pcguru-ajanlott590x150.jpg

Mire februárban lezajlott az idei Samsung Unpacked-rendezvény, gyakorlatilag nem maradt titok az érkező Samsung Galaxy S22-telefoncsaláddal kapcsolatban, hiszen az újságírók addigra már mindent megírtak. De ez nem baj, hiszen a Samsung még mindig a legjelentősebb mobiltelefon-gyártó az Apple és a Xiaomi mellett, a korona köztük vándorol ide-oda. Az idei év legjelentősebb újdonsága az volt, hogy a koreai cég dobta a Note-szériát, ezzel együtt az S Pen átvándorolt az Galaxy Ultrába, ezzel a cég egyesítette a Note és a Galaxy legjobb tulajdonságait, utat engedve a végtelen kreativitásnak.

Kistesó, nagytesó

A telefonok eleganciáját már a csomagolás sejteti: egyszerű fekete doboz – a környezettudatosság jegyében részben hulladékból készítve –, melynek tetején egy nagy „S” betű hirdeti, hogy melyik családhoz tartozik a készülék. A doboz tetejét leemelve egyből előtűnik az S22, S22 Plus (az Ultráról később lesz szó), melyeket szinte lehetetlen megkülönböztetni az S21/S21 Plustól, hiszen a kamerasziget utolsó lencséje is ugyanúgy fest, legfeljebb a telefonok eltérő színeiből lehet következtetni arra, hogy a régi vagy az új készülék van-e előttünk.

A doboz egyébként némi papíron, egy SIM tűn és egy USB Type-C kábelen kívül mást nem rejt, és ne mondja senki, hogy a környezettudatosság nevében nem adnak a gyártók töltőt a telefonokhoz. A külön megvásárolt töltőnek is doboza van, így kétszeresen keletkezik papírhulladék, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy az otthon lévő kiegészítő töltési képességében megfelelő az újonnan megvásárolt készülékhez.

samsung-galaxy-s22-series.jpg

Az S22/S22 Plus remekül fest, nagyon jól össze van rakva, ezt már megszokhattuk a cégtől. Ennél többet nem érdemes mondani róla, a két bekezdéssel ezelőtt említett tény miatt, inkább térjünk rá a technikai dolgokra. Ahogy előző évben, most is csak apróbb változtatásokat eszközöltek a mérnökök, ezek közül némelyiknek kifejezetten örülni lehet, némelyik azonban erős bosszankodásra ad okot.

Sajnos az európai vásárlók megint lemaradtak a legújabb Snapdragon-generációról: 4 nm-es Exynos 2200 processzor hajtja meg a telefonokat, 8 GB RAM, 128/256 GB háttértár mellett. Két nano SIM és egy eSIM fér bele (szolgáltatótól függ), a kijelző 1080x2340-es pixeles, gyönyörű képpel rendelkező OLED panel, 1300/1750 nites fényerővel – ez még a legtűzőbb napsütésben is látható képet jelent.

img20220223225920-masolat.jpg

A kérdés az, hogy milyen használni? Samsung csúcstelefon lévén nem meglepő, hogy lenyűgöző: az Android 12 + OneUI 4.1 kombó gyors, reszponzív élményt kínál, a kijelző alá épített ujjlenyomat-olvasó/arcfelismerés pillanatok alatt feléleszti a telefont, a beszéd tiszta, viszont alkalmazásokat alig lehet találni. Úgy tűnik, ez lett a Samsung üzletpolitikája: mindenki azt telepít a telefonjára, amit akar, de az, hogy a Facebookon, YT Musicon és néhány más appon kívül nem sok minden van, az egy kicsit lehangoló. Ahogy az is, hogy a Samsung S22 mindösszesen 3700 mAh-ás akkut kapott (az S22 Plus 4500-ast), ami valljuk be, nem túl acélos, intenzív használat mellett kora este már töltő után kiált a készülék. És a kisebb telefonok elkötelezett híveként igazából csak ez tart vissza az instant vásárlástól.

Kamerafronton 50 MP-es lett a fő lencse, van egy 12 MP-es széleslátószögű és egy 10 MP-es telefotó modul, a szoftver pedig mindent tud, az ételfotótól kezdve a hyperlapson és panorámán át a pro funkcióig. Videót 8K-ban, 4K-ban és 1080p-ben is rögzíthetünk, nem hiányozhat a szelfikamera, ahogy a legfejlettebb kommunikációs képességek sem.

samsung-s22-kamera.jpg

Ultrasok(k)

A család legfényesebb tagja azonban egyértelműen az S22 Ultra. Hatalmas tudású, méretes készülék, 6,8 hüvelykes, emiatt 228 grammos súllyal rendelkezik. Ennek ellenére biztosan lehet fogni, köszönhetően a ragyogó, csúszásmentes, matt hátlapnak. Szögletessége azonban nem mindenkinek fogja elnyerni a tetszését, és ez az egyetlen telefon a családban, aminek külsején változtattak a mérnökök. Ez a kameraszigetre vonatkozik, a lencsék elkülönülnek, ezzel megkülönböztetve a kisebb tesóktól.

Ezt a készüléket is az Exynos 2200 lapka hajtja meg, de elérhető 12 GB RAM és 512 GB/1 TB háttértárral rendelkező verzióban, utóbbi pedig már tényleg mindenre elegendő. Az 1440x3088 pixeles kijelző rendkívüli képet ad, a feketék tényleg feketék, a színek nagyon rendben vannak, ahogy az egész telefon használata is. A Samsung által készített OneUI képes tanulni a felhasználói szokásokból, ezzel javítva/rontva az 5000 mAh-s akku teljesítményét.

img20220306131806-masolat.jpg

Ami azonban kiemeli az S22 Ultrát a csúcskészülékek közül, az az S Pen. A telefonból kivéve azonnal érzékelésre kerül, a készülék pedig rögtön felajánlja a különböző lehetőségeket. Lehet vele a telefon lezárt képernyőjére írni, jegyzetelni vele a jegyzettömbben (nyomásérzékeny), van rajzprogram, és ez csak pár dolog, de az igazi előrelépés a 2,8 ms-os válaszidő, így szinte késés nélkül lehet áldozni a produktivitás oltárán. A pár grammos S Pen alig 10 centis méretével azonban nagyobb kézben könnyen elvész, férfiaknak esetleg kényelmetlen lehet a használata.

Az S22 kamerarendszere 4 lencséből áll: van egy 108 MP-es, f/1.8-as modul, egy 10 MP-es és egy 10 MP-es telefotó (f/2.4) és periszkópos telefotó (f/4.9), valamint egy 12 MP-es ultraszéles (f/2.2) modul. Az elkészített képek remekül festenek, a Ferrari modellautó közeli felvétele kb. 10 centiről készült, a fókusz pedig ott van, ahol kell. A dinamika kiváló, a színek szépek, különösen nappal, viszont az ultraszéles módban az egyenesek már meggörbülnek, így épületfotózásnál figyelni kell, vagy utólag korrigálni, kinek, hogy tetszik. A portré viszont szuper, az AI kiválóan elmossa a hátteret.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az S22-termékcsalád jelenleg az Androidos telefonok között is messze kiemelkedik, de a 45 Wattos "szuper gyorstöltésnek" nevezett töltés messze elmarad a Huawei P50 Pro töltési idejétől, nem beszélve a Xiaomi 120 Wattos Hypercharge technológiájától. Nincs szilikontok, a 45 Wattos gyorstöltőért ismételten fizetni kell, nincs jack dugó, a készülékek ára pedig megint emelkedett. Az S22 Ultra 128 GB-os változatáért 490, az 512 GB-os verziójáért pedig 570 ezer forintot kell fizetni, ami rengeteg pénz (több, mint amit az Apple 13 Proért, vagy a Xiaomi Mi 11 Ultráért kérnek). Az biztos, hogy a vásárlóközönségét megtalálja majd, de az is, hogy nem fogjuk minden második ember kezében látni.