Az antológia-film minimum három rövidebb történetből áll, amelyek külön is önálló kisfilmek, bár rendszerint egy bizonyos tematika, mesélő vagy helyszín összeköti őket. Már gyerekként imádtam a Mesék a kriptából sorozatot- amiben a Tévémaci helyett a bájos Kriptaőr mesélt nekünk rémtörténeteket – és a formátum felnőttként is felettébb élvezhető!

V/H/S (2012-)

Egy csapat fiatal talál egy videókazettát, rajta rémisztő felvételekkel. Öt, különböző rendező által készített found footage, azaz kézikamerás stílusban felvett történetet látunk. A film olyan sikeres lett, hogy azóta már öt folytatása is készült, az alábbi címekkel: V/H/S/2, V/H/S: Viral, V/H/S/94, V/H/S/99, V/H/S/85. Két történetből önálló, egész estés spin-off született (Véres legénybúcsú és Kids vs Aliens címmel) sőt, egy minisorozat is, a Snapchat platformján (V/H/S: Video Horror Shorts). A kézikamerás sztoriknak jól áll a kisflim-formátum, így kevésbé erőltetett, mint amikor egész estés filmben alkalmazzák. A történetek között vannak középszerűbbek és kifejezetten erősek, ahogy ez az antológiáknál lenni szokott.

vhs.jpg

Szellemtörténetek (Ghost Stories – 2017)

Egy brit antológia, amelyben egy mentalistákat lebuktató pprofesszor vizsgál meg három természetfeletti jelenséget. A szkeptikus férfi három emberrel találkozik, akik elmesélik neki saját, ijesztő történeteiket. Az egyik mesélő Martin Freeman, akit legtöbben a Hobbit Zsákos Bilbójaként ismerünk, pedig a fantasy és a vígjátékok mellett nagyon jól áll neki a sötétebb műfaj is. Nemcsak ő, minden színész kiemelkedő alakítást nyújt, a film mesterien fényképezett és végig hátborzongatóan atmoszférikus. "Az agy elhiszi, amit akar, de vigyázz, mit nem akarsz elhinni."

ghoststories.jpg

Mesék a hullaházból (The Mortuary Collection – 2019)

Egy fiatal lány érkezik a Raven"s End nevű kisvárosba és munkára jelentkezik a helyi hullaházba. Ott találkozik a temetkezési vállalkozó Montgomery Dark-kal, akit a város furcsa haláleseteiről mesél neki pár ijesztő történetet. A mesélő a maszkkal még hátborzongatóbbá varázsolt Clany Brown, aki már gyerekként ránk hozta a frászt a Hegylakó könyörtelen Kurgan-jaként és itt is remek fekete humorral hozza a figurát. A történetek jók és a kivitelezés igényes, ha annakidején tetszett a Mesék a kriptából, akkor ez a film kifejezetten ajánlott.

mortuary.jpg

Extrém esetek (Three... extremes – 2004)

Koreai, kínai és japán horror, tehát előre tudjuk, hogy három kifejezetten beteg sztorit látunk majd. A film kétórás és három kisfilmet ölel fel, így mindegyik jól kifejtett alkotás. A kínai történetben egy megunt feleség igyekszik visszahódítani férjét azzal, hogy fiatalságát embriók evésével nyeri vissza. A koreai szegmensben egy híres rendezőnek kell szembenéznie legmélyebb félelmeivel, amikor egy pszichopata betörő a felesége kínzásával zsarolja. A japán sztoriban egy fiatal nő ébred rá, hogy nem tud menekülni cirkuszi múltjának sötét titka elől.

three.jpg

Adsz vagy kapsz (Trick 'r Treat – 2007)

Öt történet, amely ugyanazon a helyszínen és Halloween éjszakán játszódik. Egy kettős életet élő férfi, aki nappal iskolaigazgató, este sorozatgyilkos. Egy szűzlány, aki megtalálja élete férfiját. Egy csapat tinédzser nagyon gonosz húzása, ami túl messzire megy. Egy pár megtanulja, miért nem szabad elfújni a töklámpást éjfél előtt, illetve egy gonosz öregember, akinél a cukorkagyűjtő gyerekek után egy démoni alak tesz látogatást. Minden történet kifejezetten erős, talán Anna Paquint emelném ki, aki remekül alakítja a Piroska ihlette karaktert. A film már a megjelenése után halloween-i klasszikussá vált és minden évben újranézhető.

trick.jpg

Southbound (2015)

Egy méltatlanul alulértékelt film, amelynek producere a V/H/S alkotója, Brad Miska. Az öt történetet a helyszín köti össze, ami egy kihalt autópálya valahol egy amerikai félsivatagban, "a semmi közepén". A történetek rövidek, mindössze átlag 17 percesek és váratlan mozzanatok fűzik össze őket.

southbound.jpg

Két barát haza akar jutni, egy lánybanda koncertre igyekszik, egy férfi a feleségéhez sietne, egy fivér meg akarja menteni a húgát és egy család nyaralni megy, mielőtt lányuk elkezdi az egyetemet: természetesen egyik sztori sem végződik jól. A sztorik olykor művészien kuszák, a teória szerint a karakterek a purgatóriumban találják magukat, ahol örökké az élők ellen elkövetett bűneikért vezekelnek.

Képek forrása: IMDB, Blood-Disgusting, Fangoria