Hiába kapott remek kritikákat a 2010-ben Xbox 360-ra, majd két évre rá PC-kre is ellátogató Alan Wake, az alkotói válságból egy a saját képzelete által életre kelő rémületes történet kellős közepébe csöppenő író kalandja nem váltotta be a Microsoft vérmes anyagi reményeit (sajnos a programot rengetegen kalózkodták le), így inkább a Quantum Break tető alá hozásával bízta meg a játékot készítő finn illetőségű Remedy Entertainmentet. Pedig a fejlesztők már az X360-as verzió premierjét követően nekiláttak a folytatásnak, működő prototípust is készítettek belőle, kitalálták milyen új játékelemeket hozzon a következő epizód, de ez sem volt elég a redmondi cég meggyőzéséhez.

Nem volt mit tenni, a Remedy jegelte a projektet, de a Quantum Break fejlesztése közben sem felejtette el az Alan Wake-et, a stúdió kreatív igazgatója, Sam Lake többször is beszélt arról, hogy fontolgatják, miként folytathatnák a remek túlélőhorrort, sőt, egyenesen kijelentette, nem baj, hogy nem készítették még el az Alan Wake 2-t, mert most már sokkal jobb ötleteik vannak hozzá, mint anno.

alanwakes-return.png

Úgy tűnik, hogy ez a címre is vonatkozik, ugyanis a European Union Trademark Database oldalán felbukkant, levédett márkanév szerint Alan Wake's Return néven készülhet el a folytatás. A videojátékok, filmek, tévés tartalmak, könyvek, oktatási és szórakoztató anyagok, valamint valódi játékok gyártásához használható védjegy megegyezik a cég által még tavaly lefoglalt alanwakereturns.com domain névvel, sőt, az Alan Wake második DLC-jéből is ismerős lehet, hiszen a főhősünk a "Return" című regény írásába fog bele a történet szerint.

Bár a Remedy hivatalosan még nem erősítette meg a folytatás létezését, de ennek fényében nagyon úgy tűnik, hogy a Quantum Break mellé osztogatott Xbox 360-as Alan Wake és Alan Wake's American Nightmare játékok is arra szolgálnak, hogy egy kicsit visszahozzák a köztudatba a méltatlanul elfeledett, a rátámadó rémségek ellen zseblámpája fényével harcoló regényíró figuráját. Úgy legyen!