• Cameron a legtöbb történetét el tudja mondani az Avatar színes univerzumának részeként
  • Ugyanakkor sajnálja, hogy alkotóként nem marad ideje mindent leforgatni
  • Ezért A halál napja és az Alita mintájára újabb történeteket bízna általa elismert rendezőkre

James Cameron jó úton halad afelé, hogy az Avatar 2 révén immár három filmmel képviseltesse magát a minden idők legjövedelmezőbb produkcióit számláló listán. A disztópikus science-fantasy első részére váltották a legtöbb jegyet a mozi történetében, míg a szintén Cameron jegyezte Titanic áll a dobogó harmadik fokán. Az Avatar franchise elsöprő sikere mögött azonban sok évnyi munka bújik meg, ami a rendezőt is gondolkodóba ejtette, érdemes-e életének más területei elől megvonni az időt, hogy folytathassa a közönséget ámulatba ejtő történetet. A munkálatok közel sem értek véget, hiszen az egyhuzamban készült második és harmadik epizódot követően már folnyak a negyedik és az ötödik felvonás előkészületei is.

Cameron Avatarnak ajándékozott munkaórái kapcsán kapta meg a kérdést az Empire magazintól, hogy mennyire maradt benne hiányérzet idő híján el nem mesélt öteletei miatt. A rendező két gondolattal válaszolt. „Először is az Avatar világa olyan szerteágazó, hogy a legtöbb történetet, amit el akartam mondani, annak részeként bemutathatom. Illetve számtalan stilisztikai megoldást kipróbálhatok, felfedezhetek. Másfelől viszont valóban, az alkotói pályánk véges. Mindig sajnálni fogom, hogy néhány sztorit nem tudok elkészíteni.”

james-cameron-embed.jpg
(James Cameron. A kép forrása: Vanity Fair)

Hiányérzetét enyhítheti, amikor más rendezők csiszolják le ötleteit, mint Kathryn Bigelow és Robert Rodriguez tette A halál napja és az Alita esetében. „További együttműködéseket keresek a jövőben is általam nagyra tartott alkotókkal” – tette hozzá Cameron, aki a True Lies című jövőre debütáló sorozat kreatív fejlesztésében szintén részt vett. A CBS szériájának főhőse középosztályos feleség, akit megdöbbenve jön rá, hogy szürkének mutatkozó férje valójában magasan képzett nemzetközi kém.

AVATAR: A VÍZ ÚTJA

Jake Sully és Neytiri immár négy gyermeket, köztük három Na’vit és egy ember fiút nevel, de nemcsak otthon, egymás közt, hanem a bolygót újfent gyarmatosítani igyekvőkkel is konfliktusuk támad. A folytatásban középpontba kerül a Metkayina nevű faj, akiket hüllőszerű vízi lényeken lovagolva láthatunk, míg Miles Quaritch „nagyobb, kékebb és dühösebb” alakjában tér vissza. A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.