Ha minden igaz, akkor a nemrég ingyenessé tett Unreal Engine 3.0-hoz hasonlóan a CryEngine egy változata is letölthetővé válik a közeljövőben. A Crytek grafikus motorokért felelős részlege egy szabadon felhasználható verziót akar piacra dobni a multiplatform engine-ből, ami bár nem konkrétan a 3.0 lesz, de "sebességben felér majd hozzá". Az ügyben a cég török atyaúristene, Cavet Yerli is megszólalt, és interjút adott a Developnak:

"Nagyon tevékeny rajongói körrel rendelkezünk, akik imádnak modokat, pályákat készíteni, és ez egy remek indok a motor nyilvánosságra hozásához." -- nyilatkozta Yerli. "Bár a helyzet nem teljesen ugyanaz, mint az Epic esetében, olyan mélyre szeretnénk ásni a témában, amennyire korábban még nem tettük."

Yerlit arról is kérdezték, hogy értette, mikor azt mondta, a CryEngine 3.0-t eleve a "jövőnek tervezte":

"Igen, ezt mondtam, de hogy őszinte legyek, nem a modokra értettem a dolgot. Egyelőre nem kívánunk többet adni, mint egy belépési lehetőséget a fejlesztői környezetbe. Ugyanakkor szeretnénk egy teljesen szabad, a CryEngine-től független platformot kínálni, ami sebességben felér a nagy testvéréhez."

Az, hogy ez a "független platform" mit is jelent pontosan, még rejtély, de valószínű, hogy egy butított CryEngine kóddal leszünk gazdagabbak. Az időpont nem ismert.

(A képek a Crysis 2-ből származnak.)

A hírért köszönet Mukridzsinnek!