A Ubisofttal kapcsolatban viszonylag gyakran merül fel a vád, miszerint a kiadó egy kaptafára készíti a legtöbb programját, és ezt a kritikát igazából még a cég legelvakultabb hívei sem tudják jó szívvel cáfolni, a franciák ugyanis az elmúlt években tényleg szinte csak nyitott világú, mellékküldetésekkel és gyűjthető apróságokkal teletömött, hatalmas címekkel jelentkeztek, legyen szó a Far Cry-, az Assassin’s Creedvagy épp a Watch Dogs-játékokról.

Első pillantásra ebbe a kategóriába tartozott az Immortals Fenyx Rising is, azonban a fejlesztők végül minden előítéletre alaposan rácáfoltak, hiszen egy kifejezetten érdekes, színes és vicces programot tettek le arra a bizonyos asztalra. Ezt figyelembe véve különösen nagy kár, hogy sokak tekintete elsiklott a konzolos generációváltás és a Cyberpunk 2077 megjelenése közé beékelt Immortals fölött. Nemrég azonban befutott a játékhoz készült első DLC, így adja magát a kérdés, hogy vajon megéri A New God miatt belevágni a görög mitológiát feldolgozó kalandba?

immortals-fenyx-rising-a-new-god-keyart-01.jpg

Felemelkedés

Bár A New God futtatásához természetesen szükségünk van az alapjátékra is, maga a DLC abszolút elkülönül az Immortals Fenyx Risingtól: az új helyszín és új sztori mellett új mechanikák várnak ránk, amiknek nekieshetünk a régi karakterünkkel, de akár egy vadonatúj Fenyxet is kreálhatunk. A kiegészítő elkezdéséhez még az alap kampány teljesítése sem szükséges, bár mivel a sztori lényegében az Arany Sziget felszabadításának a folytatását meséli el, ezért természetesen erősen ajánlott befejezni azt, mielőtt belevágnánk az új kalandokba, már csak a spoilerveszély elkerülése miatt is.

Röviden és tömören összefoglalva A New God Fenyx felemelkedéséről és istenné válásáról szól, ahogy azt már a cím is előre vetíti egy kicsit. Az alapjáték eseményei után ugyanis a görög istenek úgy döntöttek, hogy szeretnék a soraik közé fogadni az ifjú hőst, azonban ahhoz, hogy ez megtörténhessen, egy sor próbát kell kiállnunk, melyek bizony jóval nehezebbek, mint bármi, amivel eddig szembesültünk az Immortals Fenyx Rising kampánya során. De hát az istenné válás csak nem lehet egyszerű feladat, különben mindenki az Olimposzon tobzódna már, nem igaz?

Az újdonság varázsa és annak hiánya

Ahogy fentebb már érintőlegesen előkerült, A New God története egy teljesen új helyszínen játszódik, méghozzá az istenek olimposzi palotájában, ami egy gyönyörű épületegyüttes, felhők közt úszó tornyokkal, gondosan rendezett kertekkel és hatalmas hősök szobraival. Ez a helyszín első pillantásra elég markánsan elüt a korábban látott tájaktól, azonban érdemes megjegyezni, hogy gyakorlatilag a DLC egészét itt fogjuk tölteni, így sajnos egy idő után kicsit már monotonná válik a kilátás, ami azért is fájó, mert a változatos pálya az alap kampány egyik legnagyobb erőssége volt.

Ez az egyhangúság pedig sajnos nemcsak az olimposzi palotára, hanem a küldetésekre is jellemző valamennyire. Alapvetően az istenné váláshoz fel kell keresnünk az összes halhatatlant, akit eddig is segítettünk, Hermésztől kezdve egészen Pallasz Athénéig, és kiállni egy sor próbájukat, hogy elnyerjük a támogatásukat. Ezen próbák pedig lényegében az Immortals Fenyx Rising Tartaroszban játszódó szakaszainak felelnek meg, azaz mindegyik során adott egy akadálypálya, amit több ügyességi és logikai feladvány megfejtésével tudunk teljesíteni, illetve párszor harcolnunk is kell.

Ami pedig ezeket a feladványokat illeti, itt abszolút nem érheti szó a ház elejét. Nekem már az alapkiadásban is kifejezetten tetszett a játék ezen aspektusa, most pedig a fejlesztők néhány új mechanikával illetve a nehézségi szint felcsavarásával egy kicsit meg is kavarták az alapból remekül működő receptet. Persze az Immortals Fenyx Rising játékmenete ebben az új DLC-ben sem csap át hardcore platformerbe vagy logikai játékba, de azért érezhetően szükség van kimaxolt karakterünk minden képességére, még az alapabb kihívások teljesítésénél is.

Azonban hiába vannak az izgalmas kihívások, sajnos a játékmenet egy idő után így is eléggé repetitívnek érződik. Mert bár az istenek palotájában is akadnak felfedeznivaló apróságok, mint az alapjátékban, és itt is tudjuk a felszerelésünket vagy épp a karakterünket fejleszteni, azért maga a tartalom kimerül egy sor egyre nehezebb akadálypályában, amik ráadásul kinézetükben is eléggé hasonlítanak egymásra. Bár az egyes istenek személyisége azért visszaköszön a kihívásaikban, de olyan karakteres és izgalmas tájakra, mint amiket az alapjátékban kaptunk, sajnos nem érdemes számítani.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Van, ami még mindig üt

Amit viszont ezúttal is nagyon eltaláltak a készítők, az a humor, ami ezúttal is nagyon erősre sikeredett, már persze akkor, ha valakinek bejön ez a kicsit túltolt stílus. A poénok továbbra is félelmetesen széles skálán mozognak, az infantilis beszólásoktól kezdve egészen a morbid feketehumorig, és az egyes istenek is jól hozzák azt a karaktert, akit az alapjátékban megszerettünk. Épp ezért az Immortals Fenyx Risingra jellemző könnyed, humoros hangulat itt is adott, és pont ugyanúgy ül, mint először.

Nem mindenkiből lehet isten

Mindent összevetve A New God egy kellemes DLC-nek mondható, ami elsősorban természetesen az alapjáték rajongóinak lehet nagy kedvence. Az új mechanikák és a nehezített kihívások mindenképp előnyére válnak a kiegészítőnek, a humor pedig szerencsére semmit sem romlott az alapjátékhoz képest. Azonban a képet kicsit árnyalja a monoton helyszín és a monoton játékmenet. Épp ezért, ha már amúgy is megvan a szezonbérlet, természetesen érdemes kipróbálni A New Godot, de ha még nem csaptál le rá, akkor lehet, a vásárlással érdemesebb megvárni, hogy a Myths of the Eastern Realm és a The Lostd Gods hogyan sikerül.