• A Downton Abbey-ben V. György és a királyné látogatják meg a Crawley családot 1927-ben
  • A 100 dolog c. vígjáték hősei meztelenül, kifosztott lakásukban ébrednek és minden nap csak egy holmijukat kaphatják vissza
  • A Kópé címszereplője vagyonos gazdája halála után utcára kerül, a rokonok viszont vissza akarják szerezni a kutyust, mert csak így kaparinthatják meg az örökséget
  • Bemutatják a Kertész Mihály életének egyik legdrámaibb időszakát feldolgozó játékfilmet
  • Érkezik egy kilencven évesen első táncfellépésére készülő nőről és egy Tintorettoról szóló dokumentumfilm

A múlt heti szerény (ám annál jelentősebb) felhozatal után ezúttal jóval gazdagabb kínálat várja a hazai mozilátogatókat. Szeptember második premiernapjának legjobban várt opusza az első Downton Abbey mozi, ami nem zárja le a szériát, hanem egy filmsorozat nyitánya lesz. Michael Engler rendezése 1927-ben veszi fel a fonalat, amikor V. György király és a királyné meglátogatják Crawley-ékat. Szinte valamennyi főszereplő visszatér a vászonra, köztük Maggie Smith, Laura Carmichael, Michelle Dockery és Hugh Bonneville is.

03000.jpg

Újabb német vígjáték érkezik 100 dolog címen. Két jóbarát fogadást köt ittasan, majd anyaszült meztelenül ébrednek másnap reggel. Száz napon keresztül választhatnak, hogy melyik holmijukat kapják vissza, közben pedig rivalizálni kezdenek egymással, hogy ki bírja jobban az új életet.

Bemutatják a Kópé című kanadai-amerikai animációs mesét. A címszereplő kutyus vagyonos gazdájának határtalan kényeztetésétől övezve éli mindennapjait, ám az idős nő halála után utcára kerül. Mivel a gazdag hölgy a blökire és új gazdájára hagyja teljes örökségét, a kapzsi rokonok mindent megtesznek, hogy visszaszerezzék Kópét. Ő azonban az utcai élet kalandjai után új gazdilányra lel.

Bemutatják a Curtiz című filmet, ami a legendás magyar rendező, Kertész Mihály élete egyik legdrámaibb időszakát örökíti meg. 1942-ben az USA a háborúba való belépés küszöbén áll, mikor Kertész épp a Casablancat forgatja. A háborús propagandát támogatandó hivatalnokokat rendelnek a forgatásra, akik kihívások elé állítják a rendezőt. Közben Magyarországon maradt nővére fenyegetettségének híre és váratlanul felbukkanó lányával való viszontagságos kapcsolata nem várt fordulatokat hoz a Casablanca számára...

Bemutatják A létezés eufóriája című dokumentumfilmet, ami a kilencven éves Pusztai-Fahidi Éva első táncfellépését és arra való készülődését mutatja be. A főszereplő húsz évesen egyedül jött haza Auschwitz-Birkenauból, ahol negyvenkilenc családtagját ölték meg, köztük anyját, apját és kishúgát. A nemzetközileg elismert táncosnő, Cuhorka Emese készíti fel őt az életét feldolgozó műsorra.

Folytatódik A művészet templomai című ismeretterjesztő dokumentumfilm-sorozat: a következő rész az olasz reneszánsz utolsó nagy művésze, Tintoretto előtt tiszteleg, születésének ötszázadik évfordulója alkalmából. A Peter Greenaway közreműködésével készült film narrátora Helena Bonham Carter.