Meg kell mondjam, ezt a cikket már 2016. novemberében meg akartam írni. Régóta nagy rajongója vagyok Lara Croft kalandjainak, bár az első játékot csak 2001-ben ismertem meg, és azóta töretlen a kapcsolatunk. A Steam könyvtáramban megtalálható az összes, eddig megjelent játék a spin-offokkal együtt, így amikor megláttam az Amazonon, hogy megjelenik ez a könyv, azonnal előrendeltem. Sajnos azonban a kiszállítás néhány ezer mérfölddel elkerült, és csak január közepén tudtam a kezembe venni a művet. 

A 20 Years of Tomb Raider egy álomkönyv, egyben kötelező olvasmány minden Tomb Raider rajongónak. Egy biblia, ami hihetetlen minőségben, többszáz oldalon keresztül mutatja be a sorozat múltját, jelenét és lehetséges jövőjét, miközben azt is elmeséli, hogy Lara Croft hogyan hatott a művészetek más formáira és az emberekre egyaránt. Nemcsak a fejlesztőkre, és azokra, akik valamilyen formában részt vettek a széria bármely részének megszületésében, de azokra is, akik Lara Croftban inspirációt láttak. A könyvet alapvetően öt nagy részre lehet felosztani, az első a Core Design és az egyes játékok születését taglalja, a második a forgalomba hozott nyomtatott termékeket – képregényeket, könyveket, novellákat, stb. – veszi górcső alá, a harmadik a filmeket. Nemcsak az Angelina Jolie főszereplésével készült adaptációkat, de a rövid és dokumentumfilmeket is meg lehet ismerni a fejezetből. Dokumentumfilmeket? Igen, akár hiszitek, akár nem, a 2013-as The Final Hours of Tomb Raider előtt is forgattak a régészleány történetét feldolgozó filmeket, amik közül egy fizikai formában, VHS-en és DVD-n is megjelent! Végül pedig popkultúrális ikonként vizsgálja a lányt, az utolsó fejezet pedig a Tomb Raider rajongókra, és rajongói alkotásokra helyezi a hangsúlyt.

20-years-of-tr-01.jpg

És mindezt hogyan teszi? Hihetetlenül igényes formában! Nincs olyan kérdés, amire ne adna választ a 20 Years of Tomb Raider. Egy hatalmas információ-cunami az egész, rengeteg képpel, köztük sok olyannal, amit még soha, sehol nem publikáltak. Szeretnéd tudni, hogyan változott Lara Croft életrajza az évek során? Ebből a könyvből kiderül! Ahogy az is, hogy részről-részre hogyan változott Lara poligonszáma, kik álltak modellt a karakternek, kik szólaltatták meg a régészleányt, és mi járt az egyes szinkronszínészek fejében, amikor megkapták a szerepet. Az ilyen apróságoktól kezdve (poligonszám/modell) a még érdekesebb dolgokig (például, hogy milyen ellenségeket terveztek a 2013-as Larának) mindent megtalálhat az érdeklődő ebben a könyvben. Éppen a rengeteg érdekesség miatt a 20 Years of Tomb Raider nem az a könyv, amit egy este alatt ki lehet olvasni, ajánlott a napról-napra történő információ befogadás és feldolgozás. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A könyv írója, Meagan Marie kislánykorában Lara Croft akart lenni. Miért? Azért mert benne látta a tökéletes nőt, aki független, erős, saját életének irányítója, aki a legnehezebb szituációkban is helytáll. Érdekes módon 31 éves korára maga is Tomb Raiderré vált, hiszen ehhez a könyvhöz rengeteg kutatómunkára volt szükség, és bár a hölgy a Crystal Dynamics vezető közösségi menedzsereként is dolgozik, ezzel a definitív munkájával örökre beírta magát a Tomb Raider történetébe. Mi mást mondhatnék? Ez egy remek könyv, csodálatos minőségben, csodálatos nyomásban, ami jóval többet ér, mint azt a 17 fontot, amiért az angol Amazonról meg lehet rendelni. Minden Tomb Raider rajongó polcán kötelező helye van, egy must-buy, aminek megvételét garantáltan nem fogod megbánni!