A múlt héten kiderült, hogy a Microsoft üdvöskéje, Don Mattrick saját akaratából hagyta ott a mamutvállalatot és nem azért, mert kirúgták, amiként a rossz nyelvek suttogták. Nem sokáig sírt utána az Xbox gárda, helyére rögvest beállították ideiglenes főnöknek Steve Ballmert, akit a köznép már ki is kiáltott a Microsoft Voldemortjának -- neki legalább van orra. Mattrick hamar új cég és poszt után nézett, ahol betölthet egy állást. Nem csoda, hogy az EA-nél és a Microsoftnál töltött hosszú évek után elárasztották őt jobbnál-jobb munkalehetőségekkel és egyéb felkérésekkel. Végül a Don a Zyngánál kötött ki, ahol rögtön nekiadták a vezérigazgatói státuszt.

Mark Pincus Zynga-alapító és Don Mattrick
Balra Mark Pincus, a Zynga alapítója és eddigi vezére, jobbra Don Mattrick, az új főnök.

A nagy felelősség mellé Mattrick egy zsák pénzt is a nyakába kapott, mivel a Zynga mintegy 19 millió dolláros éves jövedelmet ígért új vezérének. (Az biztos, hogy ennyi pénzből jó sok Xbox One-t tud majd vásárolni a garázsában parkoló Ferrarik mellé.) Újdonsült cége jelenleg szárnyal a tőzsdén: átigazolásának első napján mintegy 11%-kal nőtt a Zynga értéke a piacon. És ez miért érdekes? Nos, Mattrick nem készpénzben kapja a gázsiját, hanem Zynga-részvényekkel fizetik meg szolgálatait. Az első éves munkája befejeztével a cég részvényeinek mintegy 45%-át fogja a magáénak tudni, és amennyiben elégedettek lesznek a náluk végzett munkájával, további juttatásokra számíthat a jövőben.

Don jelenléte állandó marad a játékpiacon, ám más vonalon fog tevékenykedni, mint ahol eddig mozgott. Hardcore-gaming oldalon nem igazán fogunk találkozni a nevével az elkövetkezendőkben, mivel a Zynga korántsem gyárt hasonló játékokat, mint mondjuk a Microsoft vagy az EA. A vállalat főként okostelefonokra fejleszt, valamint nekik köszönhetjük a nagyobb facebookos játékok túlnyomó részét, mint például a FarmVille, a CityVille, a Hidden Chronicles, a Bubble Safary és így tovább. Bizonyos, hogy Mattrick vezetése alatt e címek bővülni fognak, és még több kalandban lehet részünk az online kapáláson felül.