Csütörtök óta a hazai mozikban is látható a Marvel Negyedik Fázisát – a Fekete Özvegynosztalgikus története után – ténylegesen is megnyitó opusz. A MCU első ázsiai közegben játszódó szuperhősfilmje nem bizonytalanította el a közönséget, sőt hatalmas sikert ért el premierhétvégéjén. A négy napos amerikai hosszú hétvége során 71 millió dollárt gyűjtött, ami azért is nagy szó, mert a tengerentúlon a munka ünnepe (ők ilyenkor tartják) hagyományosan gyér bevételeket szokott hozni. A nemzetközileg mért 56 milliós jegyeladás (aminek révén összesen 127 milliónál tart már a film) is biztató. A Variety-nek hála azt is tudjuk, hogy 61%-ban férfiak ültek be a vetítésekre, a jegyvásárlók zöme pedig 18-24 év közötti volt.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a premierhétvége csalóka lehet a további bevételeket illetően. A járványidőszak alatt egyedül a Fekete Özvegynek sikerült túlszárnyalni a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű Legendája kezdőszámait – Natasha Romanoffék 80 millió dollárt gyűjtöttek –, később azonban drasztikusan megcsappant a film iránti érdeklődés. Ellenpéldaként hozható a pandémia harmadik legsikeresebb, 70 milliós nyitányát produkáló Halálos iramban 9, aminek hetekig sikerült fenntartania a nézői érdeklődést.

5942.jpg
(A kép forrása: IMDB)

Mégis jó előjel lehet az új Marvel filmnek, hogy a Fekete Özveggyel ellentétben kizárólag moziban látható. Utóbbi a Disney+ kínálatában is elérhetővé vált, ám az online bemutatásból származó bevételek mértékét nem közölte a streaming platform. A nagyobb képregényfilmes stúdió egyébként egyelőre nem döntött arról, hogy soron következő produkciói csak moziban lesznek-e elérhetők vagy inkább visszatérnek a párhuzamos bemutatási modellhez.

  • A film főhőse a gyerekkorától harcosnak nevelt Shang-Chi, aki azonban felnőve szakít a családi örökséggel és San Fransiscoba utazik, hogy normális életet élhessen. A Tíz Gyűrű nevű maffiaszervezet viszont megtalálja őt, élén a Mandarinnal, vagyis a férfi apjával. A filmben A hihetetlen Hulkból ismert Förtelem is felbukkan. Kritikánkat itt olvashatjátok.

Kampókéz

A várakozásokhoz képest kifejezetten jól teljesít a múlt heti bajnok is. Az 1992-es filmet folytató Kampókéz 13,5 millió dollárt keresett a négy napos hétvége alatt. Globálisan már 50 milliós bevételnél jár a film, ami igen szép teljesítmény 25 milliós költségvetése tükrében.

  • A friss opusz a jelen Chicagójában játszódik, amikor egy felelőtlen képzőművész megidézi a címszereplőt, hogy aztán rá is lesújtson kegyetlen „ajándékaival”. A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.

Free Guy

A nézettségi verseny harmadik helyére Ryan Reynolds-ék Free Guy című sikerfilmje ért be. A Disney és a 20th Century Studios gondozásában készült opusz több mint 11 millió dollárt fialt az elmúlt napokban, és már 239 milliót termelt négy héttel korábbi debütje óta.

  • Guy egyszerű NPC, aki programhiba folytán átlagos banki alkalmazottból valódi főhőssé válik. Saját módszereivel tesz igazságot a világban, sőt egy gamer lány avatárjába is beleszeret, amikor a játék tulajdonosa hajtóvadászatot indít ellene. A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.

Futottak még

Az ünnepi hétvége alatt nagyjából 5 millió dollárt hozott a Mancs őrjárat és a Dzsungeltúra is. Előbbi 61, a Disney kalandfilm pedig 192 milliós jegybevételnél jár már.

  • Macskás polgármester kerül Kalandváros élére, aki egyre nagyobb kalamajkát okoz. Ryder és a kutyák erős ellenszélben újítják meg a Mancs őrjáratot, hogy a legújabb kütyükkel, szerkókkal és járgányokkal felszerelkezve mentsék meg otthonukat és annak lakóit. A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.
  • A csodaszer után kutató Houghton orvosnő a csodálatos, ám életveszélyes amazonasi dzsungelbe készül. Végül a Szikla alakította Frank kapitány vállalja vele a veszélyes expedíciót, számos ellenféllel kell azonban szembenézniük utazásuk során. A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok.

Ti mit néztetek hétvégén?