Tolnai Viktor azért már semmiképpen sem kezdő, hiszen több regénye is megjelent, így Az Örökmozgó és A Kraken Visszatér is megtalálható az Underground Kiadó kínálatában. Legújabb kötete azonban nem egy nagy történetet mesél el, ráadásul a műfaj terén is történt némi váltás, hiszen bár a stílusára jellemző elemek megmaradtak, a steampunkos összetevőket inkább a sötétebb és riasztóbb események vették át. Ami persze egyáltalán nem baj, sőt… ismerünk olyan hazai szerzőt, aki pontosan ebben a zsánerben kezdett, még a Fangoria lapjain, ma pedig már külföldön is jól ismerik a nevét.

20220519133825.jpg

Elmegyógyintézettől a hullaházig

A közel 200 oldalba bújtatott Rémálomgyár lapjain majdnem 20 kis rémtörténet elevenedik meg, hol rövidebb, hol hosszabb formában, egymáshoz egyáltalán nem kapcsolódó kis sztorikkal, melyeknek hősei különös, megmagyarázhatatlan, akár kimondottan túlvilági eseményekkel és entitásokkal néznek szembe. Ott van például a Fontos hívás, melynek főszereplőjét egy viharos éjszakán zaklatja egy ismeretlen, aki mindenképpen a szolgáltatásait óhajtja felajánlani. Mindannyian ismerjük a kéretlen telefonálókat, akik különböző termékeket adnának el, a leglehetetlenebb időpontokban, de ez az ügynök a szokásosnál is erőszakosabb és rosszabb. Vagy ott a krematóriumba érkező John Doe, akiről semmit nem tudni, teljesen ismeretlen és átlagos fazon, aki iratok nélkül került be a hamvasztóba. Annyi azonban mégis hamar kiderül, hogy mégsem teljesen élettelen, hiszen a felcsapó lángok közül is mindenáron ki akar jutni.

Elwood Baxton története (Az Újság) már-már kafkai szinten mozog, ahogy a szereplő a saját halálának hírét olvassa az aktuális lapban, majd a helyesbítés kikövetelése után másnap újabb hatalmas hibába fut bele, hogy mérgesen meginduljon a szerkesztőség felé. Eközben más szó szerint csontvázra lel a szekrényben, de mint kiderül, ez nem is annyira szokatlan vagy ritka, és a legjobban akkor jár, ha feleségét, akié a csontváz, egy hasonlóval “lepi” meg, ezzel rendezve a számlát. Persze, mert hát abból mi baj lehet?!

20220519133743.jpg

A rövidebb-hosszabb történetek általában kellően frappánsak, hangulatosak, sok tényleg kellemesen elvont, és bár igazán kiemelkedővel nem találkoztam, de van több is, ami a kedvencem, miközben az átlagosan jellemző minőség a jó felé húz, és csak pár közepesebb történettel találkozni a kötetben. Az írói stílus abszolút jó, a legtöbb sztorit jó olvasni, fogalmazással vagy helyesírással kapcsolatos hibákba is csak ritkán lehet belefutni. Mindehhez sokat tesz hozzá a külső is, ugyanis a Rémálomgyár olyan kötet, amit jó kézbe venni: a keményfedeles, Gondos Lea által illusztrált borító egy kis extra, de így is sokat tesz hozzá az összképhez. Hogy némi negatívumot is írjak, a szerző nevét a borítón jobban kiemeltem volna, mert kicsit rosszabb fényviszonyok között már alig olvasható, emellett egy tartalomjegyzék kijárt volna a belső oldalakra, hogy egyértelmű legyen, melyik novellát hol keressük. Ha nem is tökéletes novelláskötet a Rémálomgyár, és történetei sem kiemelkedők, egy nagyon kellemes olvasmány a weird és a horror műfajok, valamint a komorabb történetek kedvelőinek, akiknek bátran ajánlom, emellett szívesen olvasnék még hasonlókat.

  • Regény címe: Rémálomgyár
  • Kiadó: Underground Kiadó
  • Ára: a kiadó honlapjáról 4590 forint