Hát ezt is megéltük. A Valve általános szószólója, Adam Kadob bejelentette, hogy hosszú várakozás és rengeteg fals információ után (lásd kapcsolódó hírek) elkészül a Half-Life 3, ám mivel a Valve-et jelenleg teljesen leköti a Steam valamint a CS:GO nevű szerencsejáték és a DotA 2 esport őrület (szép is az, ha az ember megél valamiből), inkább egy külsős csapatnak adják ki a projektet, de természetesen szigorúan felügyelik a munkálatokat. Elvégre mégis csak egy Half-Life-ról van szó, a cím kötelez.

A Crazing Guam Up egy kis, közép-európai csapat, amit 1992-ben alapítottak. Ugyan régóta jelen vannak a videojátékok piacán, ez lesz az első munkájuk, mint játékfejlesztő stúdió. Ez talán némi aggodalomra adhat okot, de nyilván egy olyan nagy cég, mint a Valve, azért nem bízza rá akárkikre a legjelentősebb IP-jüket.

Hogy mi lesz a Half-Life 3-ban? Annyi már biztos, hogy az új Source motor fog futni alatta, és természetesen Gordon Freeman és Alyx Vance történetét meséli tovább. A Crazing Guam Up mindenképpen a kooperatív irányba szeretné tovább vinni a játékot, mi több, nem elégszenek meg a két fővel, egyenesen négy főre bővítik a játékosok számát (ha nincs három haver, akkor a másik két karaktert az MI fogja irányítani).

Ez persze két új szereplő bemesélését is jelenti. Mindkét figura az ellenállás tagja. Az egyikük Dr. Randzop, Eli Vance, Freeman és Isaac Kleiner régi kollégája a Black Mesából. Régen ugyan tudós volt, de a Combain megszállás után egy igazi, szögesdrótot csámcsogó, keménykötésű terminator lett belőle, egy afféle Anti-Freeman. A másik új figura, aki Gordon és Alyx útját kíséri, az a Hétórás Háború veteránja, Ivan St. Steel, akit leginkább egy felturbózott Adrian Shepardként érdemes elképzelni.

Ami a sztorit illeti (vigyázat, spoiler veszély): Gordon és Alyx Eli halála után útra kell, hogy meglelje a Föld megváltásához szükséges kulcsot a John Bite Hut kapitány vezette Borealis fedélzetén. Ám az út nem egyszerű. Egész Közép-Európát, Ázsiát és egy küldetés erejéig Kanadát is be kell járniuk, hogy nyomára bukkanjanak a mindig máskor és más helyen feltűnő hajónak. Visszatérhetünk majd a romba dőlt City 17-be, meglátogathatjuk a Kínában lévő City 1-est – itt ismerhetjük majd meg Dr. Breen utódját, egy Álmodozó Ösztön nevű hölgyet –, de még a Black Mesába is visszavisz az utunk. Ezzel kapcsolatban Cho Coterpeth stúdiófőnök annyit mondott, hogy a Half-Life első részében talán nem utoljára láttuk azt a bizonyos tesztcsarnokot. Igen, a mai trendeknek megfelelően egy nyílt világú játékot kapunk, amit az elmondottak alapján a Wolfenstein: The New Colossus mintájára készítenek el – vagyis lesznek helyek, amik meglátogatására mi döntünk, más küldetések pedig a sztori miatt elkerülhetetlenek.

Régi ismerősök is visszatérnek, így újra találkozhatunk Magnusson dokival, G-Manről is lehullik a lepel, de Barney Calhoun és Judith Mossman sem marad otthon. Utóbbi kifejezetten fontos szerepet játszik – a leírtak alapján átveszi Eli Vance szereptét –, s mindezeken túl néhány veszteség is éri majd az ellenállást.

És, hogy mikor lesz kész? Nos, a Crazing Guam Up közösségi menedzsere, DJ. Eight szerint akkor, amikor elkészül. Se előbb, se később. És ezúton kívánnak kellemes húsvéti ünnepek és még kellemesebb bolondok napját.

half-life-gordon-alex-980x620.png

A kockázatok és félreértések elkerülése végett kérjük ellenőrizze naptárát, hogy nem-e április 1-jét mutat. Amennyiben igen: április bolondja!