Az 1938-ban alapított Samsung működésének első évtizedeiben többek között ételfeldolgozással, kereskedelemmel, biztosítással foglalkozott, vagyis nem olyan dolgokkal, amiről a koreai céget ma ismerjük. Az elektronikai iparba csak a '60-as évek végén kezdett belekóstolni, de kevesebb, mint két évtized múlva már be is mutatta legelső mobiltelefonját, a Samsung SGH100-at. Ez még csak Koreában volt kapható, Európa földjére pedig 1998-ban, az SGH600-al lépett a cég.

A márka nagy népszerűségre tett szert, majd gyors fejlődésnek indult: az első Samsung Galaxy-készüléket 2009-ben dobta piacra a vállalat, egy évvel később pedig bemutatkozott a zászlóshajó, az eredeti Samsung Galaxy S. Azóta 11 év telt el, a Galaxy S-telefonok generációról generációra sok újdonságot mutattak be (pl. hajlított kijelző), januárban pedig a Samsung Unpacked 2021 rendezvényen bemutatkozott a legújabb generáció is, a Samsung Galaxy S21-széria.

Csodás hármas

A Samsung Galaxy S21-széria három készüléket takar: a legkisebb testvér az S21, a középső az S21+, a legnagyobb pedig az S21 Ultra, és ezt vegyétek szó szerint. Már a 2020-as S20-család is remek telefonokat foglalt magában, amelyek – leszámítva az erős melegedést és pár kisebb hibát – szinte tökéletesek voltak. Ehhez képest az idei széria csak ráncfelvarrásokat kapott, illetve néhány területen elvesztett néhány pozitív dolgot, de erről egy picit később!

Az S21 és az S21 + csak méretében és a hardver egy pontján különbözik, de egyébként mindkettő remekül fest. Az S21 a kompaktabb, hiszen csak 6,2 hüvelykes, vagyis 151,7x71,2x7,9 mm-es testet kapott, ezt pedig kifejezetten örvendetes a 6,7; 6,8-as telefonok korában. Az S21+ ehhez képest a ma már megszokott 6,7-es méretekkel rendelkezik, míg az S21 Ultra már 6,8-as, ami sokak esetében nem túl kényelmes, kétkezes használatot jelent.

Hardver

Hardver tekintetében sajnos Európa megint lemaradt a Snapdragon processzorról (az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten a készülékbe a legújabb generáció, a 888 jutott), ehelyett a nemzetközi verzió az 5 nm-es gyártási technológiájú Exynos 2100 CPU-t kapta. Az S21 és az S21+ 128/256 GB háttértárral és 8 GB RAM-mal, míg az S21 Ultra 128 GB/12 GB, 256 GB/12 GB, 512 GB/16 GB verziókban kapható – a mikro SD kártya ezúttal kimaradt. Ez sokaknak fontos szempont az okostelefon-választásnál, ahogy a jack dugó, ami szintén kimaradt. Van viszont USB Type-C port, töltőfej meg nincs (vagyis van, de jó drágán), van 5G, és persze dual nano-SIM változat is. És persze ott van a gyönyörű AMOLED kijelző, mely a két kisebb verziónál 1080x2400, míg az S21 Ultra 1440x3200 pixeles.

Kitűnő szoftver, fapados alkalmazások

Mindhárom telefonon az Android 11 fut, melyre a Samsung ráhúzta a saját felhasználói felületét, a OneUI 3-at. Van sötét és szemkímélő mód, remek az értesítéskezelés, a mérnökök fejlesztettek a biztonsági beállításokon, lehet keresni a galériában, és ez csak az opciók egy kis szelete. Szinte mindent testre lehet szabni, ugyanakkor azoknak, akik eddig nem Samsung telefont használtak, tanulniuk kell a rendszert, hogy minden lehetőséget, szépséget megtaláljanak. Azonban amennyire jó a One UI, annyira szegény az alkalmazáskínálat. Ugye van a Google mappa, van OneDrive, Netflix, Facebook, és nagyjából ennyi. Nincs egy zenelejátszó vagy egy számológép, ami azért elvárható lenne egy csúcskategóriás és több százezer forintba kerülő telefonnál.

Fényképezz, videózz!

A teljes széria egyik legjobb pontja a kamera, illetve annak szoftvere. A kamerasziget megváltozott, nagyszerűen néz ki, egyediséget mutat, feltűnést kelt. Emellett rengeteg lehetőséget tartogat, mind az S21/S21+ három+1, illetve az S21 Ultra négy+1 kamerarendszere. A három+1 (64 MP telefotó, 12 MP széles, 12 MP ultraszéles, 10 MP szelfi), illetve a négy+1 (10 MP telefotó [3x zoom], 10 MP telefotó [10x zoom], 108 MP széles, 12 MP ultraszéles, 40 MP szelfi] nagyjából ugyanazokat a lehetőségeket rejti.

Állítható a blende, a záridő, a fehéregyensúly, a fénykorrekció, van time-lapse, hyperlapse, éjszakai mód, ételfotó, panoráma, portré, minden mi szem/szájnak ingere, továbbá 8K (24 fps) és 4K (30/60 fps) videó is. És hogy milyen az általános képminőség? Leginkább remek, méghozzá minden körülmények között: jó a dinamikatartomány, a fehéregyensúly, nincs olyan helyzet, melyben ne lehetne értékelhető fényképet készíteni.

Extrák, árak

Természetesen van kijelző alá rejtett ujjlenyomat-olvasó, vezetékes és vezetéknélküli gyorstöltés, Samsung DeX (Desktop Experience), 120 Hz-es kijelző, NFC, Glonass, A-GPS, Galileo, BDS, és kiváló hangszóró. A telefonokkal együtt megkaptuk kipróbálásra a Galaxy Buds Prot, mely a telefonhoz csatlakoztatva és egy pár megás szoftverfrissítést letöltve elképesztő zenei élményt nyújtott, legyen szó akár klasszikus zenéről vagy modern koncertről. Ráadásul a Galaxy Buds Pro az egyik legkényelmesebb TWS füles, ami kapható a piacon, tökéletesen illeszkedik és nem is esik ki, ez pedig fontos szempont egy 200 eurós kiegészítőnél.

Viszont itt jön a feketeleves: a Galaxy S21-széria hihetetlenül drága: az „alapmodell” 330/350 ezer forintos áron, az S21+ 410/425 ezer, míg a legerősebb modell 480-550 ezer forint között vásárolható meg. Hogy ilyen összegek mellett mekkora piaca lesz itthon, egyelőre kérdéses, hiszen a csúcsmenedzserek/politikusok kivételével nem sokan engedhetik meg maguknak ezeket az árakat. Az előzetes hírek, melyek tavaly év végén Samsung olcsóbb csúcstelefonokat jósoltak, nem váltak be, viszont jó lenne, ha megállna a készülékek árának kontrollálhatatlan (az S20 Ultra gyártási költsége 528 dollár volt, ehhez képest 1400 dollárba került) emelkedése.