A Take-Two a múlt héten állította le a majdnem tíz éves modder eszközt, az OpenIV-t, de valószínűleg nem gondoltak arra a botrányba, ami ebből kikerekedett, amikor megszületett a döntést. Merthogy itt bizony kitört a balhé, ennek elkerülésében még az sem segített, hogy a GTA 5 alkotója, a Rockstar is a Take-Two mellé állt. Persze, ki mellé állt volna? Ők adják a pénzt.

A döntést a kiadó azzal indokolta, hogy az OpenIV lehetőséget nyitott olyan modifikációknak, amik megkerülhetik a GTA Online biztonsági rendszerét, ezzel megsértve a Take-Two jogait és kárt okozva más játékosoknak. Persze azóta sokan sokféleképpen megírták, miét marhaság ez, köztük itt a PC Guru Online-on JohnBart kolléga is, hadd idézzem most őt:

„Az OpenIV jellegéből adódóan nem nyithat utat olyan modoknak, amik megkerülik az Online-t. Az eszköz ugyanis egy fájlkezelő tool, amivel a játék RPF-fájljait és azok tartalmát lehet megnyitni/módosítani. Így lehet a játékban vele kicserélni a modelleket/textúrákat meg egyéb asseteket, vagy épp teljesen új rajongói tartalmakat belerakni (a'la Realism Dispatch Enhanced, például). Mindez azonban csak a single player szegmenst érinti, a módosított fájlokat ugyanis a tool saját mod mappában tárolja (az eredeti módosítatlan fájlok a helyükön maradnak), emellett nem is engedélyezi az Online szegmenst, amíg le nem tiltjuk azokat. Ha meg ez nem lenne elég, ott van a GTAV beépített filecheckje is, ami kb. azonnal permabant nyom, amint érzékeli, hogy módosított fájlokkal próbálunk multizni. Tehát az OpenIV teljesen alkalmatlan online cheatelésre/griefelésre, mert csak a szóló szegmenst lehet vele buherálni, eleve így tervezték, és szigorúan így is működött mindig is a tool.”

A bili kiborulása után árhullámként száguldott végig a neten az OpenIV leállítása, a rajongók Redditet, NeoGAF-ot, Steamet, Youtube-ot, Twittert és Facebookot elárasztva tiltakoztak a döntés ellen. A Steamen például a GTA 5 eddig kifejezetten pozitív kritikáit szinte elnyomta a sok „rendkívül negatív” minősítést kapott kritika. Eme sorok írásakor ezt a jelzőt mostanában 39 410 bejegyzés kapta meg. Ha az elmúlt hét kritikáit megnézzük, szinte csak vörös ikonos posztot találni.

Save OpenIV címen a change.org oldalon is elindult egy petíció, ami természetesen az OpenIV megmentéséért harcol. Jelenleg 48 096 aláírót szerzett magának. Eme petíció támogatásába szállt be a GTA Series Videos című Youtube-csatorna is, ami a GTA 5 – The Purge (RIP MODS) videóval szállt be az OpenIV megmentésének harcába. A videóban a Hitman főhőse, 47-es ügynök és egy Rockstar kabátos figura módszeresen levadászik néhány olyan figurát és felrobbant olyan kocsikat, amiket az OpenIV segítségével teremtettek és telepítettek.

Közben a Take-Two sem tétlenkedik, az OpenIV leállítása után lecsapott a Force Hax, a Lexicon és a Menyoo nevű oldalakra, amik pénzért kínáltak csalóeszközöket a GTA Online-hoz. Eme oldalak mára már teljesen leálltak, a készítők pedig bocsánatot kértek, amiért rontották a tisztességes játékosok örömét. Na, ilyen, amikor felpofozzák a rossz gyereket, kár, hogy a jó gyerek is kapott pár maflást.

Személyes véleményem a margóra: nem tartom ördögtől való dolognak, hogy a Take-Two próbálja védeni a termékét, bevételi forrását, és legyünk jóhiszeműek: a játékosok élményét. Elvégre, mégis csak belőlünk élnek, és bizony a csalók komoly fejfájást okozhatnak. Az viszont már baj, hogy akciójuk során mintha nem nézték volna, mit lőnek le. Oké, az OpenIV-ral a GTA Online exkluzív frissítések új játékelemeit, mint például a járműveket vagy ruhákat át lehetett emelni single playerbe, de kétlem, hogy ez komoly érvágást jelentett a Take-Two-nak. Akkorát biztos nem, mint amekkorát ez a botrány okozhat, mert ez biza nem az a negatív reklám, ami jót tesz. Nyilván szabaduljanak meg a csalókat kisegítő szolgáltatásoktól és eszközöktől, de közben nem dózeroljanak el valami olyasmit, ami becsületes, fizető játékosok ezreinek okoz örömet.