Left 4 Dead: tények Végre végső stádiumába érkezett a sokunk által esztendők óta várt Left 4 Dead címet viselő, kooperatív csatákra kihegyezett zombis akciójáték. A 2002-ben, Michael Booth által alapított Turtle Rock stúdió első, igazán komoly megmérettetése ez: a fiúk, miután kilóra megvette őket a Valve, ezidáig becsülettel végezték az iparosmunkákat (kódolták az eredeti Xbox konzolra a Counter Strike-ot, létrehozták a Counter-Strike: Condition Zerót, és számtalan pályát a Source változathoz), most azonban itt az esélyük a kitörésre. Ha a Left 4 Dead siker lesz, ezek a skacok mennek a mennybe, ha bukás, a legjobb lehetőségük az marad, hogy továbbra is bedolgozhatnak a Valve-nak. A legrosszabbra most inkább ki sem térnék.

No de mi is az a Left 4 Dead? A Valve marketingese szerint a legnagyobb durranás az online piacon a Counter Strike óta, a fejlesztők szerint egy pokoli jó móka, a leendő rajongók szerint pedig "az a program, amely elveszi majd minden szabadidőnket." A Source motor támogatásával készülő horrorban számtalan olyan dolog van, amelyet eddig még nem láthattunk, holott a felállás pokoli egyszerű: egy maréknyi túlélő küzd egy rakás zombi... bocsánat, fertőzött ellen, amelyeket a mesterséges intelligencia irányít -- no meg persze pár másik játékos, akik valami puffadt főszörnyként éledtek újjá menet közben. Az MI nem lehet kérdéses -- a fiúk a Counter Strike-ban már bizonyították rátermettségüket, a Left 4 Dead pedig minden tekintetben túlnő majd az elődön, elvégre a rendezőmód igencsak durvának ígérkezik: a gép ilyenkor a játékosok státuszától függően helyezi el az ellenfeleket, a "barna mackó" kedvéért új zenéket, sőt, vágásokat alkalmaz, adott esetben pedig a karaktereket is kommunikációra készteti, így egy-egy főszörnyet komoly "ráhangolódás" előz majd meg.

No, de nézzük a fontosabb híreket a termékkel kapcsolatban. Először is, akik már a megjelenés napján, sőt órájában szeretnének játszani PC-n, már most előrendelhetik a programot, 10% kedvezménnyel, 44.99 dollárért, természetesen a Steamen keresztül -- ekkor már november 18-án mészárolgathatják a zombikat, vagy fertőzötteket, vagy ahogy tetszik. Ha pedig nem vagyunk biztosak a dolgunkban, egy-két, különböző küldetéssel felvértezett demóban kipróbálhatjuk magunkat november elején, PC-re és Xbox 360-ra. Nincs más hátra, mint betárazni a shotgunt, és várni a rettegést.