A kalózkodás hatalmas veszteségeket okoz a játékkiadóknak és fejlesztőknek egyaránt, s ezt már sokféle módon megsínylettük, például elég ha a Crytek PC exkluzivitással kapcsolatos bejelentésére gondolunk. Az illetékesek ezért tűzzel-vassal harcolnak a feketepiac ellen, amelynek ékes bizonyítéka lesz az idén nyáron érkező Mass Effect is.

Mass Effect: online aktiválás szükségesA BioWare fórumán maga Derek French, technikai igazgató közölte az érdeklődőkkel, hogy a Mass Effect PC-s változata a SecuRom másolásvédelmét fogja használni, s ami még fontosabb, a játék telepítése során internetes aktiválás is szükséges lesz. Azonban ezzel még nincs vége a történetnek, hiszen a játék első használatát követő tizedik napon ismét ellenőrzi a rendszer, hogy CD-kulcs nem került-e kalózkézre, s ha igen, akkor rögtön búcsút mondhatunk szeretett játékunknak. További minden 10. napon elvégzi a szükséges ellenőrzéseket, ezért akkor is bajban lehetünk ha éppen nem talál szabad utat a világháló felé.  Érdekes megoldás ez a BioWare részéről, amely nem biztos, hogy teljes mértékben a játékpiac kifehérítését fogja szolgálni...

Így alakul ki az meglepően furcsa és kellemetlen helyzet, hogy - a tudomány jelenlegi állása szerint - akinek nincs használható internetkapcsolata, az legálisan nem fog tudni játszani hosszú távon a Mass Effect PC-s átiratával.