A ma részben javításra kerülő technikai problémák és gyér arcmimika mellett volt még egy aspektusa a Mass Effect: Andromedának, ami miatt céltáblává vált. A játékban a Prodromos nevű előőrsön dolgozik Hainly Abrams, akit a Tejúton még Stephannak hívtak. A hölgy ugyanis transznemű, de nem ezzel volt sokaknak baja, hanem azzal, ahogy ezt tálalta a BioWare.

A tudóssal – aki a játékon belül egy a több tucatnyi mellék NPC-ből, történeti fontossága nincsen – ugyanis szóba lehet elegyedni, és pár perc alatt kiböki, hogy ő biza Stephan volt. A játékosok egy részének nem tetszett, hogy valaki ilyen rövid idő alatt elárul egy ilyen fontos magánéleti dolgot egy vadidegennek, míg a transzneműek közössége úgy érezte, hogy Hainly Abrams csak azért került be a játékba, hogy a BioWare a transzneműséget is kihúzhassa a listájáról.

Nos, a fejlesztőcsapat hivatalos közleményben kért elnézést a gyengén megírt karakterért, mondván: a játékaikat úgy próbálják megalkotni, hogy az a játékosokat és a világunkat tükrözze. A témában konzultáltak különböző közösségekkel és sokszínű munkatársaikkal, de Hainly Abrams így sem lett eléggé átgondolt. Nem volt szándékukban senkit sem megsérteni, és megváltoztatják a karakterrel való párbeszéd struktúráját.

Az elkövetkező két hónapban érkező frissítések egyike fogja tartalmazni a változtatásokat, amely után Prodromos vezető kutatója már csak azután fedi fel a titkát, hogy Ryder elnyerte a bizalmát és támogatását, ezzel életszerűbbé téve a beszélgetést.

A BioWare-nél nem ez az első eset, hogy a szexualitás vagy nemiség kérdése miatt kisebb botrány kerekedik, sőt a Mass Effect első részében ábrázolt fajok közti homoszexuális kapcsolat (oké, az asari faj mononemű, de tegye fel a kezét az, aki nem nőként tekint rájuk) is kiakasztott néhány embert. Az tény, hogy az Andromedában a Hainly-vel való párbeszéd valószerűtlen, az emberek nagyon nagy hányada valóban nem árulna el ilyen magánjellegű dolgot egy vadidegennek az első beszélgetés során, ugyanakkor azt sem szabadna elfelejteni, hogy ez egy videojáték, ami ráadásul egy fiktív, távoli jövőben (és most már távoli galaxisban) játszódik. Egy kódexet meg lehetne tölteni azzal, amit nem ábrázol hitelesen.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!