Szeretem a modern horrort, legyen szó a 2000-es évek előtti és utáni szerzők munkásságáról, de emellett nem vetem meg a valóban klasszikus rémtörténeteket sem. Emlékszem, már gyermekkoromban is bírtam a ködös, kísértetekkel és természetfeletti megnyilvánulásokkal teli gótikus irodalmat, ami leginkább novellák, rövid és meglepő történetek, vagy direkt kísértethistóriák képében hozta rám a frászt, mikor a kilencvenes évek legelején a helyi Szabó Ervin Könyvtárból kölcsönöztem ki néhány izgalmasabb kötetet. A Helikon kiadványa ezt az időszakot juttatta eszembe…

Rémület a telihold alatt

Jó, a kötet maga is korábbi születésű, bár a kilencvenes éveknél azért később jelent meg elvégre a Düledék palota először még a Magvetőnél, 2009-ben látta meg a holdvilágot, hogy rettegett lapjai 2021-ben ismét előkerüljenek, ezúttal már egy sokkal mutatósabb borítóképpel. És bár könyvet borítója alapján nem ítélünk meg, ennek az antológiának van egy olyan remek külseje, hogy azzal abszolút levegyen bárkit a lábáról, aki kedveli a klasszikus horrorirodalmat.

konyvajanlo-helikon-duledek-palota-pcguru1.jpg

Márpedig itt valóban klasszikus horrorirodalomról van szó, mely az 1700-as évek második felétől az 1900-as évek második feléig mutatja be olyan szerzők közkedvelt műveit, akik nem ritkán a szépirodalomban is maradandót alkottak. Poe és Lovecraft, avagy a weird irodalom megteremtői mellett így éppen úgy helyet kapott Jack London, mint Henry James, Charles Dickens, Rudyard Kipling vagy éppen Sir Arthur Conan Doyle. Megismerjük a háború utáni veteránok sorsát, a nemesek életét, a vidék mindennapjait, miközben szentségtelen szerelmek teljesednek be, pokoli paktumok köttetnek meg, szörnyű bűntények elevenednek meg és kísérteties jelenések történnek. 

Mivel 500 oldalnyi rémtörténetet kapunk a pénzünkért, nem ritkán 4-6, de akár 20-30 oldalban elmesélve annak borzongató cselekményét, bőven van választék és változatosság. Persze, a novellák nem mai darabok, így stílusukban kicsit ósdinak tűnhetnek, ami sokakat zavarhat, de akit kicsit is érdekel a gótikus irodalom, a horror műfaj alapja, az ne hagyja ki ezt a válogatást, ahogy az sem, aki szereti a Hammer és Amicus filmgyárak korai horrorfilmjeit. Kicsit ódivatú, kicsit modoros, de ágas bogas fáival, ódon épületeivel, a hold fényében sütkérező istentelen lényeivel ezek a történetek mind megmutatják, hogy az ingerküszöb szélsőséges kitolása előtt mennyi mindentől féltek még a korszak egyszerűbb és olvasottabb népei. Izgalmas időutazás az irodalom és a zsáner szerelmeseinek.       

  • Regény címe: Düledék palota
  • Kiadó: Helikon Kiadó
  • Ára: 3199 forint (akciósan a Helikon Kiadó honlapjáról, egyébként 3999 forint)