Tudom, mindenki az imádott platformját preferálja és védi, de soha nem szerettem azt a háborút, ami a gyártók része, nem pedig a játékosoké. PC vagy konzol, SEGA vagy Nintendo, Sony vagy Microsoft… részletkérdés, mert „nem a vas, hanem a játék számít”. Éppen ezért köszönöm szépen, személy szerint remekül elszórakozom a számítógépekre és konzolokra megjelent felhozatallal, ahogyan annakidején a C64 és a NES, netán a Master System is ugyanúgy elvarázsolt. Persze mindenkinek vannak olyan időszakai, amik ilyen-olyan okok miatt közelebb állnak a szívéhez – nálam ez a SNES, avagy a Super Nintendo Entertainment System (ahogy mi ismertük), aminek imádtam a felhozatalát, színes és izgalmas grafikai megoldásait, egyedi exkluzív megjelenéseit. A gép a mai napig birtokomban van, sőt jó néhány cartridge is megtalálható a társaságában. Nos, más is van, aki hasonlóan érez, a klasszikus konzol iránt gyengéd érzelmeket táplál, szép emlékekkel rendelkezik. A Kickstartert is megjárt, végül a Bitmap által kiadott Super Famicom – The Box Art Collection pedig pont ezt a réteget célozza meg.

super-famicom-the-box-art-collection-01.jpg

Japán klasszikusok. Vagyis azok artjai.

A hagyományos, a SNES rendszerére megjelent játékoknak nemcsak a tartalmuk, hanem a külső csomagolásuk is igazán izgalmas volt. A szép grafikus körítéssel megalkotott dobozok kifejezetten jól mutattak, a bennük lévő kis füzet pedig sokszor további művészeti alkotásokat tartalmazott a leírás, a gameplay képek és a tanácsok mellett. Igen, ez még egy olyan időszak volt, amikor nem csak egy papírlapot csaptak a kiadók a dobozba, hanem egy komplett instrukciós könyvecskét. De a lényeg a külső artokon volt a játék mellett, amik sokszor nem is annyira emlékeztettek a program tényleges tartalmára, azonban egyfajta kedvcsinálóként és a szemnek szép művészeti alkotásként tökéletesen megfeleltek. Ezeknek a produkcióknak állít emléket ez a könyv, ami egyfajta válogatás, méghozzá a japán termésből, a szigetországban csak Super Famicomként hívott rendszer megjelenései közül.

271 játék, 276 oldalon. A keményfedeles, rendkívül igényes kiadvány többek között ezt kínálja. A Stuart Brett (Super Famicom Guy blog) által megírt (sőt a saját gyűjteménye az alapja a könyvnek), Steve Jarratt (Commodore Format, Edge, Official Nintendo Magazine) szerkesztésével készült válogatás a japán kiadásokat mutatja be a színes, szépen és egyszerűen kialakított oldalakon. A programok borítóképe, eredeti címe, megjelenési éve és kiadója mellett lényegi információkat találhatunk arról, mi jellemezte az adott artot, ki készítette azt, milyen megfontolás alapján. Így derül ki, hogy az 1990-es Actraiser dobozképe a játékhoz készült koncepciós tervek sorából született a klasszikus filmplakátok stílusában, hogy a Blizzard fejlesztette Blackthorne külseje a képregényes (DC és Marvel egyaránt) Jim Lee személyének köszönhető, vagy az, hogy a producer Mijamoto Sigeru miatt lett olyan a Star Fox borítója, ahogy megismertük. Az úriember ugyanis fiatalabb korában imádta a Thunderbirds jellegű műsorokat, és bízott benne, hogy a bábszerű karakterek egy azokhoz hasonló szériában is megvethetik lábukat.

super-famicom-the-box-art-collection-02.jpg

Bőséges felhozatal, minőségi forma

A 271 játék között olyan igazi klasszikusok és kultuszt teremtő címek szerepelnek, mint az Alien 3, az Axelay, a Captain Commando, a Chrono Trigger, a Hagane, a Shadowrun vagy éppen a Super Turrican. Mindegyik egyedi információs körítéssel, a tartalom mellett némi érdekességgel, no és természetesen egy jó minőségű fényképpel a dobozról, ami a kazettát tartalmazta. A platform rajongóinak, a korai videojátékok szerelmeseinek ez már így több mint egy szimplán érdekes és szerethető csomag.

Összességében tehát kifejezetten ajánlott kiadvány a Super Famicom – The Box Art Collection, ami kicsit borsosabb áráért cserébe minőséget és rengeteg izgalmas információt kínál. Még ha nincs is a birtokunkban a megcélzott konzol, akkor is jópofa átböngészni a több százas felhozatalt, amiknek leírásai, bemutatói akár a kedvünket is meghozhatják egy gameplay megnézéséhez, vagy az adott cím beszerzéséhez. No és persze nem elhanyagolható szempont az sem, hogy aki szeret utánajárni a dolgoknak, az a rövid ismertetőket olvasva kicsit közelebb kerülhet a kedvelt játékok készítési folyamataihoz. Ráadásul bár ismerem a gépet és annak kínálatát, még így is találtam újdonságot ebben a könyvben, így már csak ezért is megérte beleásnom magam. Szóval szimpla szórakozáshoz és tudásbővítéshez is tökéletes a kiadvány, plusz ha valaki szereti a korai, szép artokat, az is bőven talál magának olyat, amiben gyönyörködhet.

super-famicom-the-box-art-collection-03.jpg

A Super Famicom – The Box Art Collection a FunStock Retro honlapján rendelhető meg 24,99 fontért.

Írói vélemény: Egy nagyon szép, igényes formában kialakított kollekció, ami rengeteg érdekességről is beszámol a dobozképek alkotásával kapcsolatban.

funstock-digital-retro.jpg