• A március 17-27. között rendezett budapesti Frankofón Filmnapokon bemutatják a Benedettát
  • Vallási és romantikus látomásokkal küszködő XVII. századi apáca a főhős
  • Nővérei között akad ellensége és társa is, akivel kapcsolatuk románccá alakul

A cannes-i verseny kapcsán írtunk először Paul Verhoeven nagy vihart kavart filmjéről, a Benedettáról. Az éles hangvétel nem idegen a nyolcvanhárom éves holland rendezőtől. Az emlékmás is kétértelmű sci-finek íródott, a hollywoodi ismertséget elhozó Robotzsaru, az erotikus thriller műfaját újra divatba emelő Elemi ösztön és a XX. század szélsőséges politikai ideológiáit nem kifejezetten visszafogott stílusban karikírozó Csillagközi invázió pedig alaposan megosztotta a korabeli közönséget.

mv5byzdmogvhnjktnwm1os00nze2lthlndgtmdjinzyxm2ninjjjxkeyxkfqcgdeqxvyotc5mdi5njev1.jpg
(A kép forrása: IMDB)

A Benedetta alapszituációja önmagában tabusértőnek nevezhető: XVII. századi kolostorban járunk, ahol egy apáca nyugtalanító vallási és erotikus látomásoktól szenved. Nővérei között akad segítő szándékú személy, egyikükkel való kapcsolata románccá alakul, de különösen kegyetlen rendtársakkal is találkozik. Alább láthatjátok a hamarosan Magyarországon is vászonra kerülő alkotás előzetesét.

Március 17-27. között kerül megrendezésre Budapesten a 12. Frankofón Filmnapok. Az Uránia és a Toldi mozi, valamint az Art+ Cinema és a Francia Intézet adnak otthont vetítéseknek, amik során kortárs művekkel, köztük Verhoeven rendezésével is találkozhatnak a látogatók, jelentette az MTI. Pontos programot egyelőre nem közölt a fesztivál honlapja.