Bár általában messze elmegyek az ilyen női-férfi könyvek mellett, amik megszólaltatják a nemi szerveket, különböző intim témákat boncolgatnak, esetleg a párkapcsolati problémákat vázolják, méghozzá leginkább talán azért, mert valószínűleg nem akarom, hogy kéretlen gondolatok egyék bele magukat az elmémbe. Az emberi agy érdekes műszer, és ahogyan direktben célzott reklámokkal, úgy elvetett magként működő gondolatokkal is lehet kisebb-nagyobb mértékben befolyásolni. Ezt pedig általában nehezen viselem. A kiadótól kapott fülszöveg és leírás alapján azonban Sturla Pilskog “kézikönyve”, a "norvég könyvszenzáció" felkeltette az érdeklődésem, elvégre férfiemberként nekem is van ugye péniszem, nagyjából jóban is vagyok vele, és ha ezt a “kapcsolatot” sikerül egy kicsit még biztosabbá tenni, közben egy-két érdekességgel vagy jó poénnal, azzal csak nyerhetek. Meg azért na, csak kíváncsi az ember, hogy mit tudnak még ehhez a témához hozzátenni, mitől siker a siker, ha valaki a péniszhez nyúl… vagyis inkább arról ír.

konyvkritika-penisz-felhasznaloi-kezikonyv-pcguru.jpg

Őskortól napjainkig 

A szerző a kötet elején általános témákkal indít, magát a hímvessző szerepét fejti ki mind a történelem, mint a kultúra vonzatában, amiből viszont számos érdekességet megismerhetünk. Ahogy haladunk előre, többek között azt is megtudjuk, hogy a nagyobb méret nem minden esetben volt pozitívum, illetve Leonardo Da Vinci korai szex-ábrázolása és anatómiai vázlata mellett megismerkedhetünk Napóleon falloszának hányatott sorsával. Érdekes dolgok ezek, és hasonló furcsaságokról, érdekességekről nagyon szívesen olvastam volna még, de Sturla Pilskog végül átnyergel a lényegi mondanivalóra, ezzel általában jobban megcélozva a biológiai tényeket, sok esetben kitérve a mendemondák és tévhitek megcáfolására, amik akár az erekcióval, akár az orgazmussal és a spermával, akár a betegségekkel kapcsolatosak.

konyvkritika-penisz-felhasznaloi-kezikonyv-pcguru2.jpg

Részletesen megtudhatunk mindent a pénisz felépítéséről és szerkezetéről, biológiai funkcióiról, miközben persze szó esik arról is, hogy nemtől függetlenül a gyönyör forrása is lehet. Megismerjük a belsejét, ami kellően összetett, majd arról is olvashatunk, hogy mennyire számít a mérete, hogy merrefelé “húz”, vagy hogy éppen mit takarhat egy-egy számunkra furcsaságnak tűnhető jellemzője. Balesetekről és betegségekről is egyaránt szó esik, ahogy az impotenciáról is, ezeket a részeket pedig általánosságban a férfi jó eséllyel horrorként éli meg, egy-egy esetben összeszoruló gyomorral, de ugye nem árt tisztában lenni a veszélyekkel, így ezekkel az információkkal sem. Persze, ha valaki már kellően jól informált volt korábban is, az nem sok újdonsággal találkozik. 

Amit tudni akarsz a… péniszről

És valahol pont az a problémám a 214 oldalas könyvvel, hogy azt gondolom, hogy ha valaki kellően jól informált, iskolázott, emellett normálisan fel is lett világosítva, annak Sturla Pilskog regénye nem sok újdonságot nyújt. Legalábbis én úgy éreztem, hogy vagy biológiai ismereteim, vagy a nagyszüleimtől kapott korai felvilágosítás, illetve az ellenkező nemmel folytatott beszélgetéseim (a kommunikáció fontos dolog) okán a 200 oldalnak kevesebb mint a negyede nyújtott bármiféle újdonságot. És ezt sajnáltam, mert ahogy említettem, az érdekességeket és történelmi visszatekintéseket, a hírességek idézeteit nagyon bírtam. De azt tudtam jól, hogy hogyan működik a saját szervem, hogy normális a mérete, ahogy azt is tudom, hogyan kell használni, és ha gond van vele, az mihez köthető, esetleg “fejben dől el”, ahogy mondani szokták.

konyvkritika-penisz-felhasznaloi-kezikonyv-pcguru3.jpg

Persze én csak egy csepp vagyok a tengerben, hiszen tiniknek, búra alatt tartott férfiaknak kimondottan jól megírt és információdús regényről van szó, ami jól összeszedett módon számos lényeges részletre kitér. Ha valaki nehezen beszél ilyen témákról a fiával, esetleg úgy érzi, hogy a gyermek kora ellenére meglehetősen keveset tud, akkor a Pénisz – Felhasználói kézikönyv kiváló ajándéknak bizonyul. Érdekességei okán akár a tapasztaltabbaknak és felvilágosultaknak is ajánlható, de messze nem éreztem olyan kiemelkedőnek vagy hiánypótlónak, mint amilyennek a “norvég bestseller” jelző alapján képzeltem. De ezt lehet, csak én gondolom. Vagy a péniszem. Mert ugye ott van az az idézet a könyv végén, ami jól jellemzi agyunk és péniszünk működését.

„Isten minden férfit ellátott pénisszel és aggyal, de csak annyi

vérrel, hogy egyszerre csak az egyiket használhassa.”

(Robin Williams)

  • Regény címe: Pénisz – Felhasználói kézikönyv
  • Kiadó: Figura Könyvek
  • Ára: 3790 forint