Mafia 2: csak DirectX 10-zel!?2002-ben a cseh Illusion Softworks (ma már 2K Czech) elkészítette a sokak szerint egyetlen olyan játékot, amely képes ringbe szállni a Rockstar GTA-szériájával. Természetesen a Mafia: The City of Lost Heavenre gondolok, ami az 1930-as évek Amerikájában játszódik, és csak úgy árasztja magából a hangulatot, hiszen a zene, a helyszínek, a karakterek, a történet, és szinte minden a helyén van, és akkor nem is beszéltünk a GTA-sorozathoz szokott játékosoknak először furcsa -- és uram bocsá' -- talán kicsivel jobb, valósághűbb játékmenetről, amiben még a gyorshajtásnak is következménye van.

A játék érthető módon szép értékeléseket kapott és a játékosok is imádták, így minden adott volt ahhoz, hogy elkészüljön a második rész, ami már a negyvenes-ötvenes években fog játszódik, és a háborúból visszatérő Vito Scalettát alakítjuk majd, aki hamar tagja lesz a helyi maffiának, és küldetések hosszú során fog egyre feljebb araszolni a ranglétrán. Az első rész után több mint öt évet kellet várnunk a folytatás bejelentésére, de azt hiszem, nem hiába, hiszen a 2K Czech emberi rengeteg újítással pakolják tele a játékukat, amik közül az új grafikus motor a legszembetűnőbb. Az első rész az Illusion házi készítésű, LS3D nevezetű motorját használta, azonban a folytatást már a sokkal fejlettebb, és szintén saját gyártású Illusion Engine hajtja majd. A fejlesztők ígéretei szerint az új motor van olyan jó, ha nem jobb, mint a Crytek büszkesége, a CryEngine 2, révén, hogy beépített fizikai rendszere van, és csak a DirectX 10 technológiát támogatja, de sajnos más, érdekes technikai adatot nem tudunk meg.

Talán sokaknak rossz hír, hogy a játék csak a DirectX 10-es videokártyákon fog elindulni, azonban ezt még érdemes pletykaként kezelni, annál is inkább, hogy rengeteg kérdést vet fel, hogy miként fog a konzolos átirat megbirkózni a masinák felépítéséből fakadó akadályokkal -- tudniillik jelenleg egyik next-gen konzol sem képes megbirkózni a DirectX 10-es technológiával.



Friss:Mint ahogy azt sokan sejthettük a fenti hír nem több mint egy pletyka, hiszen a kisebb közfelháborodás kitörése után, a fejlesztő csapat megnyugtatott mindenki, hogy az új grafikus motor ugyan csodaszép lesz, de DirectX 9-et használó videokártyákon, és a már korosodó Windows XP alatt is működőd képes lesz, miközben a DirectX 10-es technológiával is könnyedén elbír majd.