• 45 napos mozis exkluzivitást kapnak 2022-től a Warner párhuzamos bemutatásra szánt filmjei
  • Az AMC mozihálózat hasonló tervekkel tárgyal a többi hollywoodi stúdióval is
  • 2022-ben több mint tíz HBO Max-exkluzív film készül

A járvány kitörése óta több eredetileg nagyvászonra szánt alkotás debütált streamingen, a Warner pedig általános párhuzamos mozis és streaming premiert vezetett be (utóbbi feltehetően inkább az HBO Max felfuttatására tett kísérletként, semmint a színházi bemutatás elleni akcióként értelmezhető). Sajnos azóta sem derült ki, hogy pontosan milyen eredményeket hoztak a Disney+ és a Max kettős rendszerében debütált művek, hiszen a streaming bevételeket nem ismerjük. A Fekete Özvegy és Az Öngyilkos Osztag körüli polémia viszont azt mutatja, hogy több blockbuster megsínylette a változtatásokat. Az új trendet diktáló Warner Bros. vezetői nem ülhettek tétlenül, újabb változásokat jelentettek be.

hbo-max-warner-bros.jpg
(A képek forrása: Deadline)

Jóllehet nemrég iktattak be tíz HBO Max-exkluzív filmet, a Warner AMC Theatres-szel kötött friss megállapodása árnyalja a képet. A szerződés alapján a párhuzamos bemutatásra szánt művek 2022-ben 45 napig kizárólag mozikban lesznek láthatók – ami egyébként a pandémia előtti 75-90 napos korlátnál jóval alacsonyabb. Ezek alapján például a The Batman is élvezheti a színházi exkluzivitást jövőre.

Az AMC képviselői egyébként elárulták, hogy a többi hollywoodi stúdióval is tárgyalnak már. A Universal munkái 17, a Disney és a Paramount filmjei pedig 45 napos színházi kizárólagosságot kaphatnak. A megállapodásokkal sikerülne biztosítani a mozik helyzetét középtávon, ami a stúdióknak is és természetesen mindannyiunk érdeke.

amc.jpg