Casey Hudson az IGN csapatával folytatott interjúban megerősítette, hogy Shepard parancsnok a trilógia harmadik részében is jelen lesz, de az csak rajtunk múlik milyen formában. Elmondása szerint ha a második részben elhalálozna a karakterünk, akkor a záró fejezetet egy új Sheparddal kezdjük, tehát búcsút inthetünk a hosszú órák alatt összeszedett fegyvereinknek és tárgyainknak, ami viszont ennél is fontosabb, hogy Hudson ezzel a kijelentéssel felelőtlenül lelőtte a folytatás egyik legnagyobb durranását, azaz Shepard ál-halálát.

„Ha szeretnél a saját karaktereddel játszani a következő játékban, jobb ha gondoskodsz arról, hogy túlélje a Mass Effect 2-t” — Casey Hudson.

A túlélés azonban nem lesz egy könnyű feladat, ugyanis a videókból már jól tudjuk, hogy Shepard és csapata egy öngyilkos küldetésre indul, de szerencsére számos új fegyver és képesség áll majd a rendelkezésére, sőt a régi eszközeink is némileg változtak. Például ha túlmelegedne a géppuskánk, most már nem kell megvárnunk, hogy lehűljön, ugyanis egy szelep elfordításával újra működőképes lesz.

Megjelenés 2010 elején PC-re és Xbox 360-ra.