Tegnap lezajlott a Samsung előre beharangozott, idei első Unpacked eseménye, amelynek keretén belül hivatalosan is leleplezték a Galaxy S23-telefonokat, vagyis a Galaxy S23, a Galaxy S23+ és a Galaxy S23 Ultra modelleket. A dolgot egy kicsit beárnyékolta, hogy egy chilei mobilszolgáltató nem igazán tudta tartani magát az embergóhoz, és valami különös oknál fogva az egyik márkaboltjában már előbb elérhetővé tette ezeket. Mire rájöttek a bakira, már késő volt, és addig számos kép kiszivárgott a netre. Viszont mi mindezen események előtt, egy szép pénteki napon látogathattunk el a Samsung budapesti irodájába, hogy a megújult showroomban teljesen szabadon kipróbálhassuk mindhárom telefont.

samkep.jpg

Gyönyörű szépen elkezdett havazni, amikor megérkeztünk a belvárosi irodakomplexumhoz. A Samsung showroomja megújult és egyfajta dzsungeles, esőerdős dizájnt kapott, hatalmas pálmalevelekkel meg az előtérben egy gorilla-szoborral, aki a látogatókat fogadta. A Galaxy S23, a Galaxy S23+ és a Galaxy S23 Ultra is mind ki voltak állítva, természetesen több példányban, egyedi tokokkal és színekben. Hogy személy szerint nekünk melyik tetszett a leginkább, azt majd a cikk végén megtudhatod, de előbb nézzük meg azt, amiben mind a három modell közös: ilyen például a felhasználói felület. Mind a három telefonon a One UI 5.1 fut az Android 13-mal együtt, illetve mindegyikükben Qualcomm Snapdragon 8 Gen2 chip kapott helyet. Az 5G, a Wi-Fi 6E és a Bluetooth 5.3 támogatás igazából már alapfunkció, de azért nem árt tudni róluk. Az S23 és az S23+ egyenként 8 GB RAM-ot, míg a nagytesó, az S23 Ultra, 8 vagy 12 GB-t kapott.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az S23 és az S23+ is az S23 Ultra kialakítását kapta meg, utóbbi persze méretben még mindig sokkal jobban eltér a többiektől, viszont egy valamiben kiemelkedik: a 200 MP-es kamera tekintetében. Ezzel 200 megapixeles képek is készíthetők, méghozzá akár kifejezetten gyenge vagy rossz fényviszonyok között – ebben a felfrissített éjszakai mód is hasznos tud lenni. Ezt személyesen is kipróbálhattuk az iroda azon részén, ahol meglehetősen sötét volt, és sikerült egy olyan képet lőni, ami úgy nézett ki, mintha fel lett volna oltva egy kislámpa, de minimum félhomályban álltunk volna – pedig nem. A százszoros zoommal vígan rá tudtam közelíteni az utca túloldalán lévő üzletre, ami tényleg elképesztő teljesítmény, de az Ultra a videókat tekintve sem vall szégyent. Az ISOCELL HP2 segítségével ezekből akár 8k-felbontásút is fel lehet venni, természetesen 30fps mellett, de ha valakinek elég a 4k, akkor a képrátát lehet növelni 60fps-re, és persze adott a HDR. Sajnos a 200 MP-es kamera csak az Ultra kiváltsága, a kisebbek 50 MP-es szenzort kaptak.

Kijelzőket tekintve mindhárom modell AMOLED 2X-et kapott, az S23 és az S23+ 2340x1080, míg az S23 Ultra 3088x1440 felbontással. A töltés (és az adatkapcsolat) továbbra is USB-C csatlakozón át biztosított. Nekünk személyesen az S23+ nyerte el leginkább a tetszésünket, mert bár az S23 Ultra kvázi minden szempontból tekintélyt parancsoló, igazán csak azoknak érheti meg, akik az életük minden egyes fontos pillanatát megörökítik a telefonjukkal. Ebben viszont az S23 Ultra remek társ lehet, és sanszos, hogy a 200 MP-es kamerája miatt már most 2023 egyik legjobb készülékéről beszélhetünk.