Közhely, hogy néha a legegyszerűbb ötletek bizonyulnak a legsikeresebbnek, a modderekből verbuvált Tripwire sikerjátékával viszont valóban ez a helyzet. A 2009-es Killing Floor ugyanis egyszerűbb nem is lehetne: az eredetileg UT2004 modként indult program „mindössze” az alapjáték Invasion játékmódját öntötte nyakon egy feldúlt Londonnal, némi túlélőhorroros szósszal, egy könnyed kasztrendszerrel, valamint egy rakás kortárs fegyverrel. A recept pedig működött: a co-op hentelde az elmúlt öt évben 2.5 millió példányban kelt el, így sejthető (és a januári steames információszivárgás után várható) volt, hogy a játék kisebb fizetős DLC-it és tartalmi frissítéseit idővel beárazott második rész váltja. Nos, a bejelentés megtörtént, aminek szerkesztőségünk KF-hentesei különösen örülnek, az új résszel kapcsolatos ígéretek ugyanis nagyon izgalmasan hangzanak!

ÖL. VÁSÁROL. ISMÉTEL.

Félreértés ne essék, lelkesedésünk nem valami forradalmi újításból fakad, a Killing Floor 2 ugyanis játékmenetében nem változott: ezúttal is egy hatfős co-op FPS-t kapunk, melyben feladatunk a „zed" néven futó, mesterségesen kitenyésztett gyilkológépek lemészárlása -- az alapszituációban csak a helyszín új, az égő Londont ugyanis a képek alapján a hasonlóan feldúlt Párizs váltja. A dögök hullámokban érkeznek, melyek között rövid szünetet kapunk: ekkor a leölt zedek után kapott pénzből újabb és jobb flintákat szerválhatunk, melyekkel (jobb esetben) sikerrel vesszük a következő (lényegesen nehezebb) kör kihívásait. Amint az összes hullámmal végeztünk, a meccset egy főellenfél, a Patriarch néven futó (rakétavetővel és gépágyúval kellemetlenül túlszerelt) förmedvény szitává lövése zárja.

Bár a procedúra leírva egyszerű, a gyakorlatban elég izzasztó: nehezebb szinten mind az összjáték, mind a jól kiválasztott kasztok elengedhetetlenek a győzelemhez. Utóbbiak egyébként adott fegyvertípusokhoz tartozó ár- és sebzésbónuszt jelentenek, az egyes flinták tehát nincsenek osztályokhoz kötve -- a bónuszok viszont jelentősek, így érdemes mindenkinek a kasztjához tartozó mordályokkal nyomulni.

KIKÖSZÖRÜLT PENGE

A fenti analízis persze az edzett KF-veteránoknak nem újdonság, de a Tripwire-nek nem is a formula megújítása volt a célja, sokkal inkább az, hogy az ismert játékmenetet ütősebb formában tálalja. Az új Killing Floor így elődjéhez képest inkább technikai téren virít (erre még hamarosan visszatérek), a játékmenet csak jelentősebb finomhangolásokat kapott.

Utóbbiak közül a leglényegesebb változások az előd kaszt- és fejlődési rendszerét érték, az előd hét „perk"-jéhez így az új etapban három új osztály csatlakozik: ezek közül még csak az előző rész Sharpshooter perkjéből kivált Gunslinger ismert, amely pisztolyokhoz kötődő bónuszokat kap, és csak ő képes egyszerre két stukkerrel is ólmot szórni. Lényegesen folyamatosabb lesz viszont a perkek fejlődése is: az előd hat szintje és az őszülésig tartó szintlépés helyett ezúttal minden kaszt 25 lépcsőben fejlődhet, minden ötödik elért szint után pedig egy új aktív vagy passzív bónuszt választhatunk a perknek (előbbi általában a sebzésünket/pontosságunkat dobja meg, míg az utóbbi az egész csapatnak ad valamilyen bónuszt -- a Commando perk pl. kijelezheti minden csapattársnak az ellenfelek életerejét).

Az osztályok szintje mellett a nehézségi szintek is változnak: öt helyett négy fokozatot kapunk, melyek között a fő eltérést már nem a zedek életereje és száma, hanem azok képességei jelentik majd, a nehézségi szint növelésével ugyanis a ránk rontó ocsmányságok agresszívebbek lesznek, és extra támadóképességeket is kapnak.

Végezetül felújítják a közelharci rendszert is, az előd kétirányú suhintásai helyett így a kalapács/katana/motorfűrész vonalon gyorsabb vagy erősebb támadások, több irányú vágások, illetve kombók várják a test-penge elleni küzdelmet preferáló túlélőket.

HÚSBAVÁGÓ ÚJÍTÁSOK

Az alap recept tehát változatlan: mint fentebb írtam, a Killing Floor 2 igazi erejét a körítésben végzett változások adják. Ezek alapját egy jelentősen kezelésbe vett Unreal Engine 3 motor képezi, amely két egyedi modullal gyarapodott: egyrészt egy spéci fény-árnyék renderelővel (ami az eddig kiadott képek alapján jelentős hangulati pluszt ad az egyébként átlagosan festő éjszakai pályáknak), másrészt pedig egy, bevallottan a Soldier of Fortune-sorozat GHOUL-rendszere ihlette sebzési modullal, amit a Tripwire stílszerűen MEAT (avagy Massive Evisceration and Trauma) névre keresztelt.

Ez utóbbi voltaképp a játék igazi sztárja, a MEAT mellett ugyanis minden ütésváltás eddig példátlan méretű pusztítást eredményez: minden egyes ellenfél 19 ponton szakadhat darabokra, 95 halálozási animációt kap (melyek a főbb testrészek között oszlanak szét), a sebzési pontok pedig több szinten mélyülnek: egy fejlövés így pl. csak véres homlokkal jár, az újabb találatok viszont láthatóvá teszik a törött koponyacsontot, majd a roncsolt agyvelőt is. A vágószerszámokkal vízszintes és függőleges irányban is szabadon szelhetjük a rémségeket, ha pedig mindez nem lenne elég, az ütközetek nyomai nem tűnnek majd el: minden vérfolt és mocsok a kör végéig a pályán marad! A MEAT a Tripwire reményei szerint minden idők legbrutálisabb sebzési rendszere lesz, amire minden esélye meg is van, a vérre vágyó játékosoknak így már csak a SOF-ot lealázó sebzési modell miatt is megéri majd beszerezni a Killing Floor 2-t.

A Tripwire persze nem csak a pusztításra, hanem azok eszközeire is odafigyel, a játék ellenfelei és az azokra szegeződő fegyverek így szintén kiemelt figyelmet kapnak. Minden karakter és lőszerszám motion capture technikával kel életre, itt pedig nem spórolt a pénzzel a csapat: a mordályok pl. külön FPS és TPS nézetű mo-cap animációkat kapnak, amiket 230 fps-en rögzítenek, így a hentelések során beütő bullet time esetén minden kirepülő töltényhüvelyt tisztán látni. Betárazási animációból is egyenként négy darab jut a közel 40 tervezett fegyverre (két normál és két gyorstárazás -- utóbbiakat a fegyverhez kapcsolódó perk fejlesztésével oldhatjuk ki).

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mindez már önmagában jelentős technikai mérföldkő, a legjobb viszont még hátra van: a Tripwire mind a MEAT-et, mind a játékmenetet teljesen modbarátnak tervezi! Elődjéhez hasonlóan a Killing Floor 2 is Steam Workshop-kompatibilitást kap, emellett viszont dedikált SDK is érkezik majd a játék mellé, amivel az ígéretek szerint pofonegyszerűen adhatunk majd új fegyvereket, pályákat, ellenfeleket, de akár zed támadásfajtákat is a programhoz. Meg kell hagyni, a Tripwire-nél tudják, hogyan kell közösséget építeni...

HULLANAK A VÉGTAGOK

A játékmenet tehát változatlan, a tálalás viszont merőben új, és sokkal profibb -- röviden ez lenne a Killing Floor 2 mérlege, és épp ezért várom annyira az új részt. A MEAT remekül hangzik, a fejlődési fa végre sokkal kiegyensúlyozottabb, a gépigénnyel pedig a fejlesztők ígéretei szerint szintén nem lesz gond, a cél ugyanis az, hogy az elődhöz hasonlóan a Killing Floor 2 is minél több embernél legyen játszható. Ismerős játékmenet hihetetlenül brutális köntösben -- remélem mihamarabb elstartol a Tripwire által emlegetett Steam Early Access változat!

Figyelem:

A fent olvasható Killing Floor 2 előzetes a PC Guru 2014/06-os számában jelent meg először, olyan dobozokkal kiegészítve, amelyek az online anyagban nem kaptak helyet. Amennyiben érdekel, mi történt a Killing Floor 2 tájékán az eltelt hónapokban, olvasd el a kapcsolódó híreket!