Mindenki szereti az extrákat. Mindenki, mert kapsz valami pluszt, amit te kincsként kezelsz, s nem számít, hogy a szülők, ismerősök csak kacatokként tekintenek ama kiegészítőre, hogy értetlenül néznek rád, miért adtál ki annyi pénzt egy számukra jelentéktelennek számító valamire (idehaza sokan az alap kiadású játékokra is így tekintenek: „miért adtál ki ennyi pénzt egy lemezért?”), mert te tudod, megérte! Megérte, mert kincset kaptál, olyan kincset, amit az idő múlásával előveszel és átböngészed, mit is rejt a csomag, holott pontosan tudod, mit tartalmaz. Ismerős, ugye? Magam is nagy rajongója vagyok a különböző extrákkal megspékelt kiadásoknak, és amelyik ár/érték arányban megfelelő, le is csapok rá. Most olyan néhány érdekesebb kiadásról és egyéb tárgyról fogok írni -- az ismertebb címek kapcsán --, amik Európában sajnos nem valószínű, hogy valaha is meg fognak jelenni.

METAL GEAR 25TH ANNIVERSARY COLLECTION

A Konami és a Kojima Productions sorozata bizony 25 esztendős lett, amit kellőképpen meg is ünnepeltek. A Tokióban megtartott show-n bejelentették a Metal Gear Solid-mozit, a mobilos Metal Geart, illetve a Ground Zeroest, de volt még valami: a 25th Anniversary Collection. A fémkazettás kollekció láttán bárki megrészegülne, lévén az egyenként 400 oldalas könyvek az eddig megjelent részek fejlesztési menetébe engednek betekintést. Itt tessék az egyes karakterek, helyszínek megalkotási folyamatára gondolni, valamint a technikai munkálatokról is szó esik.

Önmagában ez kevésnek tűnhet, de ha pillantást vettek a kiadás esztétikájára (minden egyes doboz hennás hatású gravírozást kapott, amelyeket ha egymás mellé teszünk, Snake arcképét kapjuk), talán még a sorozatot nem preferálók is elégedetten fognak csettintgetni. A csomag október végétől lesz megvásárolható, ám igen limitált, mindössze 2500 darabos példányszámban -- az ára átszámolva nagyjából 72 ezer forintnak megfelelő japán jen.

A születésnapi extrák sora azonban folytatódik, hiszen a könyvek mellett zenei kollekció, pólók, táskák, kitűzők és poszterek is kiadásra kerültek -- ez utóbbiakat talán még mi is be tudjuk majd szerezni (a pólókat mindenképpen).

RYÜ GA GOTOKU 3 (YAKUZA 3): DRAGON RISING LIMITED EDITION

E csodálatos masinából mindössze 10 ezer példányt gyártottak, így már a -- 2009-es -- megjelenésekor is elég húzós ára volt, átszámolva nagyjából 127 ezer forintnak megfelelő japán jent kellett kipengetnie ama vásárlónak, aki magáénak szeretett volna tudni egy példányt. A ritkaságát csak tovább emeli, hogy Japánon kívül hivatalosan nem került forgalmazásba, így aki ma szeretne egy ilyen példányt beszerezni, vélhetően nagyon mélyen a zsebébe kell nyúlnia (a „vélhetően” jelző nem véletlen, hiszen próbáltam keresni eladó példányt, de nem sikerült).

A bundle csomag természetesen tartalmazza a Yakuza 3-at, de az igazi kincs maga a PlayStation 3 konzol. A még fat-kiadású 80GB-os masina kerámiafehér mázolást kapott, melyet sárkánycímeres festésekkel dobtak fel... Az alant lévő képeket mindenképpen érdemes megtekinteni, hiszen egy ilyen jellegű kiadás már inkább dísz, mintsem elektronikai termék -- szigorúan vitrinben a helye!

BIOHAZARD 15TH ANNIVERSARY BOX

A BioHazard (Resident Evil) franchise tavaly ünnepelte a 15. születésnapját, melyet a Capcom kellőképpen, egy limitált szülinapi csomaggal ünnepelt meg. Az exkluzív dobozban egy szétnyitható lemeztárolóban foglal helyet a Resident Evil első (Directors Cut), második és harmadik része, valamint a Code: Veronica és a 4. rész zenei lemezei. Továbbá kitűzők és matricák is belekerültek a csomagba, mindemellett még egy exkluzív kartontok az 5. rész számára, és persze nem maradhat ki a csomagból a Resident Evil: Revival Selection sem.

A megjelenéskor nagyjából 25 ezer forintnak megfelelő japán jenért lehetett megvásárolni, ám mára ez az összeg 117 ezer forintra emelkedett a limitáltság okán.

ÖKAMIDEN (OKAMI) FINOMSÁGOKOK

Japánban egy olyan játéknak, amiben keveredik a művészet a népi legendákkal, csak sikere lehet, nem csoda hát, hogy az Okami megjelent PS2-re, Nintendo DS- és Wii-re, valamint hamarosan HD-ben is újra kiadásra kerül. Még 2010-ben történt, hogy a Capcom bejelentette a japán piacra szánt Amaterasu (így hívják a farkast a játékból, aki egyébként egy sintó napisten) szobrot, ami 17,3 cm magas, 22,9 cm hosszú és 15,2 cm széles. A szobrocska kézzel van festve, ami tovább emeli az értékét, így az isteni figuráért 42 ezer forintnyi japán jent kértek el -- míg volt készleten

Na de térjünk rá az Okami HD-re, hiszen a japánok e kiadást megkapják lemezes formában (míg nálunk csak digitálisan lehet majd megvásárolni), ráadásul egy limitált verzióval is kedveskednek a szigetország játékosainak. E csomag tartalmát képezi maga a játék (az előrendelők egy olyan digitális tekercset is kapnak, amelyben különböző Amaterasu festmények láthatóak), egy fluoreszkáló medál, illetve egy cseresznyevirág-gömb. A csomagot 32 ezer hazai forintnak megfelelő japán jenért fogják vesztegetni novembertől.

És ezzel eljutottunk volna az Ínyencségek a Távol-Keletről cikksorozat végére, ám a fenti lista csupán a felszínét karcolja ama keleti ritkaságoknak, amiket valaha megjelentettek, így tehát lenne még miről írni...

Talán vissza is térünk rá egyszer, de most még nincs itt az ideje, mivel egyfelől sok olyan cím van, amelyeket csak kevesen ismernek, ezeknek a nagy része pedig JRPG vagy hentai-féle játékok (amiknek hazánkban nincs olyan nagy népszerűsége), másfelől a PC-s tábornak e keleti stílusok nagyon idegenek.

Bár nem esett róla szó, de mindenképpen érdemes szót ejteni a Final Fantasy 25th Anniversary Ultimate Boxról, ugyanis ilyen tartalmas születésnapi kiadást még nem igazán volt szerencsénk látni (az már más kérdés, hogy az árcímkéje kicsit sem barátságos). Jövő héten már más témával fogunk jelentkezni, addig is: tartsatok velünk!