• Julien Hery, a VFX részleg vezetője szerint a járvány lehetőséget adott a gondos utómunkára
  • Egy denevérekről a Creel Házra ereszkedő snitt animációján például közel 2 évig dolgoztak
  • A 4. évadban hőseink sok időt töltenek az Upside Down világában, ez is növelte az effektek számát 

Sok rajongó keserű várakozással figyeli a Stranger Things fináléjának munkálatait, a záróévad ugyanis várhatóan 2024-ben kerül csak képernyőre. A munkálatok elhúzódásának hátterében minden bizonnyal a vizuális megjelenés gondos kidolgozása áll. A Duffer testvérek például nemrég elárulták, hogy a negyedik szezont kizárólag azért bontották két részre, mert az utómunkálatokkal nem sikerült végezni a premier napjáig. Hasonló gondolatokat osztott meg a sikersorozat VFX részlegének vezetője is.

Az ominózus snitt

Julien Hery a Collider megkeresésére elárulta, hogy a negyedik felvonás egyes jelenetein két évig dolgoztak, mire megfelelő külalakot nyertek a képek. Az ambiciózus vizuális megoldások kikristályosodására a terebélyes pénzügyi háttér mellett a pandémia hosszú hónapjai nyújtottak lehetőséget. Például egy ominózus snittben a Hawkins fölött röpködő denevérekről ereszkedik a kép a Creel Házra, aminek az animációs megoldásain Hery elmondása szerint közel két évig dolgoztak.

download.jpg
(Eddie gitározik a negyedik évad emlékezetes jelenetében. A kép forrása: Los Angeles Times)

Upside Down

Az utómunka mennyiségét növelte továbbá, hogy a korábbi évadokkal ellentétben a negyedik felvonásban rengeteg időt töltenek hőseink az Upside Down világában, aminek megjelenítése rengeteg effektet igényel. Vecna is sokkal inkább előtérbe kerül a friss epizódokban, míg Hawkins városában, az utcákon viszonylag kevés jelenet játszódik.

Növekvő költségvetés

Amint egyre sikeresebb lett a széria, úgy nőtt költségvetése is. Míg a második évad a nyitányt követő évben máris képernyőre került, a második és a harmadik szezon között már másfél esztendő telt el, a negyedik etapra pedig két és fél évet kellett várni – utóbbiban persze a járvány is szerepet játszott. Mindenesetre a legutóbbi évad epizódjai fejenként kb. 30 millió dolláros büdzséből készültek.