik, tehát táplálkozik és szaporodik. Legfőbb eledelét a hozzá intézett válaszok jelentik, és mivel mindig mindenre van valami szaftos káromkodása, a többi vele foglalkozó kommentelőt is trollá tudja változtatni. Az egyetlen megoldás, ha ignoráljuk. Ebben az estben lassú és fájdalmas éhhalált hal, és bár nem jó dolog takarítani a teteme után, azért mégis jó érzés, hogy tudjuk, kedvenc online közösségünk egy picit megint jobb hely lett.

A SZEMÉLYES

A személyes kommentelő nem troll, mert végső soron igyekszik betartani a szabályokat, mi több, a hozzászólásain is látszik, hogy intelligens(nek mutatkozó) fajta. Ugyanakkor nagyon zavaró lehet, mert szokása, hogy kipécéz magának valakit, és addig-addig szívatja, míg abból ki nem tör a sok elnyomott feszültség, ezzel gyakorlatilag kitiltatva magát az adott fórumról. A személyes rövid, célzott üzenetekkel bombázza áldozatait: „Ha tudnád, hogy megy ez, nem írnál butaságot.”; „Igen, látom, hogy megint írsz, és telesírom a párnám.”; „Jobb lenne, ha békén hagynád apa gépét.” Szóval értitek. A személyes ellen nincs jó fegyver, mert ha nem foglalkozunk vele sem áll le. Igaz, le lehet nyomozni, hogy elbeszélgessünk vele, mondjuk egy székhez kötözve, egy kanna benzinnel a kezünkben.

AZ OPTIMISTA

A pesszimista kommentelő ellentéte, igazi negatívja, aki mindennek a világon képes örülni. De mindennek. Tényleg. Az optimista kommentelő szívesen köszön be az aktuális témába egy hangos(an olvasandó) „Jó reggelt!! XDDD!!!444NÉÉÉGY”-gyel, és mivel az esetek többségében nem több 12 évesnél, gyakorlatilag fel sem fogja, hogy ha válaszul szívóznak vele. Persze valahol irigylésre méltó emberről van szó: a boldog tudatlanság engedi meg neki, hogy akkor is vidám maradjon, mikor mások már véresre szívják a fogukat.

AZ ÖSSZEESKÜVÉS-HÍVŐ

Bár a játékokkal kapcsolatos fórumokon is előfordul, leggyakrabban politikai témák alatt jelenik meg. Az összeesküvés-hívő meg van győződve róla, hogy a fél világ ellene van, és a látszólag demokratikus berendezkedésű kis hazánkban (is) elnyomott szerencsétlenként tengődik... ja és igen, ez is mind mások miatt van ám, és véletlenül sem azért, mert csak 8 általánosig vitte a tisztelt kommentelő. Persze a videojátékokban is csupa-csupa agymosást vélnek felfedezni az összeesküvés-hívő hozzászólók, így ha valakitől azt olvassátok, hogy a Call of Duty amerikai propaganda, a Need for Speed pedig liberális agymosás, akkor tudjátok, kivel álltok szemben. A megoldás: nos, semmi, maximum egy szánalommal teli fejingatás segíthet feldolgozni az olvasottakat.

Ez a lista persze jórészt csak vicc, egy percre se tessék komolyan venni. Ugyanakkor tény: sokan a mai napig nem fogják fel, hogy az online közösség is több emberen múlik, és ha valaki nem tartja be a szabályokat, az mindenkinek rossz lehet.