• Újabb Lynch-klasszikus kerül a mozikba
  • Ezúttal a Veszett a világ
  • Március végétól lehet beülni rá

A rendezőzseni alkotása 1990-ben a Cannes-i filmfesztiválon debütált, ahonnan el is hozta a legjobb filmért járó Arany Pálmát. Magyarországra a következő év májusában érkezett meg eredetileg, még abban az időben, amikor Nicolas Cage állandó hangja nem Józsa Imre volt, viszont mai füllel érdekes lehet, hogy az itt még fiatal színészt az a Schnell Ádám szólaltatta meg, aki animációs szerepeiben (mint a Pókember: Irány a Pókverzum! és a Croodék), valamint a tavalyi A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlya magyar változatában úgymond „visszaörökölte” Józsától a munkát. Na de mi is ez a film pontosan?

publicpreview.jpg

A börtönből frissen szabadult Sailor Ripley (Cage) és szerelme, Lulu (Dern) otthonról jó messzire veszik az irányt, hisz a lány kapcsolatukat ellenző anyjánál (Ladd) nincs maradásuk. Azonban ez az ellenkezés sokkal erősebb, mint a legtöbb szülőnél, így magánnyomozókat (Stanton) és kábítószerben utazó gengsztereket is a fiatal pár nyomába küld. Az út közben aztán ettől függetlenül is egyre több fura alakkal találkoznak a szerelmesek. Több olyan áthallás is a kaland része lesz, ami ismerős lehet az Óz, a csodák csodájából vagy Elvis Presley hollywoodi éveiből, az énekestől még zenét is hallani a 124 perces játékidő során.

Lynch a korra addig nem jellemző erőszak ábrázolást is csempészett alkotásába, ami aztán a ’90-es évek elejét mondhatni meghatározta, gondoljunk csak Quentin Tarantino Kutyaszorítóbanjára. A Veszett a világ szinkronnal és feliratosan is elérhető lesz limitált ideig a kiválasztott mozikban országszerte március 30-ától a Pannónia Entertainment forgalmazásában.