• Joseph Delgado nekiállt egy GTA 5 VR-mod elkészítésének
  • Kétségei vannak ennek létjogosultsága felől
  • Komolyan megrázta, amikor először lőtt le embert eme moddal
  • Szerinte érdemes lenne komolyabban körüljárni a témát

Ki szeretné kipróbálni a GTA 5-öt a virtuális valóság szemüvegén át? Nos, szerintem sokan igennel felelnénk erre. És most, egy bizonyos Joseph Delgadónak hála ez lehetségessé válik, ugyanis belefogott egy olyan VR-mod elkészítésébe, ami még a kezünk mozdulatát is leköveti, ha rendelkezünk a szükséges, mozgásérzékelős játékkontrollerrel.

Azonban Delgado nincs teljesen meggyőződve arról, hogy olyan jó móka a GTA 5-öt átültetni a VR-ra. Állítása szerint borzalmasan érzi magát eme mod elkészítése miatt, mert sokkal másabb megélni a játékbeli erőszakot a virtuális valóságban. „Valódi bűntudatot érzel. Tátva maradt a szám, amikor először lelőttem valakit a GTA 5 VR beállításaimmal” – írta a blogján.

Redditen egy bővebb posztban is kifejtette álláspontját a dologgal kapcsolatban: „szerintem fontos erről beszélnünk, főleg azért, mert ez olyasmi, ami a portfólióm részévé is válhat profibb körülmények között. Akárhányszor ezzel szórakozom, úgy érzem, egy tetthely közepén állok. Komolyan aggaszt. Sokan nem értik meg ezt, amíg nem próbálják ki.”

Érdekes dolgot vetett fel Delgado, azt meg kell hagyni. A virtuális valóság valóban sokkal jobban hathat az érzékeinkre, mint eleddig bármi a videojátékok történelmében – a pornóipar sem véletlenül kacsintgat lelkesen a VR-technológia irányába. Mert egy dolog egérrel vagy kontrollerrel kattogtatni a képernyő előtt, a szoba magányában a kényelmes fotelben ülve, és más érzést válthat ki, ha a fegyver az ember keze mozdulatár áll célra, miközben ott áll a helyszínen – még ha csak virtuálisan is.

Másik szempontot az akciójátékok erőszakosságát kritizálók adhatnak. Sokak szerint a GTA-sorozat és társai már azzal ördögtől való, tömeggyilkos termelő szoftverek, hogy sík képernyőn öldökölhetünk. Na de mi lesz itt, ha egy VR-eszközzel majdnem szó szerint belebújunk az öldöklő karakter bőrébe? Vajon mikor hozhatjuk majd le az első hírt, ami arról szól, hogy valaki kiirtott egy fél utcát, mert VR-szemövegben játszott akciójátékot?

Persze ezek többsége inkább költői kérdés, amit igazán megválaszolni vagy most, vagy soha nem lehet. Eleve, embere válogatja, kire mi és hogyan hat. De mégis olyan kérdések, amikre érdemes lehet időt szánni.