• 2023. január 19-én debütál a Margot Robbie és Brad Pitt főszereplésével készült Babylon
  • A kritikusok szerint lenyűgöző a látvány, a díszletek, a jelmezek és Margot Robbie alakítása
  • Viszont túl csapongó és tömény a sok szálon futó forgatókönyv
  • Inkább nem kedvelték Damien Chazelle (Whiplash, Kaliforniai álom) rendezését

Damien Chazelle 2014-ben valósággal berobbant a filmvilág élvonalába, hogy a Whiplash után 2016-ban a Kaliforniai álomért (La La Land) megkapja a legjobb rendezőnek járó Oscart - ezzel minden idők legfiatalabb díjazottja lett. Az első ember című Holdra szállást is magába foglaló életrajzi opusz már nem aratott elődjeihez mérhető elsöprő sikert, a kritika azonban kedvelte a nagyszabású mozit. Utóbbit követően Chazelle visszatért kedvenc zsáneréhez, a zenés műfajhoz, és a Netflixen jelentkezett a The Eddy című bájos minisorozattal. Új mozifilmjére viszont immár négy éve várunk.

mv5bzmi2ywe0zwqtzjk4ny00oty5lwfindgtnzbjmjuwyzi2mzjjxkeyxkfqcgdeqxvymdm2ndm2mqv1.jpg

Babylon

2023. január 19-én töri meg hosszú hallgatását, akkor debütál a 20-as évek romantikus és hedonista Hollywoodjának némafilmes világába kalauzoló Babylon. Chazelle korábbi munkáihoz hasonlóan a művészeti közeg kulisszái mögé vezet minket, igyekszik leleplezni a korszak titkait és vétkeit. Noha fiktív karaktereket vonultat fel, valóságos közeget ábrázol: a hangosfilmes váltás előszelét megneszelő hollywoodi elit bizonytalanság-érzetét vázolja.

mv5bnmi3njc1odatowu5ms00ztazltgwnjktzjrhmjkwyzazmzjhxkeyxkfqcgdeqxvymdm2ndm2mqv1.jpg
(A képek forrása: IMDB)

A korszak nagydumás színészsztárját Brad Pitt, a feltörekvő, agilis csillagot pedig Margot Robbie alakítja. Ott van a stábban Jean Smart, Tobey Maguire, Olivia Wilde, Samara Weaving, Spike Jonze, Max Minghella és a RHCP basszusgitárosa, Flea is.

Az első kritikák

A tengerentúlon néhány szerencsés már láthatta Chazelle megszokott módon grandiózus rendezését, amit egyébként immár tizenöt éve, Los Angeles-be költözése óta tervezgetett a direktor. Díszleteit, jelmezeit és „kokainmámorral átitatott” intenzív vizuális megjelenését tekintve egyaránt elismerően nyilatkoztak a kritikusok. Szinte valamennyien hangsúlyozták Margot Robbie kiemelkedő alakítását, a történetet azonban csapongónak találták. Úgy gondolják, hogy túl sok karaktert mozgat és túl sok mindent akar bemutatni a forgatókönyv. Összességében inkább nem nyerte el a publicisták tetszését a több ízben a mozihoz címzett szerelmeslevélként aposztrofált Babylon.