Az LG UltraGear szériája viszonylag rövid időn belül vált a legszínvonalasabb gamer perifériák egyikévé, így amikor felmerült, hogy tesztelhetem az egyik legújabb, 4K-s modellt, kifejezetten vártam, mire képes. A 32GQ950 kifejezetten sokat ígér, és ezzel párhuzamosan sokat is kér. Az ára ugyanis durván 550 000 és 650 000 forint között mozog, cserébe 4K felbontást, ATW polarizációs technológiát, más monitorokhoz képest jelentősen jobb kontrasztarányt, színlefedettséget és számos konfigurálási lehetőséget kínál.

Súlyos és méretes példány

A dobozból kiemelve meglepve tapasztaltam, hogy mennyire masszív a monitor. Egy tipikus, káva nélküli, letisztult, minimalista dizájnt követő hardverről van szó, mely a talppal együtt 11,6 kilót nyom, a mérete pedig (a magasságát felső pozícióba állítva) 718,8x601x278mm. Az IPS kijelző maga 31,5 hüvelykes, átlagos fényereje 450 cd/m2, kontrasztaránya 1000:1, láthatósági szöge pedig minden tengely mentén 178º. A képernyő hátuljára 2 HDMI 2.1-es csatlakozó, 2 USB 3.0 és egy Display Port került, aljára pedig egy jack aljzat, méghozzá az apró, távirányító helyett használható stick mellé. A monitor hátsó oldalán található egy testreszabható (de akár ki is kapcsolható) led világítás is, ami a gamer perifériák elmaradhatatlan kelléke.

Az összeszerelés gyors, nem igényel semmiféle speciális eszközt, mindössze a tartószárat kell rácsatlakoztatni a monitor hátuljára, majd annak aljára kézzel rácsavarozni a talpat, és már készen is áll a bevetésre. A váz első ránézésre eléggé instabilnak tűnik (féltem is attól, hogy a tesztelés idejére át kell majd rendeznem az íróasztalomat), de végül egy percig sem tűnt úgy, hogy lebillenne, dőlne vagy borulna. Még akkor sem, amikor az állítható forgatással és dőlésszöggel néhány kifejezetten nyakatekert, használhatóság szempontjából nem túl előnyös állásba csavartam.

A csavargatás elsődleges oka az ATW technológia tesztelése volt. Ez ugyanis azt az utóbbi években felkapott megoldást takarja, mely az ígéret szerint leszámol a különböző szögekből egyre jobban torzuló színskála problémájával. A 32GQ950 jelessel teljesítette a próbákat – bár voltak olyan szögek, amelyek erős, mesterséges külső fényforrások mellett előidéztek némi torzulást, az eredmény még így is messze a legjobb, mint amit az utóbbi időben tapasztaltam. Az alapból színvonalas megjelenítést tovább javíthatjuk a különböző beállítások hangolásával. A beépített menüből válogathatunk a különböző profilok között, játszadozhatunk a színskála, fényerősség, kontraszt, HDR, energiatakarékosság opciókkal, illetve tehetünk ki fps számlálót vagy permanens célkeresztet is. Az alapértelmezett képfrissítési sebesség 120 Hz, amit igényeinknek megfelelően redukálhatunk vagy növelhetünk egészen 144 Hz-ig, illetve az LG Calibration Studio segítségével (melynek használatához a gépet és a monitort USB-n keresztül is össze kell kötni) akár 160 Hz-ig is túlhajthatjuk. Emellett természetesen van még NVIDIA G-Sync támogatás és AMD FreeSync Premium Pro is.

A minőségnek ára van, de megéri?

A tesztelés során a legkülönbözőbb funkciókhoz (filmezéshez, játékhoz, állított módban olvasáshoz, programozáshoz) próbálgattam a monitort, és minden esetben kiválóan teljesített. Az egyetlen problémája mindössze annyi, hogy – más gamer monitorokhoz hasonlóan – beépített hangszóró már nem fért el, így mindenképp külső hangrendszer vagy headset szükséges a használatához. Ezzel pedig el is érkeztünk a legfőbb kérdéshez: megéri-e mindez?

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A válasz pedig nem egyszerű. Ha valaki kifejezetten háklis az olyan dolgokra, mint a 4K felbontás, csillogás, a színtorzulás, a fekete színmélység, fontos az 1ms-re redukált válaszidő, és a szó legszorosabb értelmében egy stabil, masszív monitort szeretne beszerezni, az új UltraGear remek választás. Ha viszont a felsorolt opciók bármelyikéből engedünk valamennyit, már akár a szérián belül is spórolhatunk körülbelül 100-200 000 forintot. Ez az ugrás pedig pont elegendő ahhoz, hogy, bár minden tekintetben elégedett voltam vele a tesztelés során, csak úgy tudom igazán ajánlani, ha mérlegelve a különböző funkciókat, garantáltan fontos számotokra minden, amit a csomag tartogat, és a csúcsminőségnél egy fokkal sem szándékoztok lejjebb adni.