A Warhammer világa egyszerűen tökéletes hátteret nyújt egy hack and slash játéknak, ezt azonban szinte senki sem használta ki, egészen mostanáig. Nemrég ugyanis feltűnt a színen az Eko Software csapata, akik pont a Games Workshop grimdark fantasy világának a mélyére kalauzolnak el minket legújabb játékuk, a Warhammer: Chaosbane, segítségével.

A játékot egyszer már megnéztük magunknak jó alaposan (részleteket lásd a 2019/04-es Guruban), és kifejezetten kedvező véleményünk volt róla, így természetesen örültünk, mikor a fejlesztők bejelentették, hogy Húsvét hétvégéjén újabb bétát tartanak. Ráadásul ezúttal új helyszínnel, új karakterekkel és új ellenségekkel várt minket a program, ebben a cikkben épp ezért elsősorban ezekre a friss tartalmakra fogunk fókuszálni. Ha pedig valaki egy kicsit mélyebben, kicsit részletesebben olvasna a játékról, üsse fel bátran a legutóbbi PC Gurut, hiszen ott két oldalon keresztül tárgyaljuk a Chaosbane erényeit és gyengeségeit egyaránt.

warhammer-chaosbane-keyart-01.jpg

Régi és új arcok

A Warhammer: Chaosbane dióhéjban összefoglalva egy hack and slash játék rengeteg képességgel és négy egyedi karakterrel felvértezve. A célunk természetesen a Birodalom megmentése a Káosz vérszomjas hordáitól, ahhoz pedig, hogy ezt megtehessük, számtalan eretneket kell majd jobblétre szenderítenünk, méghozzá a Warhammer-univerzumhoz méltóan meglehetősen véres módon.

Az első béta során Nuln városának csatornarendszerét tisztíthattunk meg, ehhez azonban a négyből csak két karakter állt rendelkezésünkre: a tankként funkcionáló birodalmi talpas, Conrad Vollen, és a száműzött nemes elf varázsló, Elontir. Hozzájuk csatlakozott ebben a második bétában a társai pusztulásba vezetése miatt dicső halálra vágyó törpe, Bragi Axebiter (a játék borítójáról is az ő barátságos arca köszön vissza), valamint a mindenhol csak a kalandot kereső, nyughatatlan erdei elf íjász, Elessa.

Az új karakterek képességeit elnézve egyből felfedezhetjük, hogy míg Conrad és Elontir inkább a lomhább, lassabb játékstílust képviselték, addig a friss arcok jóval mobilisabbak. Bragi például akármikor a küzdelem közepébe ránthatja magát láncos fejszéi segítségével, és a képességei között is nem egy a villámgyors (és pusztító sebzéssel járó) helyváltoztatásra fókuszál. Elessa hasonlóan mozgékony karakter, ő bármikor elgördülhet a veszély útjából, ha pedig valaki mégis közel kerülne hozzá, íja mellett pengékkel, sőt, egy idő után megidézhető driádokkal védheti magát a Káosz mocskával szemben.

Összességben mindkét új karakterről elmondható, hogy érdekes színfoltjai a játéknak, képességeik pedig eléggé eltérnek az eddig megismert Conrad és Elontir mozdulataitól ahhoz, hogy teljesen más élmény legyen velük belevetni magunkat a Chaosbane kampányába. Bár Bragi és Conrad elsőre azért erősen hasonlítanak egymásra, szerencsére hamar kijön a különbség a lomhább, főleg blokkolásra és kábításra fókuszáló birodalmi talpas és az eszelős forgószélként tomboló törpe között. A láncos balták jelentette villámgyors helyváltoztatás például egy valóságos áldás az első főellenfélnél, segítségével azért jóval könnyebben lenyomható Nurgle bajnoka, mint az első bétában.

Északi fény

A mostani béta másik nagy újdonsága a két új karakter mellett az új helyszín beemelése volt, ezúttal ugyanis Nuln csatornái mellé megkaptuk Praag lerohant városát is. Az északi vidék legnagyobb és legerősebb települése látott már szebb napokat is: lakosait lemészárolták, épületeit felégették, a városfalon belül pedig Khrone vérszomjas hívei túrják a romokat, bármi értékes vagy érdekes után kutatva. A túlélők egy kis csoportja a közeli erődben verődött össze, hozzájuk csatlakozhatunk mi is, hogy aztán innen kiindulva hatoljunk be rendet tenni a városba.

Sajnos a béta során mindössze három küldetés erejéig merészkedhettünk be Praag falai közé, és egy második főellenséget sem kaptunk (pedig a remekül sikerült Great Unclean One után én igazán megnéztem volna Khrone valamelyik nagyobb démonját is a játékban), de azért a hely hangulatába így is belekóstolhatunk. Nuln csatornái után Praag utcái kellemes változatosságot jelentenek, ráadásul néhányszor még Kislev hóval borított erdejeibe is kilátogathatunk, ami szintén növeli a helyszínek változatosságát.

Némi üröm az örömben viszont, hogy itt már egyértelműen feltűnőek az újrahasznosított pályaelemek. Nuln csatornáiban is szemet szúrhat az embernek, hogy újra és újra előkerülnek ugyanazok a termek és járatok, ott azonban még ki lehet magyarázni a dolgot azzal, hogy végső sorban a csatorna nem csak úgy véletlenszerűen jött létre, valamilyen szabványt, mintázatot követni kellett az építőinek. Az új helyszín esetében viszont már tényleg feltűnő, mikor egy pályán belül harmadjára jutunk el ugyanahhoz az utcácskához vagy épp kiszögelléshez a várfalon.

Vért a vér istenének!

Végezetül pedig muszáj megemlíteni még az ellenségek egy új csoportját, melyek szintén a második bétával érkeztek meg. Az első kipróbálás alkalmával ugyanis még csak Nurgle kimondhatatlan betegségeket terjesztő hívei kerültek elő, most viszont már Khorne vértől megrészegült, a mészárlásnak élő követői között is rendet rakhatunk.

A felhozatal pedig a démonokat tekintve igencsak korrekt: a szarvas, hatalmas kardot lóbáló rémségek és a hordákban támadó kutyák pont úgy néznek ki, mint a Games Workshop modelljei. Ezért is fájt nagyon, hogy az emberi kultistákkal nem kezdtek semmit a fejlesztők. Azok ugyanis megszólalásig hasonlítanak Nurgle híveire, annyi különbséggel, hogy a fejükre bordított kendőt zöldről pirosra színezték az illetékesek. Ez már csak azért is fájó pont, mert Khrone amúgy nem egy érdekes modellel rendelkezik, épp ezért én remélem, hogy a Chaosbane végső verziójába azért csak bekerül majd néhány Slaughterpriest, Skullreaper vagy Wrathmonger.

A Birodalom örök és elpusztíthatatlan

Mindent összevetve a Warhammer: Chaosbane a második béta után is egy igencsak izgalmas és érdekes hack and slash benyomását kelti, melyről ráadásul valósággal ordít a Warhammer univerzum hangulata. Bár az új helyszín és az új ellenfelek egy része kicsit csalódást keltő azért, a két új karakter és a velük érkezett érdekes és izgalmas képességek mindezt könnyedén ellensúlyozták.

Épp ezért a Warhammer: Chaosbane továbbra is egy igen ígéretes címnek tűnik, mi pedig már alig várjuk a június elején esedékes premiert.