Ha van valami, ami rémisztőbb, mint bármilyen szörny, akkor az az emberi viselkedés, ezért aztán nem csoda, hogy rendszeresen készülnek szociálpszichológiai horrorfilmek. Az alábbi hat alkotás nagyrészt egyetlen helyszínen játszódik, és remek érzékkel mutatja be az emberi gyarlóságot, illetve azt, hogy milyen hamar képesek vagyunk levedleni minden morált. Spoilermentes ajánlók következnek.

Hasadás (The Divide – 2011)

Egy nukleáris támadás alatt egy lakóház maroknyi közössége még idejében menedéket talál az épület óvóhelyén. A csoport az első napokban többnyire sikeresen akklimatizálódik a szűk helyhez és limitált ellátáshoz, de a gondnok hamar magára vállalja a vezető szerepét, napról-napra keményebb eszközöket bevetve. A többi túlélő persze nem sokáig tűri ezt a viselkedést, így a csoportdinamika egyre kevésbé békés. Ahogy telik az idő, úgy döbbennek rá fokozatosan helyzetük kilátástalanságára, ezt pedig egyre durvuló viselkedésük is tükrözi. A film szlogenje is beszédes: "A szerencsések meghaltak a robbanásban."

A vizsga (Exam – 2009)

Nyolc tehetséges jelentkező érkezik egy szobába, hogy egy álláskeresés utolsó fordulójában versengjenek egymással. A tét egy kecsegtető pozíció egy multinál, amelyet csak egyvalaki kaphat meg. A vizsgafelügyelő elmondja nekik a szigorú szabályokat, majd magukra hagyja őket egy fegyveres őrrel. Amikor elkezdődik a 80 perces visszaszámlálás, izgatottan fordítják fel az egyetlen kérdésből álló lapot, de mindegyiküké üres. A zavarodott jelentkezők megpróbálnak rájönni, mi a kérdés, miközben az idő fogy, a feszültség nő, végül pedig kiderül, ki az, aki szó szerint ölni is képes lenne az áhított pozícióért.

A Belko-kísérlet (The Belko Experiment – 2016)

A filmet a 1965-ös – azóta már erősen vitatott – Milgram kísérlet inspiráta, ami az emberek hatalommal szembeni engedékenységét vizsgálta azzal az eredménnyel, hogy hamar a sutba dobjuk elveinket, ha parancsra cselekszünk. A kolumbiai főváros irodaházában egy átlagos munkanap váratlan fordulatot vesz: az épületet lezárják, a nyolcvan alkalmazott pedig azt az utasítást kapja a hangszóróból, hogy válasszanak ki és öljenek meg bizonyos számú embert, különben a vállalat öl meg kétszer annyit. Mivel a dolgozók fejébe mikrochipet ültettek – amiket bármikor felrobbanthatnak – az embereknek nincs más választása, mint megkezdeni a mészárlást.

A platform (The Platform – 2019)

Egy igencsak elgondolkodtató spanyol horror, amelynek helyszíne egy "vertikális önkezelő központ", azaz egy börtöntorony, amelynek minden emelete egy cella. A cellákban két-két fogoly lakik, akiknek csupán két percük van csemegézni a lefelé haladó ételplatformról. A felső részek jóllaknak, de az alsó szintekre már alig jut valami, így telnek a napok ebben a rémálomban. A film nem más, mint világunk metaforája, ahol szintén jutna elég mindenből mindenkinek, de az emberi kapzsiság miatt csak egy nagyon szűk réteg él valóban jól.

Circle (2015)

Ötven ember arra ébred, hogy körben állnak egy sötét szobában, mindannyian egy piros ponton, amit nem hagyhatnak el. Hamar kiderül, hogy sorban kivégzik őket, viszont megszavazhatják, hogy ki legyen a következő. Meg kell tehát egyezniük abban, ki az az egy, akinek a legtöbbet ér az élete. A film nemcsak az emberi önzőség, erkölcs, érvek és motivációk tárházát boncolgatja, hanem erős szociális kommentár is. Az utolsó jelenet váratlan és megosztó végkifejletet tár a közönség elé, amit a nézők vagy szerettek vagy utáltak.

A Kísérlet (Das Experiment – 2001)

Egy német film, amelynek alapja az 1971-es Stanford börtönkísérlet, amelyet hat nap után kellett leállítani a résztvevők brutális viselkedése miatt. Nem kifejezett horror, de nem maradhatott le a listáról. Húsz önkéntes vesz részt egy kéthetes börtön-szimulációban. Vannak a rabok és az őrök, akiknek a nem túl kemény szabályokat kell betartatniuk foglyaikkal. Bárki bármikor kiszállhat a kísérletből, de akkor nem fizetik ki. Ugyan az őrök nem alkalmazhatnak fizikai erőszakot, a kezdeti kis vitákat egyre drasztikusabb eszközökkel oldják meg, és nem kell sokat várni, amíg kijön a férfiakból a hatalomtól megrészegült szadista.