Ha valaki sokat szörföl a világhálón, előbb-utóbb valamilyen formában biztos belefut két híres macskába: Nyan Catbe és Keyboard Catbe. Nyan Cat nem több egy egyszerű .gif animációnál, amit Christopher Orlando Torres alkotott meg, és macskája, Marty ihletett. Keybord Cat pedig egy Charles Schmidt nevű úriember cicájáról, Fatsóról készült videó, amiben az állat kék ingben, szintetizátoron „játszik”. Most Torres és Schmidt beperelte a Warner Bros. kiadót és a 5th Cell fejlesztőcsapatot, amiért azok az elmúlt három évben jogtalanul használták fel a két mém képét a Scribblenautsban, a Super Scribblenautsban, az iOS-re készült Scribblenauts Remixben, és a legújabb (adatlapunkon is szereplő) epizódban, a Scribblenauts Unlimitedben.

A két macska mindössze animált formában, easter eggként jelenik meg a logikai játékok felsorolt epizódjaiban, de nem ők az egyetlen popkulturális vagy internetes utalások a Scribblenauts-szériában. Többek között felfedezhetjük bennük a Rickrollt, ami valójában egy Rick Astley Never Gonna Give You Up című klipjére mutató link, a fenyegető Óriás Ellenséges Rákot (Giant Enemy Crab) és a riadt arcú Drámai Mókust (Dramatic Chipmunk) is.

A dolog visszás része, hogy a két mém csak a 2010-es években lett levédve, míg az első Scribblenauts-játék 2009-ben jelent meg. A helyzetet az sem egyszerűsíti, hogy a Keybord Cat felvétel ugyan 1987-ben készült, híressé csak 2009-ben vált, míg Nyan Cat 2011-ben „született meg”, amikor már a Super Scribblenauts is készen volt. Akárhogy is, Schmidt és Torres meghatározatlan összegű kártérítést és ügyvédeik díjának kifizetését követeli a Warnertől és a 5th Celltől.

„Abban a reményben kerestük meg a vállalatokat, hogy békés megegyezésre juthatunk a kérdésben, mégis minden alkalommal tiszteletlenek és lenézőek voltak, pedig csak tisztes kárpótlást kértünk a mi szellemi tulajdonunkért. Ez így nem helyes. Nincs problémám azzal, hogy rajongók milliói élvezzék a mémet, és sohasem próbáltam megakadályozni, hogy kreatív módon felhasználják és hozzájáruljanak a művészethez, profitszerzés nélkül. De ez kereskedelmi célú felhasználás, és ezek a cégek védelmezik a szellemi tulajdonukat” – írta Torres, Nyam Cat „gazdája”.

Hogy Torres a Nyan Catet mintázó pólók és plüssök áradatáról mit gondol, már nem derül ki, pedig azokról is nehéz elhinni, hogy komoly szerződések eredményei.

Scribblenauts Unlimited -- megjelenés: 2013. február 15.; gépigény: egymagos, 2 GHZ-es CPU, 1 GB RAM, 513 MB VGA, DX9c, 5 GB HDD