pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Egy jó gamer egér ma már elengedhetetlen. Még ha a konzol többet is pörög otthon a játékok miatt, én rendre azon kapom magam, hogy PC helyett már a laptophoz is gaming cincogót használok, mert egyszerűen sokkal kényelmesebb, és könnyebb vele dolgozni. Éppen ezért örültem meg nagyon, mikor befutott hozzám az Aerox 5 a SteelSeriestől, hiszen a márka nem ismeretlen előttem, és a név eddig mindig garanciát jelentett a megbízható, egyben kifejezetten mutatós PC-s perifériákra.

A SteelSeries legújabb terméke azzal büszkélkedhet, hogy a vezeték nélküli változat saját, szabadalmaztatott Quantum 2.0 Wireless 2,4 GHz-es technológiájával és Bluetooth 5.0-val kerül a boltokba. Persze aki a „klasszikus”, vezetékkel ellátott modellt szeretné, annak erre is megvan a lehetősége (az ára is barátibb), és mi is egy ilyen változatot kaptunk most tesztelésre. Egy korábbi SteelSeries termékhez, a Prime-hoz hasonlóan az Aerox 5 is egy levehető adatkábellel érkezik, amely cirka 2 méter hosszú, és meglehetősen strapabíró. A Prime óta már kissé elavult USB-A-Micro-USB kábel helyett egy modernebb, USB-A-USB-C verzió kapott helyet a dobozban. A Prime egyszerű stílusával éles ellentétben az Aerox 5 sokkal dizájnosabb, futurisztikusabb, egyfajta „gyémántszerű” megjelenést kapott.

Mi lapul odabenn?

Első ránézésre olyasmi, mint a spéci, rácsos keretek, amiket a méhészetekben használnak a nektár kinyerésére, és közelebbről megnézve – mikor láthatjuk az egér belső részeit – bizony nem könnyű elhinni, hogy egyébként a termék megkapta a vízálló besorolást, pedig tényleg így van! AquaBarrier funkcióval rendelkezik, amely megvédi a benne lévő áramköröket a nedvességtől, portól és egyéb szennyeződésektől. A külseje persze akkor mutat igazán látványosan, ha rátoljuk az RGB-fényeket. A Prism RBG különböző megvilágítási módjait más beállításokkal együtt a SteelSeries GG PC-s alkalmazáson keresztül tudjuk testreszabni – ezt azonnal felajánlja letöltésre, amint csatlakoztatjuk az egeret a gépünkhöz. Három zónája van, amelyekhez egyéni világítási mintákat lehet hozzárendelni, a Prime-al (illetve a Rival 650-el) ellentétben a görgő világítása viszont sajnos nem állítható.

Viszont amivel az Aerox 5 esetében semmiképp sem spórolt a SteelSeries, az a gombválaszték. A szokásos bal, jobb, görgő és a CPI beállítására szolgáló gombokon túl (ez utóbbi most kényelmesebb módon a görgő mögött található, az eszköz tetején, nem pedig az alján), a bal oldalon további 5 gomb található, amelyek igény szerint testreszabhatóak, így az összesen 9 gombbal támadó cincogó kiváló választás lehet több műfajban való használatra, legyen szó akár FPS-ről, akár valami old school RPG-ről. Az ergonómiát tekintve meg kell jegyeznem, hogy a maga 66 grammjával rendkívül könnyű (meg is lepődtem), és a politetrafluoretilén alsó borítás miatt akadálytalanul siklik szinte bármilyen sima felületen. Tapintásra a Prime-hoz hasonló mattfekete bevonata egy picit talán csúszósabb, de összességében rendkívül kényelmesen fekszik a kézben. Az egyedi TrueMove Air precíziós optikai érzékelő 1-1 követéssel, 18 000 CPI-vel, 400 IPS-sel, 40G gyorsulással és dőléskövetéssel lett megáldva, ami kifejezetten impozáns.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Stílus és elegancia

Azt hiszem kijelenthető, hogy az Aerox 5 legnagyobb vonzereje egyértelműen a dizájnjában rejlik. Megtartotta a korábbi Aerox-egerek üreges, gyémánthátú kialakítását, amitől láthatóvá válik az eszköz néhány belső része – ezt az RGB-fényekkel nagyon szépen kiemelhetjük. Már csak emiatt is érdemes kipróbálni. Sok gamer egér feláldozza manapság a komfortérzetet a súly oltárán, de az Aerox 5-nek sikerült olyan kialakítást kapnia, amely masszívnak, ám mégis hihetetlenül (ultra)könnyűnek hat. A barázdált bal és a jobb egérgombokért külön is jár a piros pont, ugyanis  hosszabb távon felettébb kényelmesnek bizonyultak az ujjaimnak, a 80 millió kattintásra tesztelt Golden Micro IP54 kapcsolók pedig remekül illeszkednek egymás mellett. A vezeték nélküli változatról sajnos nem tudok érdemben nyilatkozni, de a vezetékes minden tekintetben megfelelt az elvárásaimnak.