Hellgate: London - ZéróMindig éreztem, hogy valami nem stimmel velem. A mostani számunkban cikkírónk ugyan éltette a Hellgate: Londont, de szerkesztőségünk többi tagja csak legyintett rá, mondván: olyan lett, amilyen. Úgy látszik, csak mi ketten vagyunk azok, akik a számtalan hiba és a kissé bumfordi külső alatt felfedezték azt a varázslatot, amelyet egy hack 'n' slash sem volt képes megadni nekünk - a felhőtlen szórakozás igazi élményét. Természetesen ennek nem sok köze van a mostani hírhez, csak valamiért kikívánkozott, hiszen a TimeShift után a Hellgate is egy olyan játék, amelyet javítani kellett a megjelenése után, ráadásul az előbbivel szemben itt a frissítési lista több A4-es oldalra rúg.

Miután letölthető formátumban nem érkezett meg a javítás, így ebben a hírben megpróbálom egy kicsit összefoglalni, mire is számíthattok vele kapcsolatban: azért csak kicsit, mert annyi mindent változtattak, hogy egy fél Gurut meg lehetne vele tölteni. ]{redenc kolléga ugyan már regélt nektek a zéróról pár mondatban, de valószínűleg még ő is meglepődött, amikor a napokban kikerült, mégis, milyen hibákat orvosoltak a programon. Egyrészt itt van rögtön a PvP kérdés: jómagam soha nem értettem, hogy egy hack 'n' slashben ez miért szórakoztató, de ez lényegtelen, a Flagship ugyanis alaposan megreformálta a játékos játékos elleni küzdelmeket: helyet kapott a Diablóból ismert "duel", illetve az MMORPG-k között divatos "PvP mód": az előbbi egy kisebb csatát engedélyez valaki mással szemben, míg utóbbi bekapcsolásával bárki ránk vetheti magát a sarok mögül, aki szeretne táncolni a hullánk fölött. Az Elit módot is sikerült kipofozni - a démonok erősebbek, csúnyábbak, többet sebeznek, gyorsabban mozognak nagyobb csoportokban, és jelentősen megnőtt az esélye annak, hogy menet közben bajnokok (nevesített szörnyek) verődnek hozzájuk. Üröm az örömben, hogy ez kizárólag az előfizetőket érinti - azok, akik nem fizetik a havidíjat, sohasem tudhatják meg, mekkora öröm nekiesni ötven szörnyetegnek, amelyből minimum három immúnis gyakorlatilag mindenre, amivel sebezni lehet.

Sikerült rendbe tenni a klánokat is - ha csatlakozunk egy csoport másik játékoshoz, most már a /gchat paranccsal beszélgethetünk társainkkal. A szokásos kellemetlenségek megmaradnak, belépni ugyanis lehet klánba, de alapítani, ahhoz bizony előfizetés szükséges sajnos. Nem csak az előfizetőket érinti azonban a játékmenet csiszolása: a szörnyek eloszlása jóval logikusabb lett, jobban variálják a területeket, kissé átdolgozták az XP-szükségletet, egy szó, mint száz: értelmesebbé, átláthatóbbá tették az amúgy kihívásokban nem szűkölködő akciójátékot. Ha pedig ez nem volna elég, javították a többjátékos opció stabilitását, a memóriakezelést, gyorsabbá tették a cuccot DX10 alatt - és akkor a lényeg még ki is maradt, ugyanis az összes kasztot balanszírozták; ezekre azonban tényleg nem térnék ki, hiszen holnapig is itt görnyedhetnék, hogy lefordítsam nektek. Komoly munka folyik tehát a Flagship háza táján, én csak egy dolgot nem értek: miért a kiadás után kellett ennek nekiesni?