Mivel a The Legend of Zelda: Breath of the Wild Nintendo Switch-es és Wii U-s változata között nincs sok különbség, illetőleg utóbbi konzolhoz már elérhető bolti játékokat is futtató emulátort, sokakban felvetődött, hogy esetleg kellően erős PC birtokában is lehetne játszani a friss Zeldával. A gondolatot tett követte, az angol Simply Austin nevű YouTube-csatorna üzemeltetője az összes létező emulációs eljárást végigpróbálta a játékon.

A Simply Austin egyébként emulációval foglalkozó csatorna, méghozzá az egyik legjobb és legmegbízhatóbb (azaz itt nem fogtok olyan kamu videókat látni, mint hogy valaki éppen a Horizonnal játszik egy Commodore-on).

Az eredmény: a The Legend of Zelda: Breath of the Wild egyelőre nem emulálható, pont. A játék mondjuk elindul, a menüben lehet tevékenykedni, amint azonban játszani akar vele valaki, egyszerűen kifagy vagy kilép. Ennek sokkféle oka lehet, a csatorna szakértő narrátora, Austin szerint pedig csak idő kérdése, hogy a Wii U emulálásával foglalkozó fejlesztők játszhatóvá tegyék a programot.

Persze emulátoros körökben a "játszható" kifejezés nem egészen azt takarja, amit általános értelemben: emulátoron akkor játszható valami, ha nemcsak betölt, de fut is, akár tele hibákkal, akár nem. Az úgynevezett tökéletes emuláció esélye nagyon szokszor alacsony, az előző generációs konzolok közül csak a Wii U egyes szoftverei képesek rendeltetésszerűen működni PC-s környezetben, és ehhez is irtó erős gép kell, olyan, ami már a Zelda rokonaival is simán megbirkózik (Witcher pl.).

Egy szó mint száz, ha valaki a The Legend of Zelda: Breath of the Wilddal szeretne játszani, jobban teszi, ha egy újabb százezres komponens helyett beruház egy Wii U-ba. Mondanám, hogy akkor már vegyen Switch-et, tekintve viszont, hogy a gép hiánycikk és röhejesen drágán kapni, ez nem sokaknak opció.