Lucky Luke: irány nyugat!A belga rajzoló, Morris (eredeti nevén Maurice de Bevere) bő hatvan éve vetette papírra a régi vadnyugat előtt tisztelgő, ám azt egyben ki is parodizáló Lucky Luke képkockákat, az első kaland, az Arizona 1880 1946. december 7-én jelent meg. Az igazi nagy áttörés 1955. augusztusában történt, amikor Morris összeállt a legendás René Goscinnyval, Asterix atyjával. Sajnos egyikük sem él már, Goscinny 1977-ben, Morris 2001-ben hunyt el, de Lucky Luke népszerűsége töretlen, jelenleg a francia Achdé rajzolja, és Laurent Gerra írja az újabb sztorikat. A széria 20 országban jelenik meg Franciahontól Indonéziáig, eddig több mint 250 millió példányban találtak gazdára a könyvek, hazánkban a Pesti Könyv Kft. adja ki a köteteket.

A híres cowboy más médiákban is megállta helyét. A tévében 1983-ban debütált a közismert Hanna-Barbera stúdió és Morris együttműködésének eredményeképp kétszer 21 részben, majd 2001-ben a Xilam producerkedésével újabb 52 epizódban, ezek a kalandok 8 DVD-n jelentek meg. Moziban eddig egy egész estés rajzfilm volt, a Disney-féle The Ballad of the Daltons, melyet csak VHS-en adtak ki. Élőszereplős mozifilm és tévészéria is készült az anyagból, erre idehaza is biztosan sokan emlékeznek, hiszen Terence Hill alakította a laza pisztolyhőst. Számítógépen főleg az Infogrames nevéhez fűződnek adaptációk, PC-re az 1998-as Lucky Luke: On the Dalton's Trail és a 2001-es Lucky Luke: Western Fever említhető.

No és akkor térjünk rá cikkünk apropójára, melynek alapja egy új, egész estés rajzfilm. A francia produkcióban készülő alkotás eredeti címe Tous ŕ l'Ouest: Une nouvelle aventure de Lucky Luke, angolul Go West: A Lucky Luke Adventure. A direktor Olivier Jean Marie, aki a 2001-es tv-szériát is rendezte (a gyártó szintén a Xilam), a forgatókönyvet is ő jegyzi Jean-François Henryvel, Luke-nak pedig Lambert Wilson kölcsönzi hangját (ő volt a Mátrixban a Merovingi). A megjelenés idén december 5-én esedékes (a szülinapomon, micsoda meglepetés!), és természetesen játék is készül belőle, nem meglepő módon a jogokat tulajdonló Atari gondozásában, PC, Wii és NDS platformokra, őszi megjelenéssel.

Lucky Luke: irány nyugat!

A cucc egy akcióval tömött platformjáték lesz, melyet PC-re és „nuncsakusra” a lengyel illetőségű Tate Interactive fejleszt (ők eddig Kao, a kenguru kalandjaival „villogtak”), a filmesekkel szoros együttműködésben. A film, és így a játék múzsája az 1964-es, klasszikus „The Caravan” című könyv lesz, melyben hősünk a hírhedt Dalton-fivéreket kíséri New Yorkba, a bíróság színe elé, ám a gazfickók megszöknek, és kitör a káosz – bankrablások, robbantások kísérik útjukat. Luke és hű társa, Jolly Jumper, a beszélő ló persze nem hagyja annyiban a dolgot, és teljes lesz az őrület... A cuccban több karaktert is irányíthatunk majd, így mind Luke, mind a Daltonok bőrébe belebújhatunk, rengeteg minijáték (zenei, táncolós, lövöldözős, lovaglós, stb.) és 4 fős partimód vár ránk, a megjelenítés pedig képregényes, színes, humoros lesz íz ígéretek szerint. Sajnos erről nem tudunk meggyőződni, hiszen képanyagot nem kaptunk hozzá, a fejlesztők honlapján van egy montázs, amiből lehet némi következtetést levonni. Meglátjuk, hamarosan.