Szinte hihetetlen, de a jövő héten, pontosabban, december 18-án a mozikba kerül a Star Wars 7, és láthatjuk, hogyan folytatódik a filmsorozat, ezúttal J.J. Abrams kezei között. Probléma csak az, hogy nem mindenki tudja majd a premier napján megtekinteni a filmet, hiszen nehézkes volt pont akkorra jegyet venni, ennek pedig az az egyenes következménye, hogy minden egyes nappal növekszik annak az esélye, hogy beleszaladj egy nagy spoilerbe. Valamit tenni kell, a legdrasztikusabb megoldás pedig az, hogy magunkévá tesszük a digitális remete életérzést, és ignoráljuk a filmes portálokat, a fórumokat valamint a kommentszekciókat, na meg a közösségi hálókat is, sőt, az talán a legjobb, ha kábellel együtt kitépjük a modemet, és kihajítjuk az ablakon, a mobilt meg bezúzzuk, hogy biztos ne lője le senki a nagy csattanót. Ez a legbiztosabb, de azért van jóval szelídebb, egy modern korhoz illő elegánsabb módszer arra, hogy megúszd a Star Wars 7 spoilereket, és most el is mondom ezt.

star-wars-7-spoiler-cikkbe.jpg

Az alap elgondolás tehát az, hogy elrejtőzünk a spoilerek elől, eme irányba tett lépések pedig már régiek, nem a Star Wars 7-tel bukkantak fel, hiszen az egyszeri sportrajongó is szeretné megóvni magát egy várt meccs eredményétől, vagy egy sorozatfüggő, aki lemaradásban van az egyik kedvencével. Van tehát több lehetőségünk is arra, hogy a problémás tartalmakat kiszűrjük, két dolgot azonban rögtön le kell szögeznem:

  • Firefox-ra nincs olyan kiegészítő, ami szóba jöhetne (Safari, Opera szintén felejtős, IE, Edge, pláne), mindenképpen Chrome-ot kell telepíteni, hogy a lentiek működjenek
  • Egyik szűrő sem tökéletes, nincs ideális program, amit feltelepíthetsz, aztán elfelejthetsz

A kipróbált megoldások közül egyik sem felet meg teljes mértékben az által támasztott követelményeknek, miszerint legyen gyors, pontos és lehetőleg ne a teljes oldalt blokkalja óvatlan szemeim elől, csak annak vonatkozó részeit. A jelöltek ezeknek csak egy részét tudták teljesíteni, a legjobb eredményt pedig a Spoiler Alert érte el nálam.

PRO:

  • Előre beállított séma szerint szűri a nem kívánt tartalmakat
  • Nem kell kulcsszavakkal vacakolni
  • Könnyű a használata

KONTRA:

  • Regisztráció kötelező, de ez legalább ingyenes
  • Elég agresszív, teljes oldalakat blokkolhat
  • Néha viszont csak részben takarja ki a tartalmakat
  • Sok a fals pozitív
  • Lassítja az oldalbetöltést

Az alábbi képen láthatjátok, hogyan néz ki a PC Guru Online hírek szekciója, ha be van kapcsolva a Spoiler Alert -- elég szelíd, a Filmbuzin azonban az egész oldalt legyalulta, az Indexen pedig csak a címet takarta ki (ez csak három kiragadott példa), szóval elég változékony a hatékonysága. 

spoiler-1.jpg

Kattints a képre, ha teljes méretben akarod látni.

Alternatívaként ajánlható az Unspoiler, ami hasonlóképpen és hasonló sikerességgel, bár egy ütemmel lassabban működik. A különbség az, hogy nincs regisztráció és manuálisan kell beállítani, hogy miket szűrjön, tehát egyesével beírni a film címét, a szereplőket, a színészeket, a frakciókat és mindent, illetve ezek lehetséges különböző változatait (egybeírva/különírva, kisbetűvel/nagybetűvel, római számokra is figyelve), hogy hatékony védelmet nyújtson.

Mind a kettő működik a közösségi hálókon, a Spoiler Alert azonban sokkal hatékonyabban szűrte a bejegyzéseket. A biztonság kedvéért azért érdemes kikövetni a színészeket és a rajongói oldalakat is -- ha Tweetdecket használsz, akkor ott a némítás is segít.

Ami általános és a legnagyobb hiányosság, hogy képeket nem lehet blokkolni, ezek pedig gyakran nagyobb veszélyt jelentenek, mint az írott szövegek, de erre is van egy hevenyészett megoldás a Star Wars Spoiler Blocker képében, ami a Spoiler Alerttel karöltve már jó munkát végez. Mondom, hogyan vált be nálam:

  1. Ellátogatsz az egyik kedvenc oldaladra
  2. Ha azon valamilyen formában említik a Star Wars-t, akkor a Star Wars Spoiler Blocker egy figyelmeztető ablakot jelenít meg
  3. A szöveges részt a Spoiler Alert nagyrészt megfogja, ez a félsötét ablak pedig még időben eltakarhatja az árulkodó képeket
  4. ???
  5. Profit

Tudom, elég drasztikus, esetlegesen zavaró és nem is 100%-osan működő megoldások ezek, de sokan halálosan félnek minden spoilertől, ami a Star Wars 7 kapcsán felmerülhet, ezzel a két, egyszerűen telepíthető és kezelhető, bármikor ki és be kapcsolható böngésző kiegészítővel azonban biztonságosabban járhatod az internetet, ameddig meg nem nézed a filmet. Persze, az óvatosság azért még így sem árt, a fórumok és a hozzászólások, illetve a képekre specializálódott oldalak (9GAG, imgur, Tumblr) ellen nem véd.