Cikkünkben nem hajítunk senkit a mélyvízbe, nem a dolgok hogyanjába és mikéntjébe vagy egyes modellek ajánlásába kívánunk belefogni, hanem inkább igyekszünk egy átfogó képet adni arról, hogy az elkövetkezendő egy év alatt milyen jelentős újdonságok várhatók a hardverek terén. Ugyan az internet az Nvidia 30-as szériájától hangos, azért azon kívül is bőven lesz újdonság, bár a jelen járványügyi helyzet senkinek sem könnyíti meg a dolgát.

Videokártya

De ha már így felemlegettük, akkor ne is kerülgessük az elefántot a szobában: beköszöntött az Nvidia GPU-inak új generációja. Az Ampere névre keresztelt architektúra jelentős előrelépést ígér gyakorlatilag minden téren, amit a gyártó a „legnagyobb generációs ugrásként” jellemez. Nem kis szavak, de a belezsúfolt technikának már csak a mennyiségét elnézve sem tűnik elképzelhetetlennek. Az elsőkézből szerzett infókra sem kell sokat várni, a 3080 már a piacon van (csak győzzük megtalálni), majd szeptember 24-én a 3090 is befut, míg a megfizethetőbb 3070 érkezésére októberig kell várnunk.

geforce-rtx-3080.jpg

Kíváncsian várjuk a másik oldal bemutatóját, még szerencse, hogy az RDNA 2, avagy „Big Navi” architektúra leleplezése nem várat sokat magára, teljes leleplezése október 28-án esedékes. Jelenleg konkrét számadatok nélkül vagyunk kénytelenek saccolni, de a sok magyarázat helyett maradjunk annyiban, hogy a GCN (az előző generáció) és az RDNA (jelen generáció) között az elsődleges különbség az, hogy miként kezelik az utasításokat; míg az RDNA és az RDNA 2 közötti különbség az AMD bevallása szerint az energiahatékonyság, melyben nem kisebb, mint 50%-os javulást ígérnek.

Amennyiben ez igaz, akkor az leegyszerűsítve annyit tesz, hogy kisebb fogyasztással ugyanezt a teljesítményt, vagy ugyanezen fogyasztással nagyobb teljesítményt érhetünk el. Mielőtt azonban 50%-os teljesítménynövekedésről álmodoznánk, sajnos ez a legkevésbé sem valószínű, de ne legyen igazunk. Az Nvidia viszont a raytracinggel sarokba szorította az AMD-t, mely korábbi álláspontját felülvizsgálva már az RDNA 2-től támogatni fogja a hardveres sugárkövetést, ráadásul ugyanazzal a módszerrel (BVH, azaz Bounding Volume Hierarchy), mint a konkurencia. Ez pedig még további kérdéseket is felvet, melyekre biztos válaszunk nincs: külön alegység gondoskodik erről, akár a konkurenciánál, vagy más utat választ az AMD? Milyen hatással lesz ez az összteljesítményre?

amd-radeon-rx-6000-big-navi.jpg

Visszatérve a gyakorlathoz: az októberi dátummal a zászlóshajók kihajózása várható, míg a fősodorbeli RDNA 2 kártyák érkezése jövőre esélyes, hiszen az 5500XT csak idén került piacra. Minden más specifikáció jelenleg még pletyka, GPU-fronton mindenesetre igen izgalmas hónap(ok)nak nézünk elébe.

És akkor még nem is beszéltünk az Intel Xe-ről, mely már egy ideje készülődik és megjelenése szintén idén várható. Hogy mennyire szól bele a kék csapat a többiek mókájába, az egyelőre két okból is kérdéses. Egyrészt a már emlegetett pándémia az eredetlieg terjesztett júniusi (esélyesen Computexes) bemutató tervét alaposan keresztülhúzta. Másrészt a jelek pedig arra mutatnak, hogy a fejlesztések nem a tervek szerint haladnak, és az első Xe GPU-k valójában integráltak lesznek, nem pedig add-in (dedikált) kártyák. Ezt a feltevést erősíti az ex-AMD-s Raja Koduri több nyilatkozata is, illetve a tény, hogy az idénre tervezett Tiger Lake processzorcsalád integrált grafikus vezérlője az Xe kéne, hogy legyen.

intel-xe-graphics-concept.jpg

Minden más gyakorlatilag csak találgatás, mindenesetre nagyon úgy fest, hogy az Intel alulról kezd el építkezni és elsőként a piac alsó szegmensét célozza meg, avagy nem kíván egyből a nagymenőkkel a csúcson versenyre kelni. Ugyanakkor a sugárkövetés támogatásával kapcsolatban Jim Jeffers nyilatkozta azt, hogy az adatközpontokban a technológia hardveres támogatása adott lesz, de hogy ez miként fordítható le a „fogyasztói” kártyákra, az jó kérdés; ahogyan az is, hogy ezek ténylegesen mikor látnak napvilágot.

Processzor

Ha már az Intelnél fejeztük be, kezdjük is vele az új témakört: az AMD-hez képest továbbra is lemaradásban levő óriás hosszútávra rendezkedik be, persze tíz év távlatában könnyű 1,4 nm-es csíkszélességről álmodozni. Egyelőre azonban úgy tűnik, marad a nemrégiben bevezetett 10 nm, a laptopoknál és a Project Athena szekerének továbbtolása, melyekkel a legkönnyebb hordozható laptopok szabványosítását igyekszik végrehajtani. A többségünket érintő asztali eszközöknél a Rocket Lake lesz a soron következő architektúra, melynek elvileg még az idén be kéne mutatkoznia, de egyelőre nem kizárt az sem, hogy 2021 elejéig várnunk kell rá. Továbbá egy darabig a csúcskategóriában (HEDT fronton) sem számíthatunk vérfrissítésre, magyarán az AMD legalább jövő év első feléig biztosan töretlenül menetelhet tovább.

amd-chip-mockup.jpg

És nagyon úgy néz ki, hogy menetelni is fog, hiszen szintén októberben (leleplezés október 8.) érkeznek a következő Zen-generáció első tagjai, melyek körül talán csak azért nem akkora a hírverés, mert “csupán” a 7 nm-es litográfia egy frissítéséről van szó, nem pedig új csíkszélességre állásról. Ami bizonyos, hogy továbbra is marad az AM4 foglalat, vagyis alaplapot nem biztos, hogy váltani kell miatta: legtöbb esetben elég lesz egy BIOS-frissítés. A távolabbi jövőbe tekintve pedig már úton vannak a TSMC 5 nm-es eljárásával készülő chipek is, 2021 decemberére várhatóan gond nélkül meg is érkeznek, méghozá a DDR5 memóriaszabvány támogatásával  és ezzel rá is térnénk a következő, egyben utolsó témakörre.

Memória

A DDR5 memóriaszabványt a JEDEC idén júliusban hagyta jóvá, melynek legfőbb előnye a magasabb memóriasűrűség, magyarán egy modulon nem 32 GB(16 Gbit), hanem 128 GB(64 Gbit) terpeszkedik majd. Ráadásul ugyannannyi kimeneti tűvel (288), vagyis méretnövekedés nélkül  mielőtt azonban bárki azt gondolná, hogy a jelen foglalatokba be lehet majd őket szuszakolni, ez több okból nem lehetséges. Egyrész más lesz a tűk kiosztása, tehát fizikailag képtelenség lenne, másrészt a memóriakontrollerek aligha bírkóznának meg a négyszer nagyobb modulokkal. Érkezése asztalainkra a rákövetkező generációs processzorokkal, azaz jövő év vége felé várható. Először szerverekben kapja meg a támogatást, utána viszon nem árt felkészülni arra, hogy  az órajelek emelkedésével a memóriaárak is hasonlóan tesznek.

ram-modul.jpg