A Fumax könyvhétre vitt újdonságai közül a Cyberpunk-képregényt és az Assassin’s Creed-mangát már bemutattam, most pedig egy különleges pároson a sor, melyet Donny Cates-nek köszönhetünk. Az úriember foglalkozott már Venommal és Vérontóval is, emellett a Kozmikus Szellemlovas: A bébi Thanosnak meg kell halnia és a Thanos győz képregényekkel ismerhettük meg itthon is. Most pedig egyszerre két kötete is megjelent, a Fumaxnak pedig ezért nem lehetünk elég hálásak, hiszen némi spoilerrel élve, de nyugodtan mondhatjuk, hogy mindkettő zseniális. 

A Galaxis Őrzői – A teljes gyűjtemény

  • Írta: Donny Cates
  • Rajz: Geoff Shaw
  • Oldalszám: 320
  • Ár: a kiadó webshopjából 8795 forint

Mordály haldoklik, Gamora eltűnt, Drax meghalt. De akkor ki őrzi a Galaxist? Peter Quill és kis csapata azért kellőképpen kiegészült, amire szükség is van. De vajon Bill, Holdsárkány és Szellemlovas például elég segítséget jelent akkor, mikor Thanos végrendelete napvilágra kerül? Merthogy az őrült Titán üzenete egyértelmű: elméjét átültette valaki másba, akiben a halottnak vélt tömeggyilkos, a Halál megszállottja most újraéledhet. És bizony a végrendelet felolvasásánál nincs más jelen, csak hősök, akik mind egészen sajátosan értelmezik a hallottakat. Szerintük ugyanis csakis Thanos lánya, Gamora lehet az új gazdatest, így villámgyorsan kivégzőosztagot verbuválnak, majd elindulnak, hogy kiderítsék Gamora rejtekhelyét, majd megöljék. Ehhez persze Űrlordnak és Grootnak is akad egy-két keresetlen szava, ahogy ahhoz is, mikor az Egyetemes Tudás Egyháza nemcsak újra felbukkan a csillagok között, de sorra ejti fogságba a szuperhősöket és védelmezőket, hogy a jövőben megharcolhassanak a Halállal. A cél vajon szentesíti az eszközt? Illetve az Egyház bukása vajon milyen, most még beláthatatlan következményekkel járhat?

A Galaxis Őrzői – A teljes gyűjtemény egy nagyon jó, fantasztikus rajzokkal és stílussal megáldott, nem is éppen vékonyka kötet, amit a csapat kedvelőinek és úgy egyébként a téma rajongóinak kötelező elolvasni. Mindkét történeti szál nagyon szépen építkezik, az elején még csak meglebegtetve egy esetleges problémát, ami igen gyorsan eszkalálódik, majd alakul olyan helyzetté, amit valóban csak a Galaxis őrzői tudnak megoldani, és persze mindazok, akik besegítenek nekik. Aztán, ahogy színre kerül Mordály, az is megér egy misét, hiszen a kötet jelentős részében őt csak emlegetik hőseink, mikor pedig megjelenik, nos, sokaknak összeszorulhat a gyomra.

A sztori mellett mindenképpen ki kell emelni a látványt, hiszen Geoff Shaw rajzai fantasztikusak, ahogy a színekre sem lehet panasz, így összességében nagyon megéri az árát a kiadvány, ami a megszokott Fumax-minőséget hozza. A 320 oldalas könyv keményfedeles formátumban érhető el, borítórajzokkal, tartalmazva a széria teljes 12+1 füzetét.

Istenország

  • Író: Donny Cates
  • Rajz: Geoff Shaw
  • Oldalszám: 168
  • Ár: a kiadó webshopjából 7195 forint

Roy és Jane az isten háta mögött próbál gondoskodni a férfi alzheimer kóros édesapjáról, Emmettről, aki már a rendőrséggel is összeugrik, de családjával is rendszeresen ordibál, fenyegeti őket, miközben senkit sem ismer fel, még saját fiát sem. Jane már éppen távozna a gyerekkel egy újabb kirohanás és botrány után, azonban hirtelen hihetetlen erejű vihar támad, ami mindent összedönt, a romok közül pedig Emmett emelkedik ki, egy óriási, beszélő karddal a kezében, amellyel egy pokoli, Deenát veszélyeztető szörnyeteget is legyőz. De ami még fontosabb: emlékszik mindenre és mindenkire, a memóriája és személyisége újra a régi, amit a család ugyan nagy örömmel fogad, más azonban véget vetne a boldogságuknak. A kard ugyanis egy isten tulajdona, aki sorban küldi a Földre a hozzátartozóit, hogy visszaszerezze saját tulajdonát, a hódítók pedig nem úgy tűnik, hogy a végre tiszta elméjű nagypapa kívánságát komolyan veszik. De egy idős, betegségekkel küzdő férfi ellenszegülhet az istenek akaratának?

Fogalmam nem volt arról, hogy mire számítsak, de ahogyan A Galaxis Őrzői – A teljes gyűjtemény, úgy az Istenország is abszolút levett a lábamról, és hatalmas pozitív csalódás lett, éppen úgy, mint Donny Cates magyarul korábban megjelent művei, amivel a szerző most már végleg bekerült a kedvenceim közé. A sztori, ha nem is teljesen egyedi, vagy nem is csavaros és úttörő a saját stílusában, mégis olyan különleges egésszé, eleggyé áll össze, ami simán bekerülhet az olvasó kedvencei közé. A család jelentősége és a családtagok kapcsolata kifejezetten hangsúlyos, és az ellenfelekkel is akadnak olyan párbeszédek és pillanatok, amik Neil Gaimant juttatták az eszembe. Egy nagyon emberi, nagyon érdekes és izgalmas képregényt kaptunk, amely érzelmes és érzelgős, egyben eposzi és emelkedett.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A keményfedeles kiadvány a teljes, 6 füzetes God Country-t tartalmazza, extraként pedig vázlatokat találhatunk benne. A megszokott Fumax-minőség ez is, ami ilyen történetek esetén különösen nagy öröm. Nemcsak ajánlott, de ahogyan A Galaxis Őrzői, úgy ez is kötelező a képregény-kedvelőknek, akik szeretik a különlegességeket is a polcon tudni. Így aztán ez a páros nyugodt szívvel ajánlható mindenkinek. Én faltam minden sort, élveztem minden panelt, az idei évet pedig már csak ezen kiadványok miatt sem tudom majd rossznak értékelni, és hol van még 2023 vége? Jelenleg a Demon Days, a Devil’s Candy (2.) és az Északi mitológia (3.) várat még magára, nemsokára érkezik a Deadpool Szamuráj, az új Loki és az Orgyilkos osztály, és még ki tudja, mi várható december végéig, miket jelent be a Fumax a képregény-rajongóknak. Elvárásaim, mint általában, ezúttal sincsenek, de ha csak egy-két olyan remekmű napvilágot lát még, mint ez a Cates-páros, már boldog leszek.