Az emberiséget már az idők kezdete óta foglalkoztatja, mi lenne, ha eljönne az apokalipszis. Szegény dinoszauruszok tudnának erről mesélni, ők ugyanis felkeltek egy átlagos napon és fogalmuk sem volt, hogy egy meteor kiradírozza őket. Az alábbi hat filmben eljön a kataklizma.

2012 (2009)

Volt egy jóslat, miszerint az indiánok megmondták, hogy 2012-ben eljő a világvége, ezért Hollywood 2009-ben gyorsan csinált egy filmet, hogy rákészüljünk a témára. Van benne látványos gigacunami, földrengés, szupervulkán, árvíz, tehát minden elképzelhető természeti csapás képviselteti magát a vásznon. Egy apuka kétségbeesett küzdelmét követtük végig, aki családját akarta menteni mindenáron, az én kedvencem az a rész, amikor a volt feleség új pasija még elrepíti őket a megfelelő helyre, aztán kényelmesen meghal, hogy a család újra együtt lehessen.

Deep Impact (1998)

1998 a világvége-filmek éve volt, mert ez az alkotás és az Armageddon is ekkor jött ki. Michael Bay aszteroidás blockbustere nem vette magát túl komolyan, de a Deep Impact-et nő rendezte, így itt az akció helyett a karakterek és érzelmek kerültek előtérbe. A cselekmény mondhatni ugyanaz volt mindkét filmnél, egy meteor fenyegeti a Földet. A film egyik legemlékezetesebb húzása, hogy az Egyesült Államok elnökét – sokak nagy örömére és pre-Obama - Morgan Freeman játszotta, remekül.

Holnapután (The Day After Tomorrow, 2004)

Természetesen Roland Emmerich sem bírta ki, hogy ne készítsen egy jó kis világvégés filmet. Ő egy olyan szupervihart választott „rosszfiúnak”, ami a világvégét egy újkori jégkorszak eljövetelével hozza el. A történetben az elnök nem veszi komolyan a „paleoklímatológus” aggodalmait, de hát az elnökök már csak ilyenek. A maroknyi túlélő a megfagyott Manhattan könyvtárában lel menedéket, az űrből pedig asztronauták csodálkoznak rá a Föld megváltozott, jeges felszínére.

Mindennek vége (How It Ends, 2018)

A sztoriban egy fiatal férfi kénytelen gyűlölt apósával útra kelni, hogy megkeressék terhes barátnőjét. Rejtélyes természeti anomáliák miatt minden repülőjáratot törölnek, ezért a két férfi autóval vág neki a veszélyes útnak, miközben minden telekommunikáció megszűnik és komoly szeizmikus aktivitást észlelnek. Egyre biztosabb, hogy a káosz egy egész Földet érintő kataklizma.

Az utolsó menedék (Greenland, 2020)

A változatosság kedvéért itt is egy „bolygóölő üstökös” tör a Föld lakóinak életére, akiknek nagyon kevés ideje van menedéket keresni. Egy apa igyekszik biztonságos helyre juttatni feleségét és gyermekét a pánik és káosz közepette úgy, hogy közben ember is maradjon. Amikor végre felszállnának a biztonságos bunkerhez repülő géphez, rájönnek, hogy a kisfiú gyógyszere nincs náluk, ezért az apa visszamegy érte, aminek következtében elszakad családjától.

Az utolsó órák (These Final Hours, 2013)

Ez a film egyből belecsap a lecsóba, mert már ott csatlakozunk a történetbe, hogy itt a vég: egy aszteroida- becsapódás következtében a Földnek meszeltek, de az ausztráloknak még van 12 órája, amíg a pusztító tűzvihar eléri őket. Ezt az időt egy fiatal férfi azzal tölti, hogy először ignorálja szeretője vallomását, aki közli, hogy terhes tőle, majd elmegy egy végső hatalmas buliba. Útközben több kalandba kerül, többek között megment egy kislányt és a végére talán még lelkiismeretet is növeszt.

Ti melyik filmet raknátok még fel a listára?