Azt a kort érjük, mikor a múltat sokan inkább eltörölnék a feldolgozás, valódi elfogadás és a túllépés helyett, illetve mikor egy hangos kisebbség lényegében rettegésben és gúzsba kötve tarthatja a sajtót és az alkotói szabadságot, mert minden számára nem tetsző tartalomra a teljes kiközösítéssel és ellehetetlenítéssel reagál. Ebben az időszakban kimondottan meglepő, ha egy vállalat vagy kiadó ahelyett, hogy elnézést kérne mindenért, majd szabadkozás után kitörölne bármit, hogy ezzel az elégedetlenkedők kedvére tegyen, vagy éppen csak kigyomlálna a játékából mindent, ami nem megfelelő a közízlésnek, inkább csak figyelmeztetést tesz a produkció elejére, miszerint az elavult tartalommal is rendelkezik. Hogy mindez a lustaság és  garasoskodás vagy inkább a múlt megőrzése miatt van, az a legjobb kérdés.

metal-gear-solid-collection-konami-kodzsima-hideo-kojima-elavult-nezetek-progression-cancel-snake-pcguru-1.jpg

Merthogy azért a Konami esetében ez nem egyértelmű. Az egykor patinás nevű japán cég volt az, amely már számos munkahelyi botrányba keveredett, megásta a saját IP-i sírját, valamint egyik legfontosabb játékfejlesztőjét kiutálta és még a nevét is mindenhonnan töröltette. Igen, arról a Kodzsima Hideóról van szó, aki egyben annak a Metal Gear-sorozatnak az atyja, mely éppen egy kollekció képében készül visszatérni. És bizony ez a kollekció kapta meg a maga figyelmeztetését, ami alapján a játékosok azt sejthetik, hogy legalább az élmény autentikus lesz, ha már minőségi változást nem kapunk. És persze Kodzsima neve itt ugyanúgy nem jelenik meg, hiába saját gyermeke a teljes széria.

metal-gear-solid-collection-konami-kodzsima-hideo-kojima-elavult-nezetek-progression-cancel-snake-pcguru-2.jpg

Azt persze sokan jól tudják, hogy sem a vérfertőzés, sem a mára szexistának számító, nőkkel szemben mutatott hozzáállás nem idegen a videójátéktól, így adja magát a figyelmeztetés, ami egyből mentség minden nem kívánatos és esetlegesen felháborodást keltő tartalomra. Abból pedig, hogy Kodzsimát semmilyen formában nem óhajtja szerepeltetni a kiadó, sejthető, hogy inkább lustaság áll a háttérben, nem pedig az, hogy mindent (így az alkotó kilétét is) megóvnák a japánok az utókornak, hiszen láthatóan gond nélkül törlik ki a múlt egy-egy szeletét, ha az áll az érdekükben. Ettől függetlenül a játékosok csak örülhetnek, hiszen a Metal Gear Solid az érzékeny tartalmak ellenére nemcsak megmarad az eredeti formájában, de tényleg semmit nem piszkálnak meg benne. Ehhez azért sajnos hozzátartozik a 720p is, ami esélyesen a korábbi HD Collection öröksége, de kapunk extra tartalmakat is, miközben a Metal Gear Solid Collection 1. október 24-én fut be PC-re, PS5-re, XSX-re és Switchre.

Te egyébként hogy gondolod? Döntögessünk szobrokat, töröljük el a múltat, a filmeket és játékokat, lehetetlenítsük el alkotók életét? Vagy inkább éljünk együtt a múlt rossz/más történéseivel és valóban fogadjunk el minden véleményt, illetve hagyjuk a gondolatot szabadnak?