Talán mindenki számára izgalmas pillanat volt, mikor először vett kezébe egy hivatalos összeállítást az aktuális rekordokról, amik az élet minden területére kitekintettek – ezek közül a videojátékos világ az, ami saját kiadást kapott a Gamer’s Edition képében. Természetesen ez azt jelenti, hogy a nagyjából 200 oldal érdekességei között rengeteg rekordfelállításról szerezhetünk tudomást, miközben az ipar kulisszatitkaiba is betekintést nyerünk, sőt még a múltban is elidőzünk egy-egy visszatekintéssel. Melyik youtube-os rendelkezik a legnézettebb csatornával, ki volt a leggyorsabb a Super Meat Boy vagy a Dark Souls végigjátszásánál, honnal indult az esport és hol tart most, milyen pénznyereményeket produkál és a többi. Mindenki megtalálhatja azt a témát, ami a legjobban érdekli, sőt még többet is, miközben az idei összeállításban kiemelt figyelmet kapott a Star Wars-univerzum is, azon túl, hogy az érdekességeket sorozatokra, műfajokra lebontva olvashatjuk el, ezzel javítva az érzésen, ami az első lapozgatásoknál uralkodik el rajtunk, miszerint túl sok az információ, túl sok az input.

guinness-world-records-2017-gamers-edition-02.jpg

Persze mivel párszáz oldalt megtölteni nem egyszerű feladat egyetlen tematikával, ezért a hőskortól számítva érkeznek az adalékok és rekordok, avagy retroból is van bőven. Kezdve a legritkább Atari-játéktól a Donkey Kong legmagasabb pontszámán át egészen a legrövidebb fejlesztési idejű videojátékig. De a szórásba belefértek a különböző zenés és hangszeres programok, a túlélőhorrorok, a szimulációk, az FPS-ek és Pokémonok, sőt még az olyan rendezvények is, mint például a Video Games Live, amihez hála az égnek Magyarországon is lehetett már szerencsénk, sőt idén is ellátogathatunk a koncertre, ahol kedvenc dallamaink csendülnek fel élőben.

Miközben olvasgatjuk a háttérinformációkat, számon vesszük a legjobbak eredményeit (köztük azokkal, akik egy-egy játékot vagy annak valamelyik szakaszát csukott szemmel gyűrik le), elmerülünk az érdekességek szó szerinti tengerében, azért lényeges a külcsín is, ami perszer nagyjából a Guinness megszokott minőségét hozza. Vannak fura megoldások, alacsonyabb felbontású díszítő elemek és képek, meg egy-két hiba is (mondjuk felcserélt címek), de összességében nézve, na meg azt figyelembe véve, hogy rengeteg munka van egy ilyen összeállításban, elmondható, hogy az alkotók jó munkát végeztek.  

A Guinness World Records 2017 – Gamer’s Edition tehát egy jópofa plusz mindazoknak, akik nem elégednek meg a videojátékok élvezetével, a programok végigjátszásával, hanem érdekli őket minden az iparággal és a fejlesztőkkel, más játékosokkal kapcsolatban. Adaléknak pedig tökéletesen megteszi a tizedik kiadás, ami töméntelen mennyiségben szállítja ezeket az extra információkat, jómagam például csak kapkodtam a fejem a rengeteg érdekesség után, amikből oldalanként három-hat is előfordul. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a könyv nem drága, mindösszesen 10 fontot kóstál, avagy nagyjából 3400 forintért beszerezhető (persze plusz szállítási költség).

A Guinness World Records 2017 – Gamer’s Edition többek között az Amazon honlapján rendelhető meg – jelenleg még akciós is.

guinness-world-records-2017-gamers-edition-01.jpg

Írói vélemény: Érdekességekkel és rengeteg információval teli összeállítás, ami általánosságban hozza a megszokott Guinness-minőséget, csak néhány apróbb hiba és figyelmetlenség rontja az összképet. A videojátékok rajongóinak mindenképpen ajánlott könyvről van szó.