Nem is olyan sokára harmadik évébe lép a Civilization V, de a 2K Games nem hagyja a feledés homályába süllyedni. A tavalyi Gods & Kings után hamarosan itt az új kiegészítő, a Brave New World, mely számos ponton újítja meg a játékmenetet. Nem csak két új küldetést (az amerikai polgárháború, Afrika felfedezése) és kilenc új civilizációt kapunk a hozzájuk tartozó épületekkel és vezetőkkel, de számos egyéb játékmenetbeli újdonság is bekerült a játékba.

Az egyik a kultúra terjesztése és a turizmus párosa. Immáron szellemi örökségünk terjesztésével is leigázhatjuk a szomszédjainkat, de ehhez a művészetet gyarapító emberekre (írókra, költőkre), és alkotásaikat befogadó épületekre (színházakra, könyvtárakra) lesz szükségünk. Mi több, a cél érdekében bevethetünk archeológusokat, akik feltérképezik az ősi civilizációkat (melyek a játék korábbi időszakából maradnak vissza), s leleteiket múzeumokba helyezve tovább erősítik kultúránkat.

Mindebben nagy segítségünkre lesznek a nemzetközi kereskedelmi útvonalak. A kultúránk terjesztése mellett a hajók és karavánok biztosítják az anyagi jólétet városainknak. A mi dolgunk lesz eldönteni, merre haladjanak eme útvonalak, de érdemes vigyázni, mert menetközben veszélyek leselkednek a jámbor kereskedőkre, szóval komoly figyelmet kell fordítani majd a védelmükre.

A szociálpolitika sem ússza meg az átalakítást. Bekerült a játékba a kutatás és az esztétika ág, melyek civilizációnk fejlődését segítik elő. A modern kort elérve döntenünk kell az önkényuralom, a szabadság és a rend között. Eztán választott ideológiánk képességek formájában meghatározza civilizációnk további fejlődését, valamint a diplomáciára is alaposan kihat. Emellé kapunk egy-egy világcsodát, amely kulturális hatásunkat erősíti.

Mindemellett a Brave New Worldben hangsúlyosabb szerepet kap a városállamok közötti szövetség, amelyben nagy segítségünkre lesz a világkongresszus. Ezen keresztül dől el a nemzetközi versenyektől kezdve az atombombák felhasználásáig minden olyan kérdés, amely az egész világot érinti.

Ezt ígéri tehát a Civilization V legújabb kiegészítője. Csak győzzük kivárni.

Sid Meier's Civilization V: Brave New World -- Megjelenés: 2013. július 12. (PC) -- Gépigény: CPU: 2 magos / 1800 MHz, RAM: 2048 MB, VGA: SM 3.0 / 256 MB, HDD: 8 GB