Az online önkitöltési időszakban rekordmennyiségű, 7 millió személyi kérdőív érkezett be, ami a legutóbbi cenzus során elektronikusan beérkezett kérdőívek több mint háromszorosa. Az online szakaszt követően mintegy 23 ezer számlálóbiztos országszerte 5 millió címet, ezen belül 4,6 millió lakcímet, illetve további mintegy 400 ezer egyéb címet, például nyaralók, valamint különféle intézmények címét ellenőrizte. 2022. november 20-án lezárult a népszámlálás számlálóbiztosi szakasza, november 28-án pedig a pótösszeírási időszak is véget ért. Összesen 9,2 millió kérdőív, azaz a becsült népességszám 96%-a bekerült a KSH adatbázisába. Most már a beérkezett, rekordsokaságú adat feldolgozása zajlik, az első eredményeket 2023. első negyedévében fogja közölni a KSH.

„Büszkék vagyunk arra a szakszerű és elhivatott munkára, amelyet a számlálóbiztosok az elmúlt egy hónapban végeztek. A számlálóbiztosok nagyon fontos szerepet töltöttek be a népszámlálás során, hiszen a háztartások jelentős része az ő segítségükkel vett részt az adatgyűjtésben. A népszámlálás végrehajtásának ők voltak a főszereplői, áldozatos tevékenységük elengedhetetlen volt a népszámlálás sikeres lebonyolításához. Köszönjük a háztartások együttműködését is. A visszajelzések alapján a többség megértő volt a népszámlálással, az adatgyűjtés céljaival kapcsolatban, és támogatták a számlálóbiztosokat munkájuk elvégzésében" – mondta Kovács Marcell, a KSH népszámlálási projektvezetője.

MIÉRT FONTOS A NÉPSZÁMLÁLÁS?

  • pontos és részletes képet kapunk Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről, élet- és lakáskörülményeiről
  • az információk alapján megalapozott döntések születhetnek
  • fontos helyi fejlesztések valósulhatnak meg, a népszámlálás során összegyűjtött adatokra alapozva

Az idei népszámlálás sok szempontból egyedi volt. Ezúttal jóval erősebb, jóval több kérdőív érkezett az online szakaszban, mint a legutóbbi népszámlálás alkalmával. 11 év alatt rengeteget változtak az internethasználati szokások, az eszközellátottság, így az online szakaszban rekordszámú, összesen 7 millió személyi kérdőív érkezett be, alig három hét leforgása alatt. A népszámlálásban a becsült várható népesség 96%-a vett részt, ez pedig nem csak idehaza, de nemzetközi viszonylatban is siker. Összesen 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be és vár feldolgozásra a KSH adatbázisában. Egyedi volt az idei népszámlálás azért is, mert ez volt az utolsó hagyományos népszámlálás, a jövőben a lakosságra háruló feladat nélkül adminisztratív adatbázisok felhasználásával zajlik majd a népesség számának felmérése.

Ha még többet szeretne tudni a népszámlálás menetéről, az adatok összegyűjtéséről és feldolgozásáról, a kiértékelésről és a népszámlálás hasznosságáról, akkor látogasson el a nepszamlalas2022.hu oldalra.